Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah jatkoi perjantai-illan Sannikka&Ukkola ohjelmassa tuttua totuttua pelottelulinjaa mitä on jo ehditty vuosien ajan kuulla kun aiheena on kuolinapuun liittyvät asiakokonaisuudet ja keskustelukumppanina on kristillisdemokraatit.

Ohjelmassa saatiin roppakaupalla pelottelua siitä, että kaikki ihmisryhmät ovat vaarassa jos lääkäriavusteinen kuolinapu / eutanasia laillistetaan Suomessa.

On vastuutonta pelotella ihmisiä ja antaa tietoisesti väärä kuva.

Essayah väitti ohjelmassa myös palliatiivisen-ja saattohoidon tason huonontuneen Belgiassa ja Hollannissa sen jälkeen kun niissä maissa on säädetty lainsäädäntöä kuolinavusta! TAAS VÄÄRIN, sillä nämä maat ovat varsin hyvässä maineessa osaamisessa mitä tulee palliatiiviseen ja saattohoitoon. Meillä on heiltä opittavaa.

Myös esimerkiksi tähän Suomen niin surulliseen vanhustenhoidon tilanteeseen Hollannista voisi hakea uusia tapoja toimia. Siinäkin asiassa Hollanti on meitä edellä.  Eduskunta voisi lähettää toimikunnan tai jonkin valiokunnan opintomatkalle….jos ei ole vielä käyty.

Kun puolueen puheenjohtaja osallistuu keskusteluun, niin peruslähtökohta pitäisi olla se, että ottaa selville asiat, että ei tekisi pahoja asiavirheitä suorassa TV-lähetyksessä. Eräs ystäväni ehti jo todeta, että Sarilta loppuivat eväät…

KUOLINAPU EI OLE HUONON TAI HEIKON HOIDON EIKÄ PUUTTEELLISEN HOIDON  VAIHTOEHTO

Palliatiivisessa ja saattohoidossa Suomessa on paljon kehitettävää. Tilanne on valitettavasti se, että hoitoa saa eriarvoisesti ympäri maata ja se riippuu  siitä missä asuu ja missä on hoidossa.  Osaaminen ja kokemus jakaantuu eri tavoin eri osissa maata. Pelkästään hyvällä tahdolla ja asenteiden muutoksella ei asiaa korjata, vaan tarvitaan merkittävän suuria taloudellisia panostuksia koulutukseen, henkilöstöresursseihin ja hoidon kokonaisuuden kehittämisen rakentamiseen tasa-arvoiseksi siten, että sairastuneen asuinpaikka ei  määrittelisi hoidon laatua.

Laadukkaaseen ja hyvään saattohoitoon kuuluu mahdollisuus kuolinapuun kun palliatiivisen/ saattohoidon keinot eivät ole riittäviä kärsimyksen lievittämisessä ja ihminen itse haluaa turvautua kuolinapuun.

On kuitenkin muistettava, että kuolinavun perusteena ei voi olla huono, heikko taikka puutteellinen hoito. Yhteiskunnan päättäjien tehtävänä on huolehtia ja turvata asianmukainen elämän loppuvaiheen hoito tasa-arvoisesti kaikille.

Kuolinavun laillistamisesta ei ole syytä riidellä. Kuolinapu on ihmisoikeus kärsimyksessä kun kuolema on muutenkin jo lähellä❤️

Ihmisoikeuden ja itsemääräämisoikeuden puolesta kannattaa tehdä työtä. Teemme sitä ja myös jatkamme sitä työtä Exitus yhdistyksessä. Me kaikki haluamme parempaa saattohoitoa elämän loppuvaiheessa ja siitä olemme samaa mieltä. Tosin sitä parannusta yhteiskunnassa on toivottu jo ainakin 20-vuoden ajan….On hienoa, että meillä on yhteistä tavoitetta kristillisdemokraattienkin kanssa.

On tärkeää tiedostaa ja ymmärtää, että kuolinapu ja saattohoito eivät kilpaile keskenään. Molemmille on paikkansa. Hyvä hoito kaikille, mutta myös oikeus kuolinapuun tarvittaessa yksilön niin itse halutessa.

Keskustelu tulee jatkumaan ja myös työ Sosiaali-ja terveysministeriön asettamassa työryhmässä asian tiimoilla. Mitä esityksiä tehdään lainsäädännön muutoksiksi selviää viimeistään vuonna 2021.

JAA