Iso-Britannian iskelmät, rock ja pop vuosina 1940-1970

4

Mukana ovat Vera Lynn, Petula Clark, Cliff Richard and Shadows, The Beatles ja The Rolling Stones. Kuvassa on Cliff Richard and Shadows. Kuvan lähde on britannica.com.

Iso-Britannian levylistojen kärkipaikoilta poimin vielä 7 suosittua brittiläistä laulajaa tai yhtyettä kirjoituksen loppuun. Niitä voi hakea esimerkiksi suoratoistopalvelun avulla. Tällä kertaa otin mukaan vähemmän suosikkeja ja soitan videoilla enemmän musiikkia. Ajattelin muidenkin haluavan kuunnella näitä kappaleita. Ne ovat nyt osa kevyen musiikin historiaa.

   1. Vera Lynn, esiintyi 1935 – 1984

Vera Lynn (alk. Vera Margaret Welch) syntyi vuonna 1917. Hän oli englantilainen laulaja, jonka ura oli huipussaan toisen maailmansodan aikana. Lynn vieraili sota-aikana maanmiestensä luona muun muassa Egyptissä, Intiassa ja Burmassa. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat ”The White Cliffs of Dover” sekä ”We’ll Meet Again”, jotka hän levytti 1940-luvulla.

Vera Lynnin suosio jatkui 1950-luvulle. Hän esiintyi pitkään Yhdysvalloissa suositussa radio-ohjelmassa. Vuonna 1954 Lynn nousi kappaleellaan ”My Son, My Son” jälleen listaykköseksi.  EMI-yhtiössä taltioitiin vuonna 1967 laulu ”It Hurts To Say Goodbye”.

Hänen kirjoittamansa omaelämäkerta Some Sunny Day julkaistiin elokuussa 2009, kun hän oli 92-vuotias. Hän oli kirjoittanut myös kaksi aiemmin ilmestynyttä muistelmaa Vocal Refrain (1975) ja We’ll Meet Again (1989).

Vuonna 1941 Lynn avioitui saksofonisti ja klarinetisti Harry Lewisin kanssa, jonka hän oli tavannut kaksi vuotta aikaisemmin. Lewis soitti Bert Ambrosen orkesterissa, jossa Lynn oli laulajana. Heille syntyi yksi lapsi.

Seuraavalla videolla hän esittää vuonna 1943 kappaleensa ”We´ll Meet Again” englantilaisille sotilaille:

Laulajien tehtävänä oli siihen aikaan kohottaa sodan keskellä kansan mielialaa. Toisella videolla hän esittää samana vuonna 1943 isänmaallisen laulun ”Land of Hope and Glory” yhdessä orkesterin ja kuoron kanssa:

Tässä on hänen tärkeimmät kokoelma-albuminsa (julkaistuna äänilevyjen lisäksi): 1981 ”20 Family Favourites”, 1989 ”We’ll Meet Again”, 2009 ”We’ll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn” ja 2010 ”Unforgettable”.

   2. Petula Clark, esiintyi 1939 – n. 2014

Petula Sally Olwen Clark (syntynyt 15. marraskuuta 1932) on brittiläinen laulaja, näyttelijä ja säveltäjä, joka tunnetaan parhaiten 1960-luvun kansainvälisistä hiteistään. Clarkin levyjä on myyty lähes 70 miljoonaa kappaletta ja hän on menestynein brittiläinen musiikin naistähti.

Clark kulki viihdyttämässä brittien joukkoja sodan aikana yhdessä muiden lapsitähtien kanssa ja esiintyi mm. elokuvassa ”A Medal for the General” vuonna 1944.

Myöhemmin vuonna 1964 kun brittimusiikki tuli muotiin Yhdysvalloissa, Clark sai osansa suosiosta. 1960-luvun aikana Clark sai kultalevyt levyistään Monsieur (1964), Chariot (1964), Romeo (1964), Downtown (1965), My Love (1966), I couldn’t live without your love (1966) ja This is my song (1967). 1970-luvulta alkaen Clark teki kansainvälisiä kiertueita ja esiintyi musikaaleissa.

Seuraavassa on alkuperäinen vuoden 1964 levytys kappaleesta Downtown:

Toisena videona on hänen kappaleensa ”This is My Song”, joka menestyi listoilla vuonna 1967:

Clark on ollut vuodesta 1961 naimisissa ranskalaisen Claude Wolffin kanssa, mutta pari ei enää asu yhdessä. Heillä on kolme lasta.

   3. Cliff Richard and Shadows, esiintyi 1958 – 1968

Sir Cliff Richard, (oikealta nimeltään Harry Rodger Webb) syntyi vuonna 1940 Lucknowissa Intiassa. Hän on brittiläinen pop- ja rocklaulaja. The Shadows toimi Cliff Richardin taustayhtyeenä 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. The Shadows alkoi menestyä instrumentaaliyhtyeenä 1960-luvun alussa ja yhteistyö Richardin kanssa hiipui. Cliff Richard on myös edustanut Isoa-Britanniaa kahdesti Eurovision laulukilpailussa, vuosina 1968 ja 1973. Niistä ensimmäinen, ”Congratulations” 1968 oli kansainvälinen menestys

Cliff Richard on myynyt urallaan yli 250 miljoonaa levyä. Brittiläisillä listoilla hänellä on ollut 20 singleä, albumia ja EP-levyä jotka ovat nousseet TOP 20:n joukkoon, enemmän kuin yhdelläkään muulla artistilla.

Webbin perhe muutti Britanniaan vuonna 1947, kun hän oli 7-vuotias. Harry Webbistä tuli rock and roll -yhtye Driftersin laulaja. Yhtye otti käyttöön nimen ”Cliff Richard and the Drifters”. Yhtyeen muut jäsenet olivat Ian ”Sammy” Samwell, Terry Smart ja Norman Mitham. Richard solmi levytyssopimuksen EMI-levy-yhtiön kanssa vuonna 1958. Vuosina 1958 ja 1959 ilmestyivät kappaleet ”High Class Baby” ja ”Living Lovin Doll”.

Drifters-yhtyeen jäsenet vaihtuivat. Nyt he olivat Jet Harris, Tony Meehan, Hank Marvin ja Bruce Welch. Yhtye otti uuden nimen ”The Shadows”. Richardin viides single ”Living Doll” oli menestys. Kappaleista ”Travelin´ Light”, ”Please Don’t Tease”, ”I Love You”, ”Theme for a Dream” tuli hyvin suosittuja. Cliff Richard ja The Shadows olivat kiertueella Yhdysvalloissa 1960 ja vastaanotto oli pääosin hyvä.

Shadows levytti ilman Cliff Richardia instrumentaalisen kappaleen ”Apache” vuonna 1960, jota on sanottu brittiläisen rock-kitaramusiikin syntyhetkeksi. He saavuttivat viisi ykkössijaa Britannian listoilla tällä kappaleella:

Cliff ja the Shadows esiintyivät lukuisissa elokuvissa, huomattavimmat elokuvat olivat The Young Ones, Summer Holiday, Wonderful Life ja Finders Keepers. Seuraavalla videolla Cliff Richards esittää kappaleen ”The Young Ones” vuonna 1962:

Tärkeä muutos oli Richardin kääntyminen kristityksi vuonna 1964. Cliff Richard oli jo lopettamassa uraansa, mutta kristityt ystävät neuvoivat häntä jatkamaan. Richard levytti jonkin verran hengellistä musiikkia. Hän levytti vielä Shadowsin kanssa. Vuonna 1968 Shadows-yhtye hajosi ja Richard jatkoi levyttämistä ilman yhtyettä.

1970-luvulla Richard esiintyi televisio-ohjelmissa, kuten It’s Cliff. Vuonna 1972 hän teki ensimmäisen duettonsa Olivia Newton-Johnin kanssa. Vuonna 1976 albumi I’m Nearly Famous, sisälsi kappaleen ”Devil Woman”, josta tuli Richardin ensimmäinen todellinen hitti Yhdysvalloissa. Vuonna 1979 kappaleesta ”We Don’t Talk Anymore” tuli ykköshitti Britanniassa.

Hänen hyvin pitkässä levytysten luettelossaan ovat viimeisinä ”Two´s Company – The Duets” (2006), ”Love – The Album” (2007) ja ”Bold As Brass” (2010).

   4. The Beatles, esiintyi 1960 – 1970

Lennon perusti vuonna 1957 The Quarrymen -nimisen skiffle-yhtyeen, johon McCartney liittyi samana vuonna tehtyään Lennoniin vaikutuksen kitaransoittotaidollaan ja musiikkimaullaan. McCartneyn ystävä George Harrison liittyi yhtyeeseen vuonna 1958, McCartneyn esiteltyä tuolloin 14-vuotiaan Harrisonin Lennonille. Nimi The Beatles otettiin käyttöön elokuussa 1960. Vuonna 1961 Beatlesin jäsenet tutustuivat myös ensi kerran Ringo Starriin, joka oli Hampurissa silloisen yhtyeensä kanssa.

Liverpooliin palattuaan Beatles sai pian managerikseen Brian Epsteinin. Hän kävi katsomassa yhtyettä The Cavern Clubissa, jossa se esiintyi lähes 300 kertaa, ihastui ja ryhtyi yhtyeen manageriksi. Epstein suunnitteli The Beatlesille uuden imagon, josta heidät parhaiten tunnetaan. Puhdas rocktyyli nahkatakkeineen vaihtui pukuihin. The Beatles sai levytyssopimuksen EMI-yhtiöltä.

The Beatlesin ensimmäinen single menestyi kohtalaisesti ja toinen single ”Please Please Me” nousi Britannian listan toiseksi. Tästä alkoi yhtyeen suuri menestys. Ensialbumi Please Please Me oli suurmenestys. Myös The Beatlesin toinen albumi With the Beatles nousi Euroopassa albumilistojen kärkeen ja se oli Britanniassa listaykkösenä 21 viikkoa

The Beatlesin jäsenet olivat liverpoolilaiset John Lennon (komppikitara, huuliharppu, koskettimet ja laulu), Paul McCartney (bassokitara, kitara, koskettimet ja laulu), George Harrison (soolokitara, sitar ja laulu) ja Ringo Starr (rummut, lyömäsoittimet ja laulu). Lennon ja McCartney, jotka myös sävelsivät suurimman osan yhtyeen tuotannosta olivat pääasiallisimmat solistit. The Beatles on popmusiikin keskeisimpiä yhtyeitä.

She Loves You” oli The Beatles -yhtyeen neljännen singlen A-puoli ja yhtyeen tunnetuimpia kappaleita vuodelta 1963. Sen tekijät ovat John Lennon ja Paul McCartney:

Vuonna 1964 julkaistu viides single ”I Want to Hold Your Hand” nousi Britannian lisäksi ykköseksi myös Yhdysvalloissa:

The Beatlesin äänitteiden myynti on arvioiden mukaan ylittänyt miljardin kappaleen rajan, mikä on tehnyt siitä kaupallisesti menestyksekkäimmän yhtyeen. Yhtye aloitti uransa soittamalla pääasiassa rock and rollia. Kun yhtye alkoi tehdä levyjä, musiikki muuttui pop-tyylisemmäksi ja lauluharmonioiden leimaamaksi

Myös yhtyeen jäsenten soolourat ovat olleet vuoden 1970 jälkeen menestyksekkäitä.

   5. The Rolling Stones, esiintyi 1962 – n. 2016

The Rolling Stones on englantilainen rockyhtye, jolla on ollut 1960-luvulta lähtien vahva vaikutus länsimaiseen populaarimusiikkiin ja -kulttuuriin. The Rolling Stonesin musiikin perusta on rhythm and bluesissa, joskin yhtye on uransa eri vaiheissa hyödyntänyt muitakin vaikutteita. The Rolling Stonesin johtohahmot ovat laulaja Sir Mick Jagger ja kitaristi Keith Richards, jotka ovat säveltäneet ja sanoittaneet valtaosan yhtyeen lauluista.

Lisäksi vuoteen 1969 asti yhtyeessä oli mukana toisena kitaristina Brian Jones. Hänet korvasi vuoteen 1974 asti ensin kitaristi Mick Taylor ja siitä eteenpäin kitaristi ja laulaja Ron Wood.

Brian Jonesin vanha yhtyekaveri, rumpali Charlie Watts, liittyi The Rolling Stonesiin tammikuussa 1963. Basisti Bill Wyman liittyi yhtyeen jäseneksi joulukuussa 1962. Huhtikuussa yhtyeen manageriksi ryhtyi 19-vuotias Andrew Loog Oldham, joka muutti Rollin’ Stonesin imagon aggressiivisemmaksi, tarkoituksenaan luoda vastakohta The Beatlesin siistille olemukselle.

Samoihin aikoihin, kun The Beatlesin kappale ”A Hard Day’s Night” oli Englannin listojen kärkipaikalla, samalle sijalle nousi myös The Rolling Stones vuonna 1964 kappaleella ”It´s All Over Now”:

”Let It Bleed” -kokoelma ilmestyi joulukuussa 1969. Mestariteokseksi kehuttu albumi sisälsi edellisen levyn Beggars Banquetin tapaan country-vaikutteita. Mick Jaggerin on sanonut kyseessä olevan ”maailmanlopun levy”, ja sen synkkää ja rauhatonta tunnelmaa edesauttoi Brian Jonesin niukka studiopanos.

Seuraava video on vuodelta 2003 eli 34 vuotta myöhemmin tehty live-esitys. Siinä kiinnostaa erityisesti yhteen jäsenten esiintymisen ja soittotavan muuttuminen kuluneiden vuosien aikana:

Kahdeksan vuoden tauko studioalbumeissa päättyi syyskuussa 2005, kun yhtyeen perusrock-juurille palauttanut ”A Bigger Bang” ilmestyi. Se sai yleisesti hyvät arvostelut, ja nousi listakakkoseksi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Vuoden 2006 helmikuussa Rolling Stones soitti yhden kaikkien aikojen suurimmista ilmaiskonserteista Copacabanan rannalla Rio de Janeirossa. Konserttia oli viranomaisten mukaan saapunut seuraamaan noin 1,2 miljoonaa ihmistä Brasiliasta ja muualta maailmasta.

Muita suosikkeja Iso-Britanniassa

David Whitfield (1925-1980) oli miestenori, jonka suosittuja kappaleita olivat ”Cara Mia” 1954, ”Answer Me” 1953 ja ”My September Love” 1956.

Frankie Vaughan (1928-1999) oli pop-laulaja, jota ihmisten oli helppo kuunnella. Levytyksiä hän teki yli 80. Hänen suosikkikappaleitaan olivat mm. ”The Green Door” 1956, ”The Garden of Eden” 1957 ja ”The Tower of Strength” 1961.

Engelbert Humperdinck (1936- ) on pop-laulaja, joka menestyskappaleita olivat ”Release me” ja ”The Last Waltz” vuoden 1967 listoilla.

The Marmalade oli skotlantilainen pop rock -yhtye Glasgow’sta. Yhtye perustettiin vuonna 1961 nimellä The Gaylords. Vuonna 1966 yhtye otti nimekseen The Marmalade. Hyvin menestyneitä levytyksiä olivat mm. ”Reflections of My Life” 1970 ja Beatlesien aikaisemmin esittämä ”Ob-La-Di, Ob-La-Da” 1969.

Frank Ifield (1937- ) oli country-musiikin laulaja ja kitaristi. Hänen suosikkilistoille yltäneitä kappaleitaan olivat mm. ”I Remember You” ja ”Lovesick Blues” 1962 sekä ”The Wayward Wind” ja ”Confessin’ (That I Love You)” 1963. Hän oli suosittu myös Australiassa ja Yhdysvalloissa.

The Tremeloes oli brittiläinen pop-yhtye, jonka menestys ajoittui 1960-luvulle. Eräitä  kappaleita olivat mm. ”Twist and Shout” 1963, ”Do You Love Me” 1963,  ”Silence Is Golden” 1967 ja ”Me and My Life” 1970.

Christie oli englantilainen rockyhtye, joka oli suosittu 1970-luvun alussa. Suurin hitti oli kappale ”Yellow River” vuonna 1970. Myös kappaleet ”San Bernadino” 1970 ja ”Iron Horse” 1972 menestyivät hyvin.

– – – – – – – – – –

Puhetta Iso-Britannian kevyestä musiikista

Kootessani tätä suosikkien listaa, tein ensinnäkin aikarajoituksen. Halusin sen alkavan jo sotavuodesta 1940, jotta siihen aikaan suosittu laulaja pääsisi mukaan. Toiseksi laajensin valintaa iskelmistä muihinkin lajeihin eli rock- ja pop-musiikkiin. Syynä oli tarjolla olleiden kappaleiden esittäjien hyvä taso ja suuri suosio aikanaan myös Suomessa.

Otin tällä kertaa jokaiselta suosikilta 2 esitystä näytteeksi. Syynä oli heidän suuri merkityksensä maailman kevyen musiikin historiassa. He olivat todella kansainvälisiä esiintyjiä ja pääsivät monen valtion suosikkilistoille. Lisäksi he ovat jo merkittäviä solisteina tai yhtyeinä. He ovat osa myös minun henkilökohtaisia musiikkimuistojani.

Eino Tienari, Oulu

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Cliff Richard kävi ensi kertaa Suomessa vuonna 1964, jolloin hän esiintyi Linnanmäellä The Shadowsin kanssa. Cliff Richard tunnetaan harvinaisen hyväkäytöksisenä poptähtenä, joka ei ole antanut aihetta skandaaleihin. Tietolähde Yle Elävä arkisto.

  Hän teki viidennen vierailunsa vuonna 2007. Ylen Elävässä arkistossa löytyi kahden videon haastattelut, jotka on tehty on tuon Suomen-vierailun yhteydessä. Artikkelin päivämäärä on 2007/03/12.

  Nämä brittitähdet esiintyvät sen jälkeen Helsingin Areenassa 16. marraskuuta 2009.

  Vuonna 1990 The Shadows hajosi. The Shadows palasi vuonna 2004 jäähyväiskiertueelle Englantiin ja jatkoi jäähyväiskiertuetta kiertämällä Eurooppaa.

 2. Tuttuja artisteja nuoruusvuosilta,tuo Petulan levy Down,Down oli vaimoni ja minun ”levy” joka vieläkin tuo muistoja mieleen.
  Tässä myös Petulan helmi,joka löytyy myös soittolistaltani.
  https://www.youtube.com/watch?v=DrMTJZSNu0o

  Beatlesien levyistä ei aika aja koskaan ohi,ja penskana 60-luvulla ostettiin paljon Beatlespurkkaa ja kerättiin yhtyeen kuvia,ja vaihdeltiin niitä toisten kanssa.
  Jossakin arvostelussa oli valittu Beatlesien Eleanor Rigby yhtyeen ”parhaimmaksi” levyksi.
  https://www.youtube.com/watch?v=wbxTlxuECJA

  Unohtaa ei myöskään sovi Marianne Faittfulia Mick Jaggerin entistä vaimoa joka valitettavasti valitsi huumeet laulajanuran edelle.
  Tässä Mariannen maailmanmenestys https://www.youtube.com/watch?v=zBpUf-TcIcg&list=RDzBpUf-TcIcg&index=1

 3. Koskahan Eino hyppää 30-kilometrin päähän Englannista,eli Ranskaan josta löytyy maailmanluokan laulajia tiiliskiviromaanin verran?
  Charles Trenart,Edith Piaf,Charles Aznavour,BB,Gilbert Becauce,Yves Montand,Dalida…..jne,jne.
  Tässä juuri edesmenneen France Gallin hieno levytys vuoden 65 euroviisuista,jonka kyllä muistan kuin eilispäivän.
  https://www.youtube.com/watch?v=zBpUf-TcIcg&list=RDzBpUf-TcIcg&index=1