Mitä erityistä löytyi Kellosta kevätiltana?

0
Kellon Kiviniemen rantaruovikko juuri ennen auringonlaskua sinisen ja ruskean sävyissä. Päivää myöhemmin meri jätti jäänsä, ja pauke kuului talon sisälle asti.

Teinien vloggaamista, seniorin filosofointia ja pikkupoikien leikkejä

Monenlaista kiinnostavaa Kellon Kiviniemen kalasatamassa löytyi, mutta en suinkaan kävellyt alueella yksin tyynessä kevätillassa, vaan kohtasin tutkimusretkelläni mantereelle työnnettyjä jäälauttoja, jäävuoria (jääkasoja), lähes tyynen merenpinnan vienoa ääntä, lokkien riehumista, jäätä murskaavia, hyvin kasvatettuja pikkupoikia, teinityttöjen (hyvin kasvatettujen) vloggaamista, tila-autoja ja yhden skootterin.

Suomenpystykorva ja lukuisa joukko muita koiria ulkoilutti isäntäänsä tai emäntäänsä (siltä ainakin näytti). Siltä (koiralta) sain myös kiitoksen hyvästä käytöksestäni, vaikka en muistanut sen rotua.

Tuhat kertaa ajattelin, miksi en ole useammin käynyt Kellon Kiviniemen kalasatamassa, saatikka vienyt sinne Oulunseudulla vierailevia henkilöitä. Sehän on aivan huippuhieno (sikahyvä) paikka (mesta).

  • Miksi? Why? Mietin sitä vielä tätä kirjoittaessani ja puhelimen kuvaussaalista katsoessani (vihje Oulunseudun vierailukohteeksi).

Kalastajaveneet ja sotkuinen kalastuksessa tarvittava aarteisto (tynnyreitä, työvälineitä, rautaa, puuta, köyttä tai muovia) makaa rantojen pusikoiden ja heinien seassa. Oletan, että kalastuselinkeino vaatii sellaista ja tunnelmaahan se vain luo.

Kenellä sitä muutenkaan on aikaa laitella tavaroita paikoilleen, kun pääasia on kalastaminen ja elannon hankkiminen merestä. ”Meriviljelys” on tarpeeksi kovaa hommaa muutenkin, kuten maanviljelys, jossa koneet on pitkin kartanoa hyvässä järjestyksessä. Kalasta kannattaa tykätä monesta eri syystä.

Aamuisin kalasatamassa olisi kalaa, koska kalastajat (kuulemma) heräävät aikaisin, silloin kun suurin osa ihmisistä nukkuu, ja saavat saaliikseen Perämeren kalaa, vaikka en tiedä millä välineillä. Siikaa, lohta, silakkaa. Ei muikkua, koska se on sisävesien kala.

  • Onkohan kalasatamassa kalaa myytävänä myös keskellä viikkoa olevana arkipyhänä eli helatorstaina? Se selviäisi vain tutkimalla. Samalla voisi bongata muuttolintuja merenrannan tuntumassa.

Talven jäljet olivat kalasatamassa vielä läsnä rannan litistyneiden kaislojen ratinassa, rantahiekka ja kivenmöllykät sen sijaan ovat samoja kesät talvet, vaikka jää niitä siirtelee miten haluaa omalla voimallaan.

Ulkona kuului ihme pauketta, ei liikenteen melua, vaan jotain kunnon jymähtelyä. Siispä tutkimaan ja kohti Kellon kalasatamaa!

Pikkupojat löytävät yleensä paikkakunnan tapahtumahetket. Niin nytkin, koska pari poikaa paloitteli jääpaakkuja aallonmurtajalla, irrottamalla suuria kiteitä jättiläisrautanaulalla. Teinitytöt kuvasivat ”jäävuorella” kiipeilyä, veikkaisin, että omaa sosiaalista mediaansa varten kuten minäkin.

Meillä oli siis yhteinen kiinnostuksen kohde, kalasataman sulavat jäävuoret (pienet verrattuna Jäämeren jäävuoriin), minulle ainutlaatuista, mutta heille kenties jokakeväinen lapsuuden kokemus.

P.S. Videota Kellon kalasataman kevätillasta en toistaiseksi voi ladata YouTube-kanavalleni, koska älypuhelimella pystyy lataamaan ilman WiFi:ä vain normaalivideon, ei suuritarkkuuksista, joka on paljon nätimpi ja – suurempi – siis megamäärältään. Pan Oulu pelastaa pian pulasta, koska sehän on kaikkien käytössä Oulussa.

P.S.2 Nyt YouTube-video ”Kellon kalasatama kevätiltana” julkaistu. Katso!

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.