Huoltovarmuus korostuu vaikeina aikoina

0

Koronavirus leviää maailmalla ja Suomessa kiihtyvällä tahdilla. Liikkumista rajoitetaan. Rajoja suljetaan. Ihmiset pelkäävät itsensä ja läheistensä puolesta. Tilanne näyttää epätodelliselta. Kukaan ei tiedä kuinka kauan korona vaikuttaa elämäämme. Onneksi viruksen aiheuttamat oireet ovat suurella osaa sairastuneista lieviä.

Koronan vaikutukset maailman elämisen tapaan ovat viime päivinä edenneet nopeasti. Hallitus käynnisti viime viikolla toimet viruksen leviämisen estämiseksi, ihmiset havahtuivat. Kaupoissa hamstrattiin ruokaa ja vessapaperia.

Pandemia on virittänyt keskustelua yhteiskuntamme varautumisen tasosta. Teollisuustuotantomme on ketjuuntunutta ja tuotteiden valmistus on siirtynyt ulkomaille. Monilla aloilla kärsitään komponenttipulasta. Suuri osa Suomessa käytettävistä lääkevalmisteista tuotetaan myös ulkomailla. Tämä johtuu suurelta osin globalisaation vaikutuksista. Tuotteita tuotetaan siellä, missä se on edullisinta. Maailmasta on tullut yhä haavoittuvampi kriisitilanteissa. Suomessakin vaikutukset näkyvät jo arjessa – onneksi kotimaista puhdasta ruokaa on vielä tarjolla riittävästi.

Ihmiskunta on kehittynyt monella alalla kriisien kautta. Koronavirus on suuri uhka, mutta samalla mahdollisuus. Omat vahvuudet nousevat esiin ja asiat menevät mittasuhteisiinsa. Maailmalla on jo esimerkkejä, kuinka valtiot asettavat tuotteita vientikieltoon oman väestönsä turvaamiseksi. Tämä on huomioitava meilläkin, kun teemme päätöksiä tulevaisuudessa omavaraisuuden ja huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Kotimainen ruoantuotanto on yksi tärkeimmistä huoltovarmuutemme tukijaloista. Suomalainen ruoantuotanto ja elintarviketeollisuus on pitkään kärvistellyt kannattavuusongelmissa. Paras tapa tukea kotimaista ruoantuotantoa ja sen kapasiteetin ylläpitoa on ostaa kotimaisia elintarvikkeita.

Huoltovarmuuden muihin osa-alueisiin kuuluvat vahvasti myös energiantuotanto ja teollisuuden erilaiset tuotteet. Tulevaisuudessa on tärkeää, että satsaamme uusiutuviin kotimaisiin puupohjaisiin tuotteisiin ja siirrämme myös tutkimusvaroja kylmän maan energianteknologian kehittämiseen. Paikalliset yrittäjät ovat avainasemassa tuotteiden ja palveluiden tuottamisessa ja kehittämisessä. Teollisuus tarvitsee myös tulevaisuudessa raaka-aineensa, taajamat energiansa ja yritykset asiakkaansa.

Tänä päivänä olen kiitollinen hyvinvointivaltiosta nimeltä Suomi. Sen toimintakykyisestä johdosta, osaavista virkamiehistä, terveydenhuollon ammattilaisista ja yksituumaisesta pienestä kansasta, joka huolehtii toisistaan ja itsestään.

Turnauskestävyyttä kevään vastaanottamiseen!

JAA