Maailma ei ole mustavalkoinen – se on monivärinen

3

Keväällä 2015 Suomi ei ollut mukana maailman talouskasvussa. Olimme seisahtuneessa tilassa. Keskusta lupasi oikaista Suomen syöksykierteessä olevan talouden. Kerroimme äänestäjille rehellisesti, että leikkauksia tehdään ja osa niistä tulee tekemään kipeää. Keskustan linja hyväksyttiin ja puolue nousi kolmannen kerran 2000-luvulla pääministeripuolueeksi.

Keskustavetoinen hallitus toteutti leikkaukset yhdessä kokoomuksen ja perussuomalaisten, myöhemmin sinisen tulevaisuuden kanssa. Työ kantoi tulosta ja toi uskoa markkinoihin ja yrityksiin. Alkuvuodesta 2019 Suomen työllisyysaste oli korkeimmillaan kymmeniin vuosiin ja talouden nousu oli jatkuvaa. Tavoitteet oli saavutettu. Suomen tulevaisuus näyttäytyi erilaisena kuin neljä vuotta aikaisemmin. Talouden paraneminen mahdollisti erilaisen hallitusohjelman teon. Tänä keväänä valtiolla oli pitkästä aikaa jakovaraa yhteiskunnan rakentamista varten.

Keskustaa on nälvitty koko kesän ajan kuinka se on ”kääntänyt takkiaan” ja siirtynyt vasemmiston leiriin oikeiston kanssa tehdystä yhteistyöstä. Keskustapuolueen nimi ei ole sattumaa – emme ole politiikan vasemmassa tai oikeassa laidassa. Edustamme maltillista uudistuslinjaa, joka sovittaa perinteet ja tulevaisuuden tarpeet yhteen. Meitä yhdistää tavoite luoda eheämpää yhteiskuntaa. Olemme laitojen keskellä, mutta emme näköalattomia.

Keskusta on koko pitkän historiansa ajan ajanut ihmisten välistä yhdenvertaisuutta, mahdollisuuksien tasa-arvoa, ihmisen itsensä kehittämistä ja itsemääräämisoikeuden vahvistamista työn ja yritteliäisyyden kautta. Keskustalaisesti ajattelevan mielestä jokaisella meistä tulee olla samanlaiset mahdollisuudet pärjätä elämässä taustasta ja kotiosoitteesta riippumatta.

Alueiden ja ihmisten vastakkainasettelu ei palvele ketään. Ainoastaan yhteinen ajatus suomalaisesta yhteiskunnasta osana Eurooppaa ja maailmaa mahdollistaa valoisamman tulevaisuuden rakentamisen. Emme pärjää yksin suurvaltapolitiikan nostaessa päätään. Uhkakuvat on hyvä tiedostaa, mutta niitä ei pidä maalailla. Yhteiskuntarauha on kaiken A ja O. Politiikan tulee toimia venttiilinä keskustelu- ja vaikutuskanavana. Ilman keskustelua ja vaikuttamisen kokemusta ei ole myöskään poliittista liikettä, joka pystyy toimimaan tavoitteidensa mukaisesti.

Poliittiset tavoitteet luodaan ohjelmatyön kautta. Keskusta teki ohjelmatyötä viime vuosien ajan osallistamalla puolueen jäseniä avoimella haulla ohjelmatyöryhmiin. Keskusta muodosti kantansa eduskuntavaaleihin ja hallitusneuvotteluihin ohjelmatyön pohjalta. Emme pystyneet osallistavasta ohjelmatyöstä huolimatta kertomaan kristallin kirkkaasti muulle kansalle Keskustan linjaa. Keskustelumme ei ole ollut riittävän laajaa.

Keskustaa tarvitaan myös tulevaisuudessa. Suomella on suuria kysymyksiä ratkaistavaksi. Tähän keskusteluun tarvitaan kaikki, ei ainoastaan oikeaa ja vasenta laitaa. Miten ehkäisemme huono-osaisuuden periytymisen, poistamme alueiden välisen polarisaation? Miten lisäämme vaikuttamisen kokemusta suomalaisessa yhteiskunnassa julkisen päätöksenteon kautta? Kuinka vahvistamme turvallisuuden tunnetta yhteiskunnassamme? Miten vauhditamme fossiilitaloudesta luopumista ja siirrymme entistä kestävämpään luonnonvarojen käyttöön ja lisäämme kiertotalouden mahdollisuuksia ylikulutuspäivän jälkimainingeissa. Tänään ja huomenna on tehtävä työtä tulevien sukupolvien mahdollisuuksien eteen.

Keskusta on nyt suvannossa, mutta kaislikossa suhisee.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Tässäpä otteita Sipilän (kepu) kurjistamispolitiikasta .Kyllä on Alkion opit kaukana.Ja talouden nousu johtui lähes kokonaan maailmantalouden kasvun johdosta joka tuli Suomeen myöhemmin,ja joka nyt näyttää taantumisen merkkejä.Sipilän RIISTOHALLITUKSEN osuus noususta on vähäinen,ja sekin nousu on revitty köyhiltä,sairailta,eläkeläisiltä,työttömiltä,opiskelijoilta,lapsilta,jne.

  Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattu
  Vuorotteluvapaan ehtoja kiristetty
  Vanhempainvapaan päivärahoja leikattu
  Sairastavan vuosilomaa leikattu
  palauttamalla siihen omavastuupäivät
  Vuosiloman kertymistä vähennetty
  äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta
  Ansiosidonnaisen kestoa leikattu 100 päivällä
  Kiky leikkasi julkisen sektorin lomarahoja 30 %
  Vuosittaista työaikaa pidennetty 24 tunnilla
  Työsuhdeturvaa heikennetty (mm. koeaikaa
  pidennetty, takaisinottovelvollisuutta
  lyhennetty ja pitkäaikaistyöttömän
  määräaikaisuuksia helpotettu)
  Aikuiskoulutustuen kestoa lyhennetty
  (19 kk -> 15 kk) ja perusosaa leikattu 15 %
  Ammatillisen koulutuksen määrärahoja
  leikattu 190 miljoonaa euroa
  Korotetusta työttömyyspäivärahasta luovuttu
  Lähes kaikkia Kelan etuuksia leikattu
  (mm. lapsilisää, äitiys-, isyys- ja
  vanhempainpäivärahaa, peruspäivärahaa
  ja kansaneläkettä)
  Yleisen asumistuen perusomavastuuta
  suurennettu
  Opiskelijoiden opintorahan osuutta
  pienennetty ja lainaosuutta kasvatettu
  Palkkatuella tehdystä työstä kertyvää
  työssäoloehtoa kiristetty
  Aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa

  Kasvatti kansalaisten maksamat maataloustuet ennätyssuutiksi

  Samoin yritystuet ennätyssuuriksi

  Suunnitteilla oli myös:
  „ Irtisanomissuojan heikentäminen
  „ Aktiivimalli 2

  Samaan aikaan kuitenkin. Pörssiyhtiöt voittoja ovat tehneet koko Sipilän hallituskauden. Tänä keväänä yritysten omistajat tulevat nostamaan yhtiöistään rahaa noin 14 miljardia euroa osinkoina, Viime keväänä nostivat 12, 4 miljardia, vuoden 2017 keväällä 11,3 ja vuoden 2016 keväällä nostivat 10,2 miljardia euroa. Yritykset ovat siis tehneet reippaita voittoja joka vuosi, mutta kilpailukykyä ja kasvua eivät vain halunneet luoda.
  Sipilän hallitus valtaan päästyään ryhtyi kurjistamaan kansaa ja kikyttämään. Kasvua ei vain syntynyt. Hallituksen järjestämät varat ja muut rahan arvoiset helpotukset yrityksille valuivat vain osinkoina yritysten omistajien taskuihin.
  Valtaosa sijoittajista investoi yrityksiin olettaen, että yritysjohto keksii liikeideoita. Mutta onko nyt niin, että suursijoittajat eivät luota yritysten kasvuun, vaikka rahaa on? Jos näin on, kyllä silloin suursijoittajien pitää ryhdistäytyä ja aloittaa kasvuhankkeiden luominen. Paljon puhutaan yrittämisen urheudesta ja kasvun luomisesta riskeistä huolimatta, mutta kun sille luodaan aina vain parantuvia edellytyksiä niin yritysten omistajat nostavat rahat ja pistävät päänsä pensaaseen. Työtä odottavat ne lukuisat yhden hengen yrityksetkin, jotka ovat syntyneet, kun työnantajat ovat ulkoistaneet palkkatyötä.

  Keskusta on nimensäkin perusteella keskellä,ja kyttää sieltä livetäkö vasemmalle vai oikealle,eli mistä saa parhaimman hyödyn.
  Ja keskusta tulee jäämään kaislikkoon suhisemaan muiden pohjoimaiden mallin mukaisesti.

 2. Ja kepun linjahan on kyllä tullut kansalaisille täysin selväksi,se on lähes linjaton.
  https://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=f04ed5bc-247b-4b2d-a8fd-0434d426150a

  Siellä ei ole mitään konkreettista vaihtoehtoa. Ainoastaan hurskaita toiveita siitä, että lapset liikkuisivat tunnin enemmän päivässä. Hatusta oli otettu kummallisia lukuja: 200 000 tuhatta työpaikkaa…miksei 200000 000000 työpaikkaa tai vielä enemmän?
  Toiseksi, kepun paperi on taloudellisessa linjassaan linjaton ja epäselvä. Ainoa selvä halutussa linjassa on se, että sieväillään. Laaditaan, kannustetaan, rohkaistaan. Plää, plää, plää….
  Todellisuudessa ohjelma ei kerro että kepun leikkaukset tehdään brutaalisti.

  Keskustan todellinen linja paljastui Sipilän suusta jo aikaisemmin mutta puolue tajusi nopeasti tekemänsä virheen ja käänsi kelkkaansa. Sipilän 20 000 virkamiehen erottamislista hävisi julkisuudesta äkkiä.

  Kolmanneksi, ohjelman energiapoliittinen linja on tarkoitettu ilmeisesti vihreille. Siellä tehdään nyt parempaa maailmaa yhdessä sitivihreiden kanssa. Ovatkohan liittymässä samaksi puolueeksi?

  Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että puolueen todellinen linja merkitsee wanhan ja wirttyneen etupolitiikan uudelleenlämmitystä, jota on nyt sivelty vihreällä ja häivähdysellä punaista.

  Ei kepun suunta muutu se on sama olipa johdossa Sipilä , Vanhanen, Kaikkonen, Kulmuni tai joku muu. Aivan samaa kailotusta kun keskellä ollaan ja ei tiedetä ollaa niin keskellä, että tyhjänpäiväsiksi teot jää. Sipilä on meriiteiltään lopullinen naulan lyöjä keskustapuolueen arkkuun.
  Kepulla ei ole eväitä Suomen johtamiseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.