Tosi vai feikki?

0

Olen sairastanut MS-tautia noin 25 vuotta. Ensin piilottelin sairautta, sitten liikkumisvaikeuksien takia rohkaistuin käyttämään keppiä, ja lopulta istuin pyörätuoliin. Aina kuitenkin selitin, että pystyn ottamaan askeleita.

En oikein pitänyt itseäni pyörätuolityyppinä, kun sain valita, käytänkö pyörätuolia vai keppiä, rollaattoria vai sähkömopoa. Syyllistän edelleen itseäni, kun kaikilla tätä valinnanvapautta ei ole.

Pari vuotta pyörätuolia nur2017-04-16-16-53-50kissa pidettyäni hyväksyin itseni sen käyttäjäksi, eikä se nielaissutkaan minua tai liimannut itseensä. Elämänlaatu päinvastoin parani, kun ei tarvinnut kompastella, taiteilla kepin varassa tai kärsiä väsyvien nilkkojen nyrjäyttelystä ja yliojentuvan polven kivuista.

Sitten aloitin pyörätuolitanssin, ja sama syyllisyys ja häpeä vammaisuudestani ja oikeudestani käyttää pyörätuolia tuli esiin. Kukaan tosin ei ole koskaan syyttänyt tai epäillyt, mutta itse olen itseni pahin tuomari ja kyseenalaistan vammaisuuttani koko ajan.

Vammaisten silmissä koen olevani ”feikkivammainen”, ja terveiden silmissä ulkopuolinen. Minulta puuttuu terveen ihmisen identiteetti, mutta en kuitenkaan koe olevani ”tosivammainen”. Sairaus ei näy päällepäin ainakaan istuessani. Ilman apuvälineitä kävellessä muutun lähemmäs puliukkoa, mutta en vammaiseksi vieläkään.

Pyörätuolinkäyttäjän kilpailukelpoisuuden kriteeri on, että täyttää ns. minimivammaisuuden vaatimuksen ja sen todentamiseksi on esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus. Toimintakyvyn rajoituksen tulee olla kyseisessä lajissa riittävä, varmistettavissa oleva ja pysyvä. Lisäksi pt-tanssijat luokitellaan tasapuolisen kohtelun vuoksi luokkiin 1 ja 2. Luokassa 1 ylävartalon toimintakyky on alentunut, ja luokassa 2 toimintakyky on normaali tai lähes normaali.

Jännitin todella ensimmäistä luokitteluani. Näin painajaisunia siitä, että minut todettaisiin kilpailukelvottomaksi. Kuitenkin pelko oli turha. Luokittelijat miettivät vain sitä, kuulunko luokkaan 1 vai 2, sillä sain vain 15 luokittelupistettä, jotka vähintään luokkaan 2 tarvitaan. He neuvoivat pyytämään uudelleenluokittelua, jos tilani muuttuu – eikä se ole 25 vuoteen koskaan paremmaksi muuttunut.

JAA