Vielä palaa laitakaupungin valot

7

Oulu keskittyy vain keskustan alueelle. Keskustan tuntumassa nousee kovalla tahdilla uusia ja hienoja kerrostaloja. Mietin, mitenhän näihin kaikkiin asuntoihin saadaan asukkaita? Vilkaisu Oulun väestön ikärakenteeseen paljastaa sen mistä näihin asuntoihin tulee ihmisiä, talot täyttää vanhusväestö joka muuttaa laitakaupungista Isolle kirkolle. Oulu ei omilla toimillaan yritä mitenkään estää tätä muuttovirtaa. Myös ympäristökunnista ollaan tulossa Ouluun ihan kiitettävästi viettämään eläkepäiviä ja nauttimaan kaupungin palveluista. Ei se mitään, onhan meillä jokaisella oikeus tuohon, mutta tämä on melkoisen suuri kulurasite Oululle.

Oulu voisi omilla toimilla hiljentää tätä muuttoa ja pyrkiä pitämään laitakaupungin alueet asuttuina. Nykyisillä toimilla kuten esimerkiksi yksityisteiden aurauksen lopetuksella lyötiin taas yksi naula arkkuun, vaikka Oulu antaakin siihen avustusta tietyin ehdoin. Tästäpä moni ajattelee kuten pessimistinen puolankalainen, että `Mitäpä se hyvejää` ja ryhtyy muuttohommiin. Oulun täytyisi nopeasti elvyttää laitakaupungin osia muuttamalla ajatustapaa alueiden erilaisuuksista rikkaudeksi eikä rasitteeksi . Oulun täytyisi hakea aktiivisesti yritystoimintaa laitakaupungin alueille, näillä toimilla saataisiin asutus pysymään ja tuomaan muuttovoittoa laitakaupungin alueille.

Hyvä markkinarako avautunee tulevien asuntomessujen yhteydessä, joilla voitaisiin esitellä yritysmahdollisuuksia laitakaupungin alueilla ja samalla kertoa miten Oulu tukisi tulevia yrittäjiä. Silloin saataisiin Ouluun tuloja ja asukkaita, kyläkouluihin oppilaita ja ennen kaikkea palveluita laitakaupungin osiin. Silloin voisivat bussitkin kulkea, koska olisi työmatkalaisia. Nyt eivät bussit kulje koska ei ole matkustajia, tyhjällä bussilla kannata ajella. Näkyvyyttä saadaan myös kun otetaan aktiivisesti kulttuuripääkaupunki hankkeeseen mukaan laitakaupungin osat,  hankkeeseen kun uppoaa kuitenkin suuri määrä kaupungin varoja. Jos Oulu ei tee asialle mitään ollaan todella pulassa. Vielä on toivoa.

JAA

7 KOMMENTTIA

 1. Miten niin yksityisteiden auraus on lopetettu? Blogisti kunnioittaa totuutta niin paljon, ettei näytä niitä juurikaan viljelevän puheissaan. Oulun kaupunki avustaa tiekuntia 600.000€ vuodessa, mikä yksityistiekilometriä kohden on Suomen korkeimpia tuki/km -arvoja. Se, ettei jokin yksityistie omien saikkauksiensa ( mökkiläiset vs vakituiset käyttäjät) takia pysty muodostaman tiekuntaa, ei ole kenenkään toisen vika. Elleivät tähän pysty, niin selvitysmies paikalle, joka kyllä kertoo tiluksien maksuosuudet oikeudenmukaisella tavalla. Nythän yksityistiet voivat pitää avustus – ja mahdollinen lisämaksu – juuri niin hienossa kunnossa kuin itse haluavat. Ei tarvitse kirjoitella mielipidekirjoituksia siitä, kuinka kaupunki ei auraa. Nyt voi valita hoitotason ihan itse .

  • Nykyisillä toimilla kuten esimerkiksi yksityisteiden aurauksen lopetuksella lyötiin taas yksi naula arkkuun, vaikka Oulu antaakin siihen avustusta tietyin ehdoin, kuten kirjoitin tekstissäni. Tiedän useita asukkaita jotka kokevat avustusten hommaamisen hyvin hankalaksi ja byrokraattiseksi, minä olen yksi heistä. Joten auraan itse tieni milloin haluan, vaikka kesät talvet.

 2. Laitakaupungin valojen teemanahan on yksinäisyys. Koistinen on työkaveriensa kaltoin kohtelema yövartija, joka haaveilee oman yrityksen perustamisesta. Omaa paikkaansa maailmassa etsivällä miehellä ei ole ystäviä .Ainoa juttukaveri on grillikioskin myyjä Aila. Kun viekoitteleva Mirja lyöttäytyy Koistisen seuraan, ei rakastunut mies huomaa naisen petollisia aikeita. Ahneen rikollispomon heila käyttää Koistisen luottamusta hyväkseen kohtalokkain seurauksin.
  Laitakaupungin valot päättävät Aki Kaurismäen triologian johon kuului työttömyys,(Kauas Pilvet Karkaavat)asunnotomuus,(Mies vailla Menneisyyttä) ja yksinäisyys,eli Laitakaupungin valot.

 3. Tässäpä Juttutuputusta samasta aiheesta viisi vuotta sitten….ja kyllä plokisti on täysin oikeassa aurausten lopetuksesta…….tietyin ehdoin.
  Sama homma meillä täällä Roissa.Onneksi on oma Valmetti 502,jolla lähti tänäänkin omat ja kolmen naapurin lumet,ja pojalta löytyy läheltä sitten se lumien kauhu JiiCeePöö 416,joka taitaa olla nytkin sopimusaurauksessa?

 4. ”Mietin, mitenhän näihin kaikkiin asuntoihin saadaan asukkaita? Vilkaisu Oulun väestön ikärakenteeseen paljastaa sen mistä näihin asuntoihin tulee ihmisiä, talot täyttää vanhusväestö joka muuttaa laitakaupungista Isolle kirkolle.”

  Kun nyt asiasta jotain tiedän, niin ikäihmiset muuttavat keskustaan siksi, että täällä ovat kaikki palvelut ja autottoman hyvä liikkua. Ei voitane olettaa, että keskustan tasoisia palveluita työnnetään syrjäkylille?

  ”…mutta tämä on melkoisen suuri kulurasite Oululle.”
  Päinvastoin. Todellinen kuluerä olisi luoda asukkaiden tarvitsemat palvelut syrjäkylille, missä ei kuitenkaan olisi tarpeeksi käyttäjiä. Ja ei. Keskustaan muuttavat asukkaat eivät tule uuden Oulun ulkopuolisista kunnista.

  ”Oulun täytyisi hakea aktiivisesti yritystoimintaa laitakaupungin alueille, näillä toimilla saataisiin asutus pysymään ja tuomaan muuttovoittoa laitakaupungin alueille.”
  Hohhjoiijaa. Yritykset ovat siellä, missä niiden kannattaa olla.

  Pitäisi jättää se 50 luvulle haikaileminen jo taaksen. Asiat eivät olleet silloin paremmin. Kysy vaikka vanhuksilta.

 5. Mutta onko pienillä eläkkeillä elävillä vanhuksilla varaa asua keskustan kalleissa asunnoissa.Mutta kyllä Oulussakin jokaiseen asuntoon tulija löytyy,ja vieläpä valtio maksaa sen.
  Kunniakansalaisille kyllä löytyy parasta,ja ilmaiseksi kuten Helsingissä,joka tulee vielä olemaan yhtä no-go aluetta, johon poliisi ei uskalla Ruotsinmalliin rasismin pelossa mennä.

  Helsingille tulee käymään kuin Ruotsin kaupungeille joista kantikset muuttavat sankoin joukoin pois,ja muslimit vaan lisääntyy.
  Ruotsissa näitä no-go-alueita on jo 60,joihin poliisi ei uskalla mennä.

  On hyvä myös pitää silmällä sitä, mitä Ruotsissa tapahtuu asuntorakentamisen suhteen maahanmuuton seurauksena.
  Asuntohallituksen ennustuksen mukaan seuraavan yhdentoista vuoden aikana Ruotsissa koko maahan pitäisi rakentaa yli 600.000 uutta asuntoa. Asunnoista kolme neljäsosaa pitäisi nousta Tukholman, Göteborgin ja Malmön suurkaupunkialueelle.
  Kuinka paljon lienee Suomen veronmaksajilla olla rahaa vastaavanlaisiin satsauksiin Helsingissä, Vantaalla ,Oulussa ja Turussa??? Alla asiaa koskeva linkki ruotsiksi.
  Kuinka paljon lienee Suomen veronmaksajilla olla rahaa vastaavanlaisiin satsauksiin Helsingissä, Vantaalla ja Turussa??? Alla asiaa koskeva linkki ruotsiksi.
  Kuinka paljon lienee Suomen veronmaksajilla on rahaa vastaavanlaisiin satsauksiin Helsingissä, Vantaalla Oulussa ja Turussa???

 6. Vanhusväestö Ouluun ,nuoret Kempeleeseen. Valot eivät todellakaan ole sammuneet ,eivätkä sammu laitakaupungilta ,kunneeivät ole vielä edes syttynnet ,esim. Alavuotilla ,Joloksella ,Tannilassa….
  Oulu kamppailee taloutensa kanssa lopettamalla teiden aurauksen ,eli kun enne rakennettiin uusia teitä ,parannettiin vanhoja jne. nyt ei pystytä edes ylläpitämään sitä mitä on aikaisemmin aikaan saatu.
  Jossain on kait vikaa .

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.