Syödäänkö tänään kloorattua kanaa?

8

Tulipahan mieleen TTIP-sopimusta luettuani oma sotemme – katsooko Kokoomus silmät kiiluen sen TTIP:n perään? Näissä neuvotteluista on kerrottu mm. että kaikkia julkisia palveluita ja koulutuspalveluja tuottavia tahoja tulisi kohdella valtion omisteisina yrityksinä. TTIP-sopimuksen ”sääntely-yhteistyö” tarkoittaa käytäntöä, jolla yhdenmukaistetaan olemassa olevaa sääntelyä molemmin puolin Atlanttia.

Tällä varmistetaan, että yhdellä puolella tuotetut tavarat voidaan viedä toiselle puolelle ilman ylimääräisiä vaatimuksia. Käytännössä tämä tulisi vaikuttamaan aina ruokastandardeista kemikaaliturvallisuuteen. Sääntely-yhteistyö toimisikin erittäin strategisena keinona käsitellä joitain kiistanalaisia kysymyksiä vasta siinä vaiheessa, kun TTIP-sopimus on jo allekirjoitettu ja julkinen keskustelu laantunut. Lisäksi se antaisi suuryrityksille laajat mahdollisuudet vaikuttaa tulevaan sääntelyyn.

Uusimpien tämän vuoden neuvottelumuistioiden mukaan Yhdysvallat vaati EU:ta osana sopimusta kumoamaan hormoni- ja geenimuunnellun lihan kiellon. Esimerkki kloorilla pesty kananliha pitäisi erikseen kyetä toteamaan haitalliseksi jotta kloorin käytön voisi kieltää. Yhdysvallat toivoo myös, että lihakarjalle sallittaisiin kasvuhormonit. Miksihän Euroopan komissio 10.9.2014 kielsi nimienkeruun neuvottelujen katkaisemiseksi tarkoitettuun eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen? Tätä tekoa on pidetty loukkauksena demokratiaa kohtaan.

Saadaanko TTIP-sopimuksen myötä Suomeen amerikkalaiset halpakauppaketjut? Työlainsäädäntö on erilaista Atlantin vastakkaisilla rannoilla – amerikkalaisilla työntekijöillä on todennäköisesti löysemmät lait – miten tämä käytännössä näkynee? Yhdysvaltalaisyhtiöt tunnetusti herkästi rajoittavat työntekijöiden vapaata järjestäytymisoikeutta.

Kansainvälisen oikeuden tutkija Martti Koskenniemen mukaan alkuperäisen TTIP-sopimuksen voimassa ollessa sähkönsiirtoyhtiö Carunan yhdysvaltalaiset sijoittajat osakkeenomistajana voisivat haastaa Suomen oikeuteen hinnan korotusten estämisestä ja tulon menetyksistä. Pelkkä välimiesoikeudenkäynti maksaisi keskimäärin 8 miljoonaa dollaria, lisäksi mahdolliset vahingonkorvaukset voisivat olla monikymmenkertaisia. Paljonko se Oulun kaupungin budjetti onkaan?

Miltä tuntuisi syödä hormoneilla kasvatettua naudanpaistia tai geenimuunneltua perunaa? Yhdysvalloissa viljellään yleisesti muuntogeenisiä kasveja, EU:ssa on sallittu vain yksi maissi jota viljellään ainoastaan Espanjassa. Entäs antibiootti-possu? Yhdysvalloissa syötetään tuotantoeläimille antibiootteja tautien ennalta ehkäisyksi (Suomessa syötetään ihmisille antibiootteja tautien parantamiseksi).

Suomalainen pesee yleensä marinadin pois lihasta ennen kuin laittaa sen grilliin. Yhdysvalloissa pinnalta huonontunut liha voidaan pestä kloorilla tai maitohapolla, jotta tuote täyttäisi myytävälle lihalle asetetut puhtausvaatimukset. Myös EU taipui hyväksymään maitohappokäsittelyn naudan lihalle yhdysvaltojen ennakkoehtona vapaakauppaneuvottelujen avaamiselle. Tulevaisuus tarjonnee myös kloonattua lihaa? Periaatteessa yhdysvaltalainen maataloustuotanto on EU:ssa laitonta.

EU:ssa kaikki kemikaalit on osoitettava riittävän turvallisiksi ihmisille ja ympäristölle ennen tuotteen markkinoille pääsyä. Yhdysvalloissa markkinoille pääsee käytännössä ilman EU:n tapaan tehtäviä turvallisuusselvityksiä. Viranomaiset käynnistävät tutkimukset jälkikäteen jos terveysriskiä havaitaan. Enpä haluasi olla vapaaehtoinen kemikaalin kokeilija.

Erilainen lähestymistapa kemikaaliturvallisuuteen näkyy myös kiellettyjen ainesosien määrässä. EU on kieltänyt esimerkiksi 1200 kosmetiikkateollisuuden käyttämää kemikaalia, kun Yhdysvalloissa vastaavalla listalla on noin 12 kemikaalia. EU-komissio ja Suomen ulkoministeriön edustajat ovat vakuuttaneet ettei suojelun taso laske EU:ssa vapaakauppasopimuksen myötä. EU on kuitenkin tehnyt jo merkittäviä myönnytyksiä Yhdysvalloille edistääkseen TTIP-neuvotteluja.

Ministeri Stubb on julkisesti hehkuttanut TTIP-sopimusta. Hänen mukaansa hyödyt ovat haittoja monikertaisesti suuremmat. Stubbin mukaan tällä sopimuksella saataisiin Suomi nousuun ja luotua uusia työpaikkoja. Mutta se mahdollistaisi myös amerikkalaisten suuryritysten rantautumisen Suomeen ja hintojen rajun alenemisen. Tämä olisi suomalaisen puhtaan ruuan ja maaseudun tuho.

JAA

8 KOMMENTTIA

 1. Tätä olen miettinyt viime vuosina uutisotsikoita lukiessa: kumpi EU:n lainsäädäntöä kehittäessä on tärkeämpää – suuryritysten vai EU:n asiakkaiden etu?

 2. TTIP:stä samaa mieltä.

  Geenimuunnelluissa kasveissa ja vihanneksissa ei ole mitään vikaa päin vastoin! Niiden avulla saadaan säästettyä luontoa merkittävissä määrin. Lopettakaa jo turha pelottelu! Pahinta, että Afrikassa katsotaan Euroopasta mallia eikä uskalleta nostaa kansaa aliravitsemuksesta näillä tehokkailla ja ekologisilla keinoilla.

  Lihaan en ota kantaa, siihen ei tietämykseni riitä.

 3. Päiväkodit ja koulut ostavat kustannuspaineissa sieltä mistä halvinta saa.
  siellä meidän lapset sitten syövät kloorattua antibioottikanaa kouluissa geenimaissin kera jota sumuteltu glyfosaatilla. Terveysongelmat näkyy vasta vuosien päästä.

  EU ja varsinkin suomen viranomaiset sallivat tämän vaikka sama tuotanto olisi Suomessa lailla kielletty (tietenkin).

 4. Eikö sinulle ole kerrottu, että näistä asioista pitää vaieta kokonaan? Ei saa puhua julkisuudessa TTIP:stä, CETA:sta tai TISA:sta. Ei, vaikka ne toteutuessaan tulevat muuttamaan eurooppalaisen demokratian perusteellisesti. Otsikoita revitään vaikka kärpäsen jätöksistä tai kokoomuksen pj-kisasta, mutta oikeasti tärkeistä asioista pitää vaieta tiukasti. Tämä on ylhäältä tuleva käsky.

 5. Oikein hyvä blogikirjoitus. Oma pelkoni on että puhdas ruoka jää suurien firmojen edun varjoon. Emmekö enää voi valita mitä syömme, vaan syömme mitä meille syötetään.

 6. Tutustu Greenpeacen TTIP-vuotoon, asiakirjoissa paljon pelottavia juttuja.TTIP:n aiheuttama uhka tulee pääasiassa kahdelta taholta. Toisaalta yhtiöt voivat haastaa valtiot oikeuteen, jos valtiot yrittävät parantaa ympäristö-, terveys-tai kuluttajalainsäädäntöä. Pelkkä haasteuhka voi saada kansanedustajat perääntymään, lait vesittyvät jo alkuvaiheessa. Toisaalta taas uhka tulee sääntely-yhteistyöstä, jossa USA:lle ja heidän firmoilleen pedataan etuoikeus sanoa mielipiteensä EU:n tulevasta lainsäädännöstä jo ennen kuin lait tulevat parlamenttien käsiteltäviksi!

  • Mielestani Greenpeace ei ole puolueeton instanssi. En voi vaittaa, etteiko heillakin ole asiantuntemusta, mutta en oikein jaksa uskoa heidankaan vilpittomyyteen tassa(kaan) asiassa.

   Tosiasia on se, etta kaikenlainen ruoan manipulointi on varmasti auttanut ihmiskuntaa hyvin paljon historian saatossa. Ei ne USAlaiset ole ainoita jotka sita tekee, ihan samalla tavalla suomalaiset ovat manipuloineet ruoka-aineksia. Mita mina kritisoin on se, etta tallaiset blogikirjoitukset, joissa esitetaan vaitteita perustelematta niita millaan puolueettomalla lahteella, ovat aivan ilmanaikuista jupinaa. Toivottavasti kukaan ei usko tallaista tarinaa tarkastamatta mista oikein on edes kyse.