Roskaa valtatien varrella

5

Näin syksyllä ennen lumien tuloa on hyvä muistuttaa maantien varsien siisteydestä ja muistakin julkisista alueista. Ei pidä ajatella että kyllä se heitetty roska lumen alla maatuu. Keväällä se roska lumien alta takuuvarmasti paljastuu! Kylätoiminnan aktiivina tulee kiinnitettyä huomiota asuinympäristön viihtyvyyteen. Me suomalaiset kuin monet muutkin maat olemme siistejä, mutta emme siinäkään täydellisiä. Ympäristön roskaaminen pistää väkisinkin silmään. Kun heitämme roskan luontoon, ihmettelen sitä. Emmehän käytännössä heitä roskia lattialle kodeissammekaan. Viihtyvyys ennen kaikkea.

Erilaiset kyläyhdistykset ja asukastuvat ovat myös ansiokkaasti osallistuneet tähän toimintaan hommaamassa alueelleen kiertäviä metallinkeräyslavoja sekä keränneet talteen ympäristölle vaarallisiksi luokiteltuja aineita kuten öljyt, maalit ja akut. Useat kylätoimikunnat ovat järjestäneet alueillaan siivoustalkoita joilla on parannettu alueen asukkaiden viihtyvyyttä. Tiedän myös että päiväkodin lapset ja koululaiset osallistuvat siivoustalkoisiin, näin opetamme lapsiamme huolehtimaan ympäristöstään.

Minne katosi julkisuudesta ”roska päivässä” –liike? Toki se verkossa olevien tietojen mukaan näyttää elävän edelleen, mutta mielestäni voisimme laajemminkin elää kuten opetamme. Monessa muussa maassa on tilanne huonompi, toki. Heillekin voisi kaupata aktiivisemmin ”roska päivässä” -liikettä. Siniset roskapussit, muovipullot ja muut roskat teiden varsilla muodostavat varsinaisen antimaiseman. Moni maa tekisi itselleen palveluksen siivoamalla ympäristönsä.

Meidän ei Suomessakaan kannata löysäillä. Haastankin meidät kaikki pitämään kylämme siistinä. En aio siivota toisten puolesta, mutta oman osani teen. Eiköhän se ole hyvä lähtökohta meille kaikille. Pidetään kylät ja kaupungit siisteinä ja viihtyisinä. Yhden roskan noukkaaminen maasta ei montaa sekuntia vie. Kymmenen ihmistä noukkii vielä useamman roskan, eiköstä!

JAA

5 KOMMENTTIA

  • pitää olla,
   roskia ja pulloja ja tölkkejä ei ilman lupaa eikä turvakorttia voi kerätä.
   Pitää ilmoittaa alueen huoltoon että tulevat nostamaan äkkiä karkkipaperin pois.

   • Hillitukselle – neuvo, että ennen ei saa tieturvakorttia, kun viikko koulutusta roskien ” lajittelun määritteleminen”, ja työhajottelukausi on toukokuun alusta– lokakuun loppuun saakka, sitten vasta pätevyys saavutettu muovikortin kera.

 1. Jeps. Olen aika harvoin kanssasi samaa mieltä mutta nyt olen! En ole edes kovin siisteysintoinen… mutta en todellakaan ymmärrä miten suomalainen voi heittää roskaa luontoon tienvarsille ja pöheikköihin tai edes kadulle. Kiitos kaikille roskapäivässä-ihmisille ja niille jotka työkseen siistivät maidän kaikkien elinympäristöä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.