Pohjoisen frisbeekeskus

3

Suomalaiset on tunnetusti heittokansaa, tästä kertovat lukuisat keihäänheiton mestaruudet ja melkein joka mökiltä löytyvä tikanheittopaikka. Uusin tulokas on frisbeegolf, jonka harrastajamäärät ovat huimassa kasvussa. Olympiakomitean(https://minedu.fi/documents/1410845/4265472/Liikuntaa+edist%C3%A4vien+j%C3%A4rjest%C3%B6jen+yleisavustukset+2019.pdf) ja KIHUn (https://kihuenergia.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2019_jar_aikuisvest_sel71_85829.pdf) teettämästä tutkimuksesta selviää, että aikuisten liikuntalajeista (2018) vähintään kerran vuodessa jalkapallolla on noin 362 000 harrastajaa, golfilla 186 000 ja frisbeegolfilla 263 000, luku kertoo lajin suosiosta.

 

Menestystäkin on saatu, mm. Eveliina Salonen vastikään sai MM-hopeaa ja Suomen joukkue MM-kultaa. Kovin moni media ei nostanut esille hienoja urheilusaavutuksia, mutta ehkä joskus vielä uutisoidaan asianmukaisesti ja pidetään torilla juhlat. Frisbeegolf tarvitsee myös valtiolta enemmän rahoitusta, jotta saadaan seuroihin ammattimaista valmennusta, ja tätä kautta uusia mestareita ja junioreita. Frisbeegolf sai vuonna (2019) valtioapua 60 tuhatta euroa, vertailuksi jalkapallo 2,105 miljoonaa euroa ja golf 510 tuhatta euroa.

 

Tampere on nimennyt itsensä Suomen frisbeepääkaupungiksi koska sinne saatiin kaupungin avustuksella ensimmäinen 27 väyläinen harjoitus- ja kilpailukeskus, joka mahdollistaa jopa MM-kisojen järjestämisenTampereella. Keskus toimii myös yhtenä matkailuvetonaulana. Oulu voisi ottaa tästä mallia ja julistautua pohjoisen frisbeegolfkeskukseksi ennen kuin Rovaniemi vie tämän tittelin, sielläkin on aktiivista seuratoimintaa ja harrastajia. Matkailuhan pyörittää Rovaniemeä, ja hyvät harrastusmahdollisuudet saavat ihmiset liikkeelle.

 

Toivoisin Oulun kaupungin päättäjien

pitävän yhteisen neuvonpidon alueen frisbeeseurojen ja osuuskunnan kanssa, siellä aktiiviset lajin harrastajat voisivat kertoa lajista ja tulevaisuuden suunnitelmista päättäjille. Voisivat yhdessä suunnitella miten Oulu voisi hyödyntää tätä harrastusmuotoa ja kehittää sitä.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Heittokansaahan suomalaiset ovat.Minäkin kivitin nuorempana sähkötolppien eristimiä mäsäksi,ja kehityin siinä erittäin taitavaksi.
  Ja Ouluhan ei kuulu pohjoiseen,ja Rovaniemikin on vasta portti Lappiin,ja kaupunkia on aina pyörittänyt kepu vasemmistoliitto apurina ja jäljet kyllä näkyvät suurena veroäyrinä,lähes maan kalleimpana vetenä,ja kaupungin erittäin kurjassa taloudessa,joka synkkenee edelleen kaupungin päättäjien toilailuilla.

  Ja kyllähän Pohjoisen Frisbeegolfkeskuksen luonnollinenkin paikka on täällä Kemi ja Ounasjoen kainalossa.
  Frisbeemuki Jannelle. https://www.google.fi/search?q=frisbee+muki&hl=fi&gl=fi&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=RQGp1wSinN51qM%253A%252CX6d28-7eFHnS8M%252C_&vet=1&usg=AI4_-kTzjz5EsQ1ufjsROh-ENnhWVFsL_g&sa=X&ved=2ahUKEwiSh6Om4LLkAhVwkIsKHUn-CXsQ9QEwAHoECAYQBg#imgrc=1BApBeheIpo20M:&vet=1

 2. Samaa mieltä! Hiironen tulee kierrettyä hyvin usein, lissää vaan ratoja. Toppilassa ihan mahottomat jonot, hiironen menossa samaan suuntaan.

 3. Frisbeegolfaktivien toimesta ollaan julistauduttu Euroopan frisbeegolfpääkaupungiksi jo vuosia sitten. Osittain ihan vakavastikin. Paikalliset pioneerit ovat tehneet lajinedistämistyötä ainakin vuodesta 1996 lähtien. Oulun seuratoiminta ja ratatilanne on ollut aikaansa edellä moniin muihin paikkakuntiin verrattuna. Tampere sai ensimmäisen täysmittaisen ratansa tosiaankin vasta viime vuonna, mutta Nokialla järjestettävä European Open on Suomen näkyvin frisbeekisa.

  Oulussa on muutaman vuoden ollut hiljaisempaa ratahankkeiden osalta. Tekijöitä löytyisi, jos alueiden käyttömahdollisuuksia ja pienia taloudellisia tukia löytyisi. Junnutoimintaa olisi kätevämpi edistää, jos eri kaupunginosien tai koulujen lähimetsistä löytyisi vaikkapa 6-9 -väyläisiä matalan kynnyksen ratoja. Oulun seudulla olisi varsin kohtuullisilla satsauksilla potentiaalia olla frisbeegolfaajien must -kohde.