Oulu säästöleikkurissa

0

Pekka Himasen tulevaisuusselvitys maksoi valtiolle 700 000 euroa. Oululle Perlacon Oy:n selvitys maksoi 60 000 euroa. Perlaconin selvitys sisälsi paljon enemmän leikkauksia kuin Himasen. Tavoitteena oli etsiä Oululle 50 miljoonan euron säästöt.

Säästöleikkurista oli jätetty turvapaikan hakijoiden kulut ja kulttuuripääkaupunkihanke pois. Kysyttäessä miksi, syy ei selvinnyt. Leikkaukset tullaan toteuttamaan todennäköisesti nopeutetulla aikataululla, koska kukaan päättäjä ei halua venyttää kipeitä päätöksiä lähelle kuntavaaleja.

Lisäksi väläyteltiin jo nyt pieniin yksityisteiden avustuksiin vielä 10%:n lisäleikkauksia. Esityksessä kävi ilmi, että suurempaa tukea voisivat saada ne tiekunnat, joiden lähellä on esimerkiksi koulu tai joku tuottava maitotila. Kyyti on kylmää muualla kuin keskustassa. Itseäni ihmetytti vihamielinen suhtautuminen syrjäisiä kaupungin osia kohtaan.

Pikkaralan koulu oli noussut oikein kysymysmerkkinä selvittäjän silmiin. Lakkautettavina kouluina ovat tällä kertaa Keiskan, Sanginsuun ja Pikkaralan koulut, syynä liian vähän oppilaita eikä ennusteen mukaan näihin kouluihin tule enää lisää oppilaita. Kun Oulujoen yleiskaava saadaan valmiiksi, asuntorakentaminen vilkastuu, Sanginsuuhun ja Pikkaralaan muuttaa lisää väkeä, onkohan tätä otettu huomioon?

Oulu yrittää olla epätoivoisesti ympäristöystävällinen kaupunki, miten näiden lasten taksikuljetukset sopivat Oulun imagoon. Ja säästö tästä, paljonkohan säästetään, kun lasketaan taksikulut uuteen kouluun? Tarvitaanko laajennuksia siihen kouluun mihin näitä oppilaita sijoitetaan? Jostakin se on säästettävä nyt, suurimmat säästöt osuivat Pikkaralaan, Sanginsuuhun ja Haukiputaalle. Suunnitellut leikkaukset kohdistuvat ennen kaikkea heikommassa asemassa oleviin.

JAA