No,miltä se näyttää?

6

Ollaan sitä monta vuotta kehuttu ja medioissa mainostettu kuinka kannattaa alkaa yrittäjäksi Suomessa. On järjestetty kursseja työvoimatoimiston toimesta ja jopa peruskouluissa on järjestetty opetusta yrittäjyyteen. On käytetty mielikuvien luontiin suurten yritysten imagoja ja annettu ymmärtää, että sinunkin yrityksesi on joku päivä tällainen ja olet onnellinen menestyvä yrittäjä. Mainoksissa esiintyy pääsääntöisesti isoja yrityksiä, joissa on paljon henkilökuntaa ja menestystä.

 

Ei juuri lueta juttuja yhden ihmisen yrityksistä, jotka ovat laitettu pääsääntöisesti pystyyn pienen starttirahan turvin. Pieni yritys pyörii alkuun niin kauan kuin starttirahaa on. Tukiraha kunloppuu, alkaa arki ja pienyrittäjän maksut virtaavat säännöllisinätulojen epäsäännöllisyydestä huolimatta. Maksussa olisi sähköä,vuokraa, eläkemaksua, veroja, osamaksuja ja tähän päälle vielä yrittäjänpalkka. Jos kassavirta ei ole kunnossa, alkavat vaikeudet. Ensin yrittäjä luopuu palkastaan ja koittaa pitää yritystä pystyssä. Samalla vähän viivästyymyös eläke ja verojen maksut. Alkaa myös ulosottomiehen kirjeet tullatutuiksi, mutta yrittäjä sinnittelee vuodesta toiseen uskoen kyllä tämäntästä paremmaksi muuttuvan, kunhan saan tuon seuraavan homman taaskerran tehtyä.

 

Sitten tuli vuosi 2020 ja korona. Valtion päätti surutta siivota huonot yrittäjät pois. Business Finland jakoi tukea vain suurille työllistäjille ja sellaisille, jotka olivat bisneskonsulttien kanssa tekemisissä ja kokeilivat hakea sieltä tukea. Herää kysymys eihän Suomessa ole hyväveli verkostoja vai joko se jo maan tapa? Jos näyttää siltä, että kaverit ovat jakaneet toisilleen rahaa, niin se oikeasti näyttää siltä. Eipä lohduta pienyrittäjää.

 

Seuraavaksi sanottiin kunnilta saatavissa olevan tukea. Tuki, jonka suuruus on vain 2000 euroa ja kunta päättää kenelle se myönnetään, eli ei kaikille. Jos on merkintä ulosottorekisterissä tukea ei tipu eikä verovelkaakaan hyvällä katsota. Yrittäjä saa sentään historiallisella päätöksellä mennä työvoimatoimiston asiakkaasi, tosin vain määräajaksi. Kun määrä aika loppuu, meillä on tuloton yrittäjä. Mikäli ei ole yritys mennyt jo konkurssiin tai lopettanut.

 

Suomessa tulee olemaan ennätysmäärä työttömiä yrittäjiä työnhakijoina. Tarvitsee vilkaista vain Suomen lähihistorian lamaan, miten kävi laman ajan pienyrittäjille. Silloinkin suoritettiin pienyrittäjien puhdistus, perheitä hajosi ja liian moni pienyrittäjä päätti päivänsä oman käden kautta jättäen syvät traumat moneen sukuun ja ihmisiin. Toivoisin valtion ottavan tosissaan nämä pienyrittäjät eikä aja heitä konkurssiin. Pieni on yhtä tarpeellinen kuin suuri, muulloinkin kuin vain juhlapuheissa.

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Kummisetä oli tätä mieltä.Presidentti Sauli Niinistö totesi 17.11.2015 ”Jos ei kykene elämään riskin kanssa, on turha ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäjyyskoulutus on tärkeää, mutta se on turhaa, jos perusasia, riskinottokyky puuttuu”. S. Niinistön sanat loukkasivat todella syvästi 90-luvun pankkikriisin uhreja ja kaikkien itsemurhan tehneiden yrittäjien omaisia.
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pelisuomi/207366-presidentti-niiniston-viesti-itsemurhan-tehneiden-yrittajien-omaisille/

  Suomi ei ole yrittäjäystävällinen ja lait,politiikka ,pankit ja verottaja tappaa usein yritykset.Verottaja ajaa yrityksiä konkurssiin tahallisilla virheellisillä verotarkastuksilla ,ja arvioverotuksella.http://www.magneettimedia.com/onko-suomi-taysin-mata-osa-22-liisa-mariapori/

  Nyt hallitus lupailee yrityksille alkuvuoden maksettuja takaisin kolmen % korolla,eli se ei ole mikään tuki,vain korollinen laina.Valtio saa markkinoilta lainaa nollakorolla tai jopa miinuskorolla, jota se lainaa eteenpäin hätää kärsiville yrityksille 3 prosentin korolla. Mistä tämä kertoo? Yrittäjävihamielisestä hallituksesta. Samalla jaetaan ilmaista rahaa satoja miljoonia firmoille, jotka tekevät voittoa,eli koronahallitus tekee bisnestä ihmisten ahdingolla.

  Nyt tulee menemään paljon yrityksiä nurin,valtio tulee tappamaan kaikki ”ELINKELVOTTAMAT” yritykset,ja porukka saa panna kravatin oven väliin,tai mennä työkkäriin niiden yli 600 000 jatkoksi.

  Valtio,politiikka,verotus.Siinä pyhä kolmiyhteys joka tappaa yrittäjyyden.Ja kukahan piru se keksi yrittäjille sen vetokoukkuveronkin jota poikani pitää joka vuosi maksaa 600 euroa kuorma-autostaan………..varmaankin sossut,jotka rakastavat veroja.

 2. Siis alkuvuoden maksetut alvit takaisin 3% korolla,maksuaikaa kaksi vuotta.Sivistyneessä Ruotsissa konkurssin tehneen velat nollataan ellei ole rikollista toimintaa,ja yrittäjä pääsee heti jaloilleen.
  Meillä yrittäjä tapetaan,tai hän joutuu elinikäiseen velkavankeuteen,ja yritystoiminta on ohi.

  Suomi ei ole oikeusvaltio vaan korruptoitunut hyvävelivaltio jossa kansalaiset kupataan viimeiseen veripisaraan,ja omaisuudet kaapataan hyväveljille.Kuinkahan kauan ihmiset tätä rosvousta katsovat,useassa muussa maassa olisivat kansalaiset jo toimineet.

 3. Ainoa ”hyvä” puoli tuossa koronassa on,että nyt loppuu viimeistäänkin puheet siitä kauheasta työvoimapulasta mikä meillä on.Kataisen eikä kenenkään muunkaan ei pidä puhua 1,8 miljoonasta maahanmuuttajasta jota maa tarvitsee paikatakseen työvoimavajeen.

  Tuo starttirahahan on kuitenkin aika olematon n. 35-euroa päivä ,maksetaan viideltä päivältä viikko/max. yksi vuosi,mutta karvaranteille kuitenkin kova sana koskapa pitseria vaihtaa usein omistajaa tuen päätyttyä,ja sama homma jatkuu.

 4. Niitä 2000 euron avustuksia riittää vain 25%:lle hakijoista.Rahaa tähän on varattuna vain 100 miljoonaa euroa, ja tuki on 2000 euron suuruinen. Tämä tarkoittaa että rahaa saa enintään 50.000 yksinyrittäjää ja freelanceria,loput 75% joutuvat jäämään ilman.
  Tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.Meneeköhän tuosta ”tuesta” vielä vero??

  Muutenkin tällainen pieni tukiraha ei riitä yrittäjän yhtäkkisten tulomenetysten kattamiseen. Laskee asiaa miten tahansa, se ei kata juuri mitään. Pienen myymälän vuokra saattaa olla 1000 – 1500 euroa / kk joka naputtaa koko ajan. Lisäksi on maksettava kaikki muut kiinteät kulut. Tässä ei siis ole kysymys yrittäjäriskin toteutumisesta vaan siitä että valtiovalta on päätöksillään pakottanut yrittäjät polvilleen. Ensin tarjottu velkavankeus oli minusta kaikkein härskein menettely mutta tällainen pikkurahan tarjoaminen selviytymiskeinona on lähinnä pilkantekoa osoittaen etteivät päättäjät tunne yrittämisen tilanteita.

  Miksi yrittäjien pitäisi kärsiä enemmän koronasta kuin muiden – siksikö, että ovat yrittäjiä?Onneksi olen itse palkkatyössä.

 5. Yrittäjyyden toinen puoli: Pienyrittäjä teki tarjouksen, jossa ilmoitti tekeväsä kyseisen työn miljoonalla markalla. Sai työn itselleen. Kun tö valmisrui oli sen kokonaiskustannukset miljoonakolmesataatuhatta markkaa. Voihan näinkin yrittää, mutta ei kauaa.

 6. Business Finland on varmasti tehnyt virhearviointeja, köykäiset ammattitaidolla tehdyt mielikuvitukselliset kehittämishankkeet ovat menneet läpi kun hakija on tunnettu. BF ei voi jakaa käyttörahaa yritysten vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, sen pitäisi olla kaikille selvää. Sellainen lakiesitys ei mene missään läpi.
  Avoin haku oli melko tyhmä temppu, olisihan se Business Finlandin pitänyt tietää, että he eivät tulisi selviämään hanketutkinnadta ikikuna päivänä – eivätkä selvinneetkään.