Mitä kylille kuuluu?

0

Kuka rohkea nostaa ensimmäisenä käden ylös ja viheltää Uuden Oulun tekemisen poikki ja myöntää että metsään mentiin? Ja aloitetaan alusta. Vapautetaan Oulun liitoskunnat Oulun alta ja autetaan alkuun toimimaan omavaraisina pieninä kuntina. Silloin jää myös arvokasta aikaa päättäjille ja muille kynänikkareille, kun ei tarvitse hakkua kyläpolitikoinnista. Esimerkiksi Ii voisi muuttua Suur-Iiksi, ja siihen liitettäisiin Yli-Ii jolloin syntyisi laaja ja yhtenäinen kunta. Myöskin samalla rytinällä voitaisiin yhdistää Kiiminki ja Ylikiiminki yhdeksi kunnaksi, kuten myös Oulunsalo ja Hailuoto.

Kyllä tämä varmasti onnistuisi, jos tahtoa löytyisi. Onnistuihan pieni Jakkukyläkin irtoamaan Oulusta. Kun irtautumiset tapahtuisivat ei tarvitsisi oululaisten vaivata päätään joillakin etäisiksi kokemillaan kouluratkaisuilla jotka eivät vanhan Oulun asukkaita hetkauta.  Oululaiset kokevat taas tärkeäksi turvata asuinalueensa, oman Oulunsa. Uskoisin että näihin esittämiini liitoskuntaratkaisuihin löytyisi kyläpolitiikkojen syvistä riveistä hyviä tekijämiehiä ja -naisia.

Näillä toimilla saataisiin alueemme pääkaupunki Oulu taas vetovoimaseksi ja kehittyväksi kaupungiksi. Silloin olisi asukkaiden paikallisesti helpompaa saada apua ja neuvoja, koska palvelut olisivat lähempänä niitä tarvitsevaa ihmistä. Nyt joutuu lähtemään pahimmillaan useiden kymmenien kilometrien matkan kaupunkiin hoitaakseen pienimmänkin asian.

Oulunsalo vaurastuisi matkailulla yhdessä Hailuodon kanssa kun saadaan silta valmiiksi, joten kaikki jäisivät voitolle. Oulun alta vapauduttua olisi näissä irtautuneissa kunnissa omat hallinnot jotka tietäisivät omien kuntien asiat ja kipupisteet kuin omat taskunsa. Kunnat toimisivat samalla kaavalla kuin ennen Ouluun liittymistä. Kyllä olen kaiholla katsellut Kempeleen menestystarinaa joka on suorastaan uskomaton. Näillä pienillä liitoksilla ja muutoksilla saataisiin varmasti toimivia, hyvien palvelujen ihmisystävällisiä asuinkuntia!

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.