Kevytautoilu

1

Valtio esittää nuorille uutta ruikutuksen kohdetta, kevytautoa. Esityksen tavoitteena on mahdollistaa uusi liikkumisen muoto nuorille eli nykyiset mopot, mopoautot, traktorimönkijät ym. ei riitä? Tarkoitushan on hyvä, parantaa nuorten liikenneturvallisuutta. Lisääntyykö turvallisuus, kun kevytautoon voi ottaa 4 kaveria mukaan? 15-vuotias kuski ei vielä hahmota auton käyttäytymistä eri tilanteissa ja painon vaikutuksesta auton ohjattavuuteen.

Kevytauto olisi henkilöauto, joka painaa 1500 kg ja on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Kyseessä on suomalaisen mittapuun mukaan uudehko henkilöauto. Vakuutusmaksut ja verot tulisivat henkilöauton mukaan. Ympäristö haittoja ei olla huomioitu ollenkaan, koska kevytautoilu lisäisi pakokaasupäästöjä. Muistaakseni niitä oli tarkoitus vähentää.

Kevytautoon asennettaisiin laite, jolla auto kulkisi 45km/h. Laite toimisi mobiiliverkossa ja lähettäisi dataa siitä, kuinka lujaa auto kulkee ja missä menee. Onko tässä valtion kokeilu paikannuslaitteesta? Silloin voisi valtio todeta, kuin hyviä kokemuksia sillä on paikannuslaitteesta ja tehdä laki, jolla voidaan laittaa seurantalaite jokaiseen ajoneuvoon ja periä vielä lisää maksuja. Laite on sinetöity. Laitteen aukaisemisesta lähtee automaattihälytys mobiiliverkkoa pitkin valvovalle taholle. Myös tapauksessa, jolloin laite ei ole mobiiliverkossa, lähtee siitäkin ilmoitus.

Kevytauto on kallis ratkaisu nuorten liikkumiseen. Auton hankintahinta on vielä kova, siihen lisäksi tulevat rajoittimen asennus ja rekisteröintikatsastus. Kevytauton voi myös rekistöröidä myöhemmin uudestaan henkilöautoksi, jolloin nuorella olisi 3 vuoden päästä tuttu auto käytössä. Auton kunto voi vaihdella käyttäjästä riippuen ja huoltojen laajuudesta, jotka lisäävät auton käyttökustannuksia verrattuna mopoon.  Kevytauto voisi toimia kaupungeissa, jossa on ahtaat kadut ja parkkiruudut. Kaiken kaikkiaan taitaa olla aika kallis tällainen kevyt auto. Mutta elämä on…

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Kirjoituksen pointti? Kevytauto saastuttaa vähemmän, kuin vastaava kaksitahtiputputin=fakta. Auto on kallis, eli niitä ei montaa tuonne baanalle tule=fakta. Ne piirtää, kenellä on liitua. Kenellä ei ole, ei osta. Mikä ongelma? Seurantalaite? Enemmän olisin huolissani älykännyköistä, joissa paikannus on sallittu. Seuranta on jo nykypäivää. Turha kirjoitus. Taas.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.