Katoava Kansanperinne

0

Vapaaehtoistoiminta tuo katoava kansanperinne. Johdin viime viikolla yhteistyöryhmän kokouksen jossa tuo katoamisilmiö tuli taas kerran esille. Kerhoille ei tahdo löytyä vetäjiä. Jos löytyy niin helposti kysytään joutuuko siellä tekemään muutakin, esimerkiksi keittämään kahvia?

Nuoria ei kiinnosta enää tämmöinen toiminta; eihän näistä saa mitään rahallista korvaustakaan, mutta arvostelut kyllä saa niin hyvästä kuin pahastakin. Ja onhan tämä aikaa vievää toimintaa, esimerkiksi yhden kuuden hengen palaverin aikaansaamiseksi voit joutua lukemaan ja vastaamaan noin kahteenkymmeneen sähköpostiin ja soitot vielä päälle.

Ei nuorella/keski-ikäisellä ole aikaa tällaiseen toimintaan, siksi näissä toiminnoissa on pääosin eläkeläisiä. Myös politiikka näyttelee suurta roolia vapaaehtoistoiminnassa vaikka homman pitäisi olla poliittisesti sitoutumatonta, usein on mukana vanhojen puolueiden edustajia. Otetaanko aina uusia ihmisiä mukaan? Esimerkiksi vaikkapa henkilö joka kuuluu Perussuomalaisiin, niin joissain tapauksissa kyseenalaistetaan hänen toimintansa.

Yleensä kuitenkin henkilöt jotka pyörittävät vapaaehtoistoimintaa ovat aktiivisia niin politiikassa kuin muissakin vaikuttamisenkeinoissa, joten heitä kyllä tarvitaan. Pääministerimme auttamisen halu pakolaisia kohtaan on ennenkuulumaton vapaaehtoisteko, joka saa mediahuomion ympäri maailman. Olikohan tässä presidenttikilpailun avaus?

On myös vapaaehtoistoimintaa johon ei oteta nuoria käytännössä mukaan lainkaan, tästä esimerkkinä metsästysseurat, siellä ukkoutuminen on jo ongelma? Jos nuori itse tai lähipiiri ei omista maata tai metsää on metsästysseuraan vaikea päästä ja hänelle sanotaankin ”kun käyt talkoissa niin pääset”. Nuori tulee siis talkoisiin ja erehtyy sanomaan oman mielipiteensä ja parannusehdotuksen seuran vanhoille jäärille jostakin asiasta, usein miten vastaus kuuluu: ”näin on tehty jo silloin kun sua ei ollut vielä olemassakaan”. Tätä nuorta metsästäjän alkua ei sen koomin nähty talkoissa. Tosiasiahan on, että henkilöllä jolla on paljon maata/metsää, on suurin sanavalta metsästysseurassa.

Valitettavasti talkootyö ei ole mediaseksikästä eikä kaiketi erityisen muodissakaan. Miten sille saisi uutta nostetta kun fiksuja tekijöitä kyllä riittäisi? Meillä on myös talkootyön esteitä tiukkojen viranomaistulkintojen vuoksi. Ei voi olla oikein, että talkooruoka lasketaan työttömälle ansiotuloon verrattavaksi. Kuitenkin talkootyö tunnustetaan ihmistä – siis myös työtöntä aktivoivaksi. Meiltä siis mitä ilmeisimmin puuttuu moneen muuhun maahan verrattuna vapaaehtoistoimintaa säätävä laki. Ollaanko vaikean edessä, kun sääntelyä pitäisi purkaa mutta samalla peräänkuulutetaan sääntelyä?

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.