Kansallismielisten suosion tussahdus, vihreiden nousu ja 8 muuta eurovaalien yllätystä

3

Laitetaanpa eurovaalit halki, poikki ja pinoon listaamalla sinänsä melko odotusarvoisesti edenneiden vaalien 10 suurinta yllätystä pohjoissuomalaisten silmälasien läpi katsottuna.

10. RKP sai pidettyä paikkansa selvällä marginaalilla

Ylen gallupin mukaan RKP ei ollut uusimassa paikkaansa Euroopan parlamentissa, mutta RKP näytti, että sen kannatus riittää edelleen yhteen paikkaan melko kevyesti. Gallupien vinoumaa selittänee se, että Ahvenanmaalta lähti RKP:lle noin 9100 ääntä, joita ei varmaankaan saatu gallupeilla kiinni.

9. Pohjois-Suomi sai 0 edustajaa

Pohjois-Suomen edustajan paikka parlamentissa oli kliseisesti sanottuna niin lähellä, mutta niin kaukana. Lähimmäksi paikkaa pääsi Hanna Halmeenpää. Kun vihreiden Alviina Alametsä hyvin todennäköisesti pääsee Brexitin jälkeen mepiksi, voidaan jossitella, että Halmeenpään paikka jäi vain 1582 äänen päähän.

Varasijoilla ovat myös keskustan Mirja Vehkaperä ja vasemmiston Merja Kyllönen (ja Kyllösen automaattikieltäytymisen seurauksena itse asiassa Hanna Sarkkinen). Varasijojen varasijoista puhuminen kuulostaa varaluistimien varaluistimista jauhamiselta, mutta koska historia on osoittanut että mepiksi noustaan melko jämäsijoiltakin, todettakoon että varasijojen varasijoilla ovat lisäksi Pohjois-Suomesta perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ja demarien Mikkel Näkkäläjärvi.

Joka tapauksessa pudotus on raju, koska vuonna 2014 mepiksi pääsivät Pohjois-Suomesta Liisa Jaakonsaari (sd.), Merja Kyllönen (vas.) ja Hannu Takkula (kesk.).

8. Äänestysprosentin isohko nousu Suomessa

Ainakin minut lukemiin 40,7 (Suomessa 42,7) yltänyt äänestysprosentti yllätti positiivisesti. Ajattelin monien kärsivän vaaliähkystä, mutta ilmeisesti erityisesti Euroopan integraatiokehitykseen myönteisesti suhtautuvat äänestäjät lähtivät liikkeelle suurissa määrin.

7. Eero Heinäluoman äänisaalis

Helsingin Sanomien kysely povasi vihreiden Ville Niinistöä ja Heidi Hautalaa eurovaalien äänikuninkaaksi ja -kuningattareksi. Niinistö keräsikin pitkästi yli satatuhatta ääntä, mutta ehkä hieman yllättäen Eero Heinäluoman 128 113 ääntä jäi vain n. 20 000 äänen päähän Alexander Stubbin hirmulukemista viime vaaleissa.

6. Alde pääsee vaa`ankieliasemaan

Politiikkaniiloille eli virallisemmin sanottuna politiikan penkkiurheilijoille yksi keskeisiä kysymyksiä näissä vaaleissa oli se, yltääkö Euroopan sosiaalidemokraattien ja EPP:n yhteistulos yli 50 prosenttiin paikoista.

Tulos oli odotettu: ei yllä. Se taas tarkoittaa sitä, että Ranskan Emmanuel Macronin En Marche -puolueen tuomien äänien turvin reilusti kannatustaan nostanut Alde (Euroopan liberaalidemokraatit) pääsee vaa`ankieliasemaan, jossa se saa enemmän valtaa itselleen kuin olisi saanut EPP:n ja sosiaalidemokraattien saadessa yksinkertaisen enemmistön parlamentista.

5. Vihreiden suurvoitto Suomessa

Vihreiden iso voitto oli gallupien perusteella ennakoitavissakin, mutta erittäin todennäköisen Brexitin toteutuessa vihreät saa kolme meppiä Brysseliin, mikä tarkoittaisi vihreille paikkamäärän kolminkertaistumista. Noin suurta muutosta kannatuksessa on pidettävä jonkinlaisena yllätyksenä.

4. Alviina Alametsän äänisaalis

Vihreiden kaksi suosituinta, Ville Niinistö ja Heidi Hautala, pystyttiin kuuluttamaan mepeiksi kirkossa jo ennen vaaleja. Molemmat ovat varsin näkyviä poliitikkoja ja puolueensa ex-puheenjohtajia. Kisaa kolmannesta paikasta pidettiin etukäteen tiukkana, ja kisaajiksi povattiin erityisesti entisiä ja nykyisiä kansanedustajia, joita listalla oli reilusti.

Siksi helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun, 26-vuotiaan Alviina Alametsän, hyvin todennäköinen nouseminen mepiksi on melkeinpä jymy-yllätys.

3. Perussuomalaisten kannatuksen romahdus Suomessa

Ei tullut minkään valtakunnan jytkyä. Eduskuntavaalien jälkeen todettiin, että jos vaalit olisi käyty viikkoa myöhemmin, nousukiidossa olleiden perussuomalaisten kannatus olisi kantanut pääministeripuolueeksi.

Näitä puheita tuki myös gallupit. Eurovaalisuosioon perussuomalaisten kannatus ei kuitenkaan säteillyt mitenkään, ja puolue jäi vaaleissa vasta neljänneksi. No, tavallaan tämä oli myös odotettavaa – korkeasti koulutetut ja Eurooppa-mieliset kun ovat eurovaaleissa huomattavan yliedustettuina, eikä tuossa porukassa perussuomalaisten äänestäjiä ole kovin paljoa.

2. Vihreiden voitto Euroopassa

Vihreiden odotettiin nostavan kannatustaan gallupien perusteella ympäri Eurooppaa. Euroopan laajuisesti vihreät nostavat kannatuksensa 69 meppiin, kun heillä ennen vaaleja oli 52 meppiä.

Vihreiden vaalivoitto ei yllätä, mutta voiton suuruus yllättää. Suomen lisäksi vihreät parantelivat asemiaan erityisesti Saksassa ja Ranskassa.

1. Kansallismielisten yllättävän pieni suosio koko Euroopassa

Ennen eurovaaleja oli tiedossa, että parlamentin kansallismieliset ryhmät ECR, ENF ja EFDD aikovat todennäköisesti liittoutua yhteen muodostaakseen suuremman EU-kriittisen voiman parlamenttiin, ja tulevalle ryhmälle povattiin menestyystä vaaleissa.

Kansallismieliset ottivat voiton, mutta laitaoikeiston rynnistys jäi kuitenkin paljon oletettua pienemmäksi. Varsinkin ECR menetti kannatustaan reilusti.

EU-kriittisiin, kansallismielisiin ja populistisiin ryhmiin kuuluvat liikkeet saivat maassaan suurimman kannatuksen Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Puolassa ja Unkarissa, mutta toisaalta erittäin EU-myönteiset puolueet nostivat kannatustaan ennakoitua enemmän, mikä varmasti edistää Euroopan integraatiota siinä missä kansallismielisten toimet integraatiokehitystä vastustavat.

“Tuoreet” mepit kokemuksen syvällä rintaäänellä

Kaiken kaikkiaan eurovaalit eivät silti tarjonneet kovin suuria yllätyksiä. Suurimmaksi osaksi tulokset olivat odotusten mukaisia.

Vaikka voimasuhteet jonkin verran vaihtuivat ja etenkin Alde nosti asemaansa Brysselissä, parlamentti jatkaa toimintaansa pääosin entiseen malliin. Suomalaisia meppejä vaihtuu liuta, mutta kokeneiden meppien työtä jatkamaan lähtevissä “uusissa kasvoissa” on monia erittäin kokeneita poliitikkoja – erityisesti Eero Heinäluoma, Ville Niinistö ja Mauri Pekkarinen.

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Nimimerkki ”irakki” on oikeassa.
    Valittujen edustajien määrät ratkaisevat, ei kannatuksen muutosprosentit. Vihreät saivat Eu-parlamenttiin 69 edustajaa, mikä on 9,2% osuus Eu-parlamentin kaikkiaan 751 paikasta. EU-parlamentin suurin ryhmä on EPP 179 edustajalla. EU-parlamentin kolmen suuren ryhmän jälkeen suuruusjärjestyksessä keskikastiin kuuluvat Vihreät, EKR, KVE ja EFDD.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.