Niinistö, Hautala, Heinäluoma ja 10 muuta todennäköisintä meppiä

0

Sunnuntaina on vaalipäivä, joten nyt on aika laatia viimeinen ennustus eurovaalien läpimenijöistä. Parhaimman arvauksen paikkojen jakautumisesta puolueiden kesken antaa Ylen tämänviikkoinen gallup.

Sen mukaan paikat jakautuvat seuraavasti:

Kokoomus 3 (+-0)
Vihreät 3 (+2)
Perussuomalaiset 2 (+-0)
SDP 2 (+-0)
Keskusta 2 (-1)
Vasemmistoliitto 1 (+-0)
RKP 0 (-1)
KD 0 (+-0)

Parhaan arvauksen läpimenijöistä antaa sen sijaan Helsingin Sanomien gallup suosituimmista eurovaaliehdokkaista. Hesarin gallupia täytyy tosin tulkita sikäli varovaisesti, että noin tuhat vastaajaa noinkin yksityiskohtaisessa kyselyssä tarkoittaa jopa kolmen prosenttiyksikön virhemarginaalia suuntaansa.

Kiinnostavaa galluptuloksessa on, että eurovaalien epäsuosio sataa todella rajusti kokoomuksen laariin erityisesti perussuomalaisten kustannuksella, joka on kuitenkin tällä hetkellä gallupkyselyissä selvästi Suomen suosituin puolue.

Toinen huomio liittyy vihreisiin, joka sekin hyötyy todennäköisesti vähäisestä äänestysaktiivisuudesta, mutta jolla ennen kaikkea on äärimmäisen suositut kärkiehdokkaat.

Pietikäinen ainoa varma kokoomuksen tuleva meppi

Parisen viikkoa sitten arvailin, että Kokoomukselta läpi menevät jotkut kolme korista Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa, Eija-Riitta Korhola ja Kimmo Sasi.

Pietikäistä voi pitää varmana läpimenijänä, kun taas Kimmo Sasi ei aivan yltäne paikkaan. Virkkunen, Sarvamaa ja Korhola sen sijaan käyvät kahdesta paikasta kovan kisan. Jotain täytyy veikata, joten veikataan allfemalepanelia:

Sirpa Pietikäinen
Henna Virkkunen
Eija-Riitta Korhola

Kuka pääsee sisään Niinistön ja Hautalan imussa?

Vihreissä tilanne on kahden ensimmäisen paikan osalta selvä: Ville Niinistö ja Heidi Hautala ovat kaksi vaalien todennäköisintä ääniharavaa. Ehkä vähän yllättäen näyttäisi siltä, että he vetävät perässään Brysseliin myös kolmannen vihreä mepin.

Hesarin kyselyn mukaan lähimpänä paikkaa ovat Rauli Virtanen, Fatim Diarra, Hanna Halmeenpää, Olli-Poika Parviainen ja Bella Forsgrén.

Järjen mukaan Hesarin gallupissa selvästi kolmanneksi tullutta Rauli Virtasta pitäisi arvata kolmanneksi mepiksi, vaikka hän eduskuntavaaleissa saikin melko heikon kannatuksen. Koska vaalipiirinä on koko maa ja Virtanen on Niinistön ja Hautalan jälkeen varmasti tunnetuin ehdokas vihreiden listalla, arvataan että tulevat vihreät mepit ovat:

Ville Niinistö
Heidi Hautala
Rauli Virtanen

Nouseeko Tynkkynen Ruohonen-Lernerin ohi?

Perussuomalaisten ykköspaikka menee takuulla Laura Huhtasaarelle, mutta sen jälkeen on tiukempaa Pirkko Ruohonen-Lernerin, Sebastian Tynkkysen ja Teuvo Hakkaraisen välillä. Otetaan vähän pohjoispohjanmaalaisittain värittynyt arvaus, ja veikataan, että perussuomalaiset mepit ovat:

Laura Huhtasaari
Sebastian Tynkkynen

Jos ja todennäköisesti kun SDP saa kaksi paikkaa Euroopan parlamentista, paikat menevät Miapetra Kumpula-Natrille ja Eero Heinäluomalle. Sinänsä on silti kiinnostavaa nähdä, miten Mikkel Näkkäläjärven nuoruuden rikostuomiot ja niiden saama julkisuus vaalien alla vaikuttavat Näkkäläjärven kannatukseen. SDP:n melko varmat mepit kuitenkin ovat:

Eero Heinäluoma
Miapetra Kumpula-Natri

Keskustalla kova taisto Pekkarisen takana

Keskusta on saamassa gallupien mukaan kaksi paikkaa parlamentista. Yksi menee melko varmasti Mauri Pekkariselle ja toisesta kilvan käyvät Elsi Katainen, Pekka Puska sekä Mirja Vehkaperä. Veikataan, että keskustalaiset mepit ovat:

Mauri Pekkarinen
Elsi Katainen

Sitten on vielä vasemmistoliiton paikka, jossa Hesarin gallupin mukaan on täysin selvästi Kiinni Merja Kyllönen, vaikka hän on ilmoittanut, ettei aio ottaa mahdollista paikkaa Brysselistä vastaan. Kyllösen niskaan hengittävät Silvia Modig ja Hanna Sarkkinen, joka ei ole varmistanut, aikooko ottaa mahdollista paikkaa vastaan. Vaikka Brysseliin joka tapauksessa melko varmasti lopulta menee Modig, veikataan että varsinaisen äänestyksen voittaa:

Merja Kyllönen

Pohjois-Suomesta melko todennäköisesti joku parlamenttiin

Pohjoissuomalaisittain tilanne ei näytä aivan toivottomalta. Kolmentoista joukkoon on järkevä mahdollisuus etenkin Sebastian Tynkkysellä, Mirja Vehkaperällä ja Hanna Halmeenpäällä sekä pienin varauksin Hanna Sarkkisella (joka tosin varmasti ottaa mieluummin mahdollisen ministerin paikan kuin ryhtyy mepiksi).

Merja Kyllönen lienee todennäköisin pohjoissuomalainen vaalimenestyjä, mutta tosiaan tosiasiallisesti hän ei aio mepiksi alkaa, vaikka paikan teknisesti saisi. Joka tapauksessa näyttää siltä, että Pohjois-Suomi todennäköisemmin saa paikan parlamentissa kuin jää sitä vaille, vaikka tilanne erästä edesmennyttä huippu-urheilijaa lainatakseni on fifty-sixty.

P.s.

Hyvin todennäköistä on, että britit eroavat EU:sta kesken kauden, ja Suomi saa sunnuntaina valittavien 13 mepin lisäksi neljännentoista paikan, joka näyttäisi tällä hetkellä olevan menossa kokoomukselle.

P.p.s.

Jos ja toivottavasti kun kiinnostaa, mistä kaikesta näissä vaaleissa äänestetään ja/tai on kyse, mukavaa lisälukemista löytää esimerkiksi Oulun ylioppilaslehden tuoreesta ja valaisevasta artikkelista.

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.