Nyt kannattaa äänestää – saat yli 2 ääntä yhden hinnalla!

4

Tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää eurovaaleissa ennakkoon. Vaalipäivä on puolestaan tämän viikon sunnuntaina. Äänestäjälle näiden vaalien erikoisuus on se, että ääniä saa yli kaksi, itse asiassa todennäköisesti noin 2,5 ääntä, yhden hinnalla.

Ai että mitenkä? Demokratia toimii siten, että äänestäminen on vapaaehtoista, jolloin äänestämättä jättävä antaa äänensä kollektiivisesti heille, jotka äänestävät. Kun eurovaalit on järjestetty Suomessa irrallaan kuntavaaleista, äänestysprosentti on alkanut aina kolmosella. Viimeksi se oli 39,1. Jos äänestysprosentti pysyy 40:n tienoilla, yhdellä äänellä “saa” noin 2,5 ääntä.

Presidentin- ja eduskuntavaalit kiinnostavat eniten

Muissa vaaleissa yhdellä äänellä saa ”paljon vähemmän”. Presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli viimeksi 69,9 prosenttia eli yhdellä äänellä sai vain reilut 1,4 ääntä. Edellisissä vaaleissa vuonna 2012 äänestysprosentti oli 72,8 ja koko vuosikymmenen äänestysaktiivisuus on ollut yli 70 prosenttia.

Eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus on ollut samaa suuruusluokkaa. Huhtikuussa käydyissa vaaleissa äänestysprosentti oli 72. Tällä vuosituhannella aiemmin äänestysaktiivisuus on pyörinyt 65 ja 70 prosentin välillä.

Kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus on ollut vähän vähäisempää – tällä vuosituhannella 55,5 ja 61,2 prosentin välillä.

Eurovaalit eivät kiinnosta keskimäärin muuallakaan Euroopassa

Kolmiin muihin vaaleihin verrattuna eurovaalit näyttäytyvät lilliputtivaaleina. Kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995, seuraavana vuonna kuntavaalien yhteydessä pidetyissä vaaleissa äänestysaktiivisuus oli mukavat 57,6 prosenttia, mutta sen jälkeen äänestysprosentti on sukeltanut matalalla: 30,14 (1999), 39,43 (2004), 38,6 (2009) ja 39,1 (2014). Todennäköistä on, että tänäkin vuonna äänestysprosentti kyntää 40 prosentin alapuolella.

Luvut eivät ole häävejä muuallakaan Euroopassa, mutta Suomi jää silti EU:n keskiarvon alapuolelle. Vuonna 2014 äänestysprosentti oli kokonaisuudessaan 42,61.

Tosin jossain määrin lukua ”vääristää” ylöspäin se fakta, että Euroopasta löytyy kosolti maita, joissa äänestäminen on lain mukaan pakollista. Esimerkiksi Belgiassa on voinut aikanaan saadat sakot äänestämättäjättämisestä, ja vaikka sakkoja ei käytännössä enää jaella, siellä äänestysprosentti on eurovaaleissa peräti 90 prosentin tuntumassa.

Eurooppaan ei koeta kiintymystä

Tuhannen euron kysymys kuuluu: miksi eurovaalit eivät kiinnosta? Oikeastaan vastaus on aika ilmeinen: koko Euroopan Unioni koetaan vieraaksi tai ainakaan sitä kohtaan ei koeta kiintymystä.

Jos olet rimpuillut tätä kirjoitusta tänne asti, olet todennäköisestisen verran kiinnostunut politiikasta ylipäätään, että olet käyttänyt tai suunnittelet käyttäväsi äänioikeuttasi näissäkin vaaleissa, mutta keskimääräinen äänioikeutettu ei tee niin Suomessa tai muuallakaan Euroopassa.

Vajaat 30 000 Euroopan Unionin kansalaista kattaneen kyselytutkimuksen mukaan yhdeksän vastaajaa kymmenestä kertoi tuntevansa kiintymystä omaa maataan kohtaan, mutta vain 62 prosenttia vastaajista ilmoitti tuntevansa kiintymystä Eurooppaa kohtaan. Kysymykseen “tunnetko olevasi Euroopan Unionin kansalainen”, kyllä-vastauksen antoi 63,1 prosenttia kyselytutkimukseen osallistuneita.

Luvut voi nähdä karuina, mutta niin kauan kun EU ei etene Yhdysvaltain kaltaiseksi liittovaltioksi, on kaiketi turha odottaa ihmisten tuntevan kiintymystä Eurooppaan läheskään samassa mitassa kuin kotimaihinsa.

Niinpä 40 prosentin tienoilla liikkuvaa äänestysprosenttia voi pitää varsin kohtuullisena.

P.s.

Olisihan tässä ollut ajankohtaista ajankohtaista kohua mistä kirjoittaa, mutta jätetään se sivupoluksi lauantain bloggaukseen, jossa arvataan vielä tuoreimpien tietojen valossa tulevat mepit.

P.p.s.

Sen lisäksi että äänestäminen kannattaa siksi, että yhdellä äänellä saa 2,5 ääntä, äänestäminen kannattaa myös siksi, ettei äänestyskopeilla tarvitse suuresti jonotella. Kävin testaamassa.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Ei ollut tungosta uurnilla,kun kävin äänestämässä tulevaa äänikuningatarta.Tuo euroopan liittovaltiokehitys on torpattava,silloin menee viimeisetkin rippeet mitä meillä vielä on jäljellä muhkeita eläkerahastoja myöten,ja juuri mitään ei tule takaisin tuosta Molokinkidasta jonne suomalaisten rahat nytkin menee.

 2. Toki toki….Suomi (Suoli) on todella nykyään persläpi. Ihmettelen vain sitä, että minkälaisia me suomalaiset olemme nykyään, kun hyväksymme riiston, epäoikeudenmukaisuuden, yhteiskunnallisen eriarvoisuuden, isänmaan halveksunnan, moraalin alasajon, perverssiyden, oikeusjärjestelmän korruption, sosiaalijärjestelmän väärinkäyttämisen, terveydenhuollon dumppaamisen suurelle rahalle ja suomalaisen yritystoiminnan myymisen ulkomaan suurelle rahalle . Ei voi kuin ihmetellä.

  Paperittomat ja maahantunkeutujat ovat yhteiskunnan suojelussa, omista kansalaisista on vain kehitykselle haittaa. Suomi on jo yhteiskunnan irvikuva, täysjärkiset päättäjät ovat kadonneet jonnekin ajan saatossa.

  Paperittomat ja maahantunkeutujat ovat yhteiskunnan suojelussa, omista kansalaisista on vain kehitykselle haittaa. Suomi on jo yhteiskunnan irvikuva, täysjärkiset päättäjät ovat kadonneet jonnekin lyhyessä ajassa.

  Pysyvä työttömyys,todellinen prosentti n. 30%
  Pienet palkat
  Erittäin korkea verotus…euroopan huippua
  Heikko ostovoima
  Autokanta euroopan toiseksi vanhinta
  Kalliit asunnot,ja asuminen
  Kallis ruokakori,ja alkoholi
  Pisa-tulokset ovat sattuneesta syystä romahtaneet
  Leipäjonot ovat tänävuonna taas ennätyspitkät
  Ylivelkaantuneita on tänävuonna taas ennätyspaljon
  Jne,jne
  Itsemurhat ovat tänäkin vuonna euroopan huipputasoa

  • Itse näen kaikesta huolimatta sekä Suomen että Euroopan tulevaisuuden reippaasti positiivisemmassa valossa. Samaan syssyyn täytyy todeta, että tyytymättömyys ja itsekriittisyys ovat nähdäkseni olleet osatekijä Suomen menestyksessä. Kun valahdamme Pisa-tuloksissa arvosanoista 10- arvosanoihin 9+, puhumme romahduksesta. Ja hyvä että puhumme, jotta ehdimme kääntää kurssin jne.

   -Ville-

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.