Tynkkynen, Sarkkinen, Vehkaperä, Näkkäläjärvi, Kyllönen – Saako Pohjois-Suomi meppiä?

2

Eurovaalien Pohjois-Suomen potentiaalisiksi läpimenijöiksi löytyy tulkinnasta riippuen 3–5 ehdokasta. Piste. Ei ainakaan enempää.

Ehkäpä todennäköisin läpimenijä on perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, joka keräsi Oulun vaalipiiristä 9271 ääntä eli 3,6% vaalipiirin kaikista äänistä. Laskujeni mukaan perussuomalaiset ottaa eurovaaleissa ainakin kolme paikkaa. Niistä yksi menee takuuvarmasti Laura Huhtasaarelle, mutta hänen takanaan Tynkkynen taistelee muista kahdesta paikasta Pirkko Ruohonen-Lernerin, Mauri Peltokankaan ja Teuvo Hakkaraisen kanssa.

Jos äänensä antaa perussuomalaisten ehdokkaalle, ääni menee todennäköisesti vaalien jälkeen syntyvälle aiempaa laajemmalle kansallismielisten puolueiden ryhmälle. Tällä hetkellä perussuomalaiset istuvat EU-kriittisessä ECR-ryhmässä.

Sarkkisen ja Kyllösen äänimäärät kysymysmerkkejä

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen olisi “paperilla” todennäköisin meppi Pohjois-Suomesta. Hänen paikkaansa Euroopan parlamentissa puoltaa se, että hän on Merja Kyllösen ja Silvia Modigin ohella puolueen ainoa raskaan sarjan ehdokas (ja tuonkin kolmikon nimittäminen raskaaksi sarjaksi vaatii vähän asioiden katsomista läpi sormien).

Sarkkisen asemia kuitenkin takuulla heikentää se, ettei hän ole kertonut, ottaisiko paikan parlamentissa vastaan. Mainitun Kyllösen äänimäärää sen sijaan rokottaa takuulla roimasti se, että hän ei aio ottaa mahdollista paikkaa vastaan vaan on ainoastaan keräämässä ääniä puolueelle.

Jos äänensä antaa vasemmistoliitolle, ääni menee Euroopan parlamentissa Euroopan yhtyneelle vasemmistoryhmälle.

Vehkaperä kärkkyy kolmantena

Kolmanneksi todennäköisin läpimenijä on varmaankin keskustan Mirja Vehkaperä, joka ehti nousta parlamenttiin Paavo Väyrysen väistyttyä. Jos ja gallupeista ennustettaessa kun keskusta jää parlamentissa kahteen paikkaan, on Vehkaperällä tiukat paikat nousta kahden eniten ääniä keräävän ehdokkaan joukkoon Mauri Pekkarisen ja Elsi Kataisen ohi.

Pekkarinen nousee meriiteillään todennäköisesti omille luvuilleen. Toisesta paikasta kisaavista Katainen sai viisi vuotta sitten 19 882 ääntä ja Vehkaperä 16 135 ääntä, joten Katainen lähtee kisaan etumatkalta. Ääniä menee kuitenkin roimasti uudelleen jaettavaksi, kun viime eurovaaleissa keskustan ääniä rohmunneista ehdokkaista moni loistaa poissaolollaan keskustan listalta: Olli Rehn, Paavo Väyrynen, Anneli Jäättenmäki ja Hannu Takkula.

Jos äänensä antaa keskustalle, ääni menee liberaalidemokraattien Alde-ryhmälle. Huomionarvoista on, että myös RKP:n äänet päätyvät samalle ryhmälle.

Voisiko Näkkäläjärvi yllättää?

Neljänneksi todennäköisin Pohjois-Suomen läpimenijä lienee demarinuorten puheenjohtaja, Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Mikkel Näkkäläjärvi, joka ei ole sinänsä kotiuttanut koskaan missään vaaleissa valtavia äänimääriä, mutta kannatuspotentiaalia hänellä silti on varsin nimettömällä demarien listalla. Näkkäläjärvi on myös Euroopan unionin alueiden komitean edustaja ja SDP:n Pohjoismaa-työryhmän puheenjohtaja.

Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri rohmuavat varmasti leijonanosan SDP:n äänipotissa, mutta heidän imussaan läpi mennee yksi edustaja verraten varsin pienellä äänimäärällä.

Jos äänensä antaa eurovaaleissa demarille, ääni menee melko suureen Euroopan sosiaalidemokraattien ryhmään.

Kyllönen ei ota paikkaa vastaan, mutta kuinka paljon se syö ääniä?

Sijoitetaan viidenneksi todennäköisimmäksi läpimenijäksi vielä Merja Kyllönen siitä huolimatta, ettei hän aio siirtyä mepiksi, vaikka paikka irtoaisi. Kyllönen sai viime eurovaaleissa kuitenkin 58 611 ääntä, eikä tuollaisen äänipotin sulamista voi pitää varmana, vaikka äkkiseltään tuntuisi, ettei Kyllösen äänestämisessä ole järkeä.

Toisaalta edellinen lause todistaa sen, että Kyllösen arvioiminen viidenneksi todennäköisimmäksi mepiksi perustuu henkilökohtaisiin musta tuntuu -päätelmiini.

Viisi tai ihan maksimissaan seitsemän mahdollista meppiä Pohjois-Suomesta

Väitän, että siihen loppuu potentiaalisten Pohjois-Suomesta tulevien meppien luettelo, vaikka asiaa katsoisi kuinka pohjoissuomalaisin silmälasein.

Lähimpänä ovat vihreiden ex-kansanedustaja Hanna Halmeenpää ja Silja Keränen, mutta on vaikea nähdä, että he voisivat missään olosuhteissa ohittaa Ville Niinistöä ja Heidi Hautalaa – tällä hetkellä kun näyttää vahvasti siltä, että vihreät on saamassa parlamentista kaksi paikkaa.

Jos äänensä antaa vihreille, ääni menee vihreiden ja Euroopan vapaan alliansin ryhmälle.

Kokoomuksella ei saumaa pohjoissuomalaiseen meppiin

Jos pohjoissuomalaisen vihreän mepin läpipääsy on vaikeaa, Pohjois-Suomesta tulevan kristillisdemokraatin tai kokoomuslaisen läpipääsy on käytännössä mahdotonta. Yksikään muutamasta ehdokkaasta ei ole edes lähellä läpipääsyä.

Jos äänensä antaa kokoomukselle tai kristillisdemokraateille, parlamentissa ääni menee samalle ryhmälle, EPP:lle, joka oli kuluneella kaudella parlamentin suurin ryhmä.

Nolla varmaa pohjoissuomalaista meppiä

Suurin uutinen on silti tämä: Pohjois-Suomella ei ole missään nimessä yhtään varmaa meppiä tulevissa vaaleissa. Tilanne on pohjoissuomalaisittain heikko, koska vuonna 2014 Liisa Jaakonsaari ja Merja Kyllönen olivat puolueidensa ääniharavat.

JAA

2 KOMMENTTIA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.