Ennuste kaikista puolen Suomen läpimenijöistä a:sta ö:hön eli Oulussa Aittakummusta Vähämäkeen ja Lapissa Auttosta Ojala-Niemelään

0

Vaaleihin on enää yksi yö, joten on aika tehdä viimeinen kokonaisvaltainen ennuste Oulun vaalipiirin 18 kansanedustajapaikan jakautumisesta.

Muuttujia on paljon. Kenties tärkein niistä on perussuomalaisten suosion odottamattoman kova kasvu. Kasvua odotti moni, mutta kuukausi tai pari takaperin ei olisi voinut argumentoida järkevästi sen puolesta, että perussuomalaiset olisi kiilaamassa taisteluun vähintään toiseksi suurimman puolueen paikasta.

Esimerkiksi analytiikkayhtiö Accuscoren lopullisessa ennusteessa perussuomalaiset on kirimässä paikkamäärässä mitattuna toiseksi suurimmaksi puolueeksi, vaikka kokoomus olisikin saman ennusteen mukaan saamassa SDP:n jälkeen toiseksi eniten ääniä.

Yksi asia on varma: keskusta menettää paljon

Jos Oulun vaalipiirin tilannetta tarkastelee suoraan Ylen viimeisten gallupien ja Oulun vaalipiirin puoluekohtaisten painokertoimien valossa, ennuste näyttää prosentuaalisesti tältä:

Keskusta 29,3%
Perussuomalaiset 14,83%
Vasemmistoliitto 14,25%
SDP 10,07%
Vihreät 8,9%
Kokoomus 9,38%

ja paikkamäärissä tältä:

Keskusta 6 (-3)
Perussuomalaiset 3 (+-0)
Vasemmistoliitto 3 (+1)
SDP 2 (+1)
Kokoomus 2 (+-0)
VIhreät 2 (+1)

Kalevan omassa, suoraan Oulun vaalipiirille suunnatussa, mittauksessa keskustan prosentit (32,3) osoittavat vähän korkeampia lukemia ja varsinkin perussuomalaisia ilmoittaa kannattavansa huomattavasti suurempi (19,5) määrä ihmisiä kuin vuoden 2015 vaalien painokertoimista (eli Oulun vaalipiirin kannatusprosentti, joka on johdettu puolueiden valtakunnallisista kannatusprosenteista) voisi olettaa.

Suurin ero mainituilla painokertoimilla ja Kalevan gallupilla piirtyy vasemmistoliiton kannatuksen osalta. vasemmistoliitolle voisi olettaa painokertoimien valossa lähes 15 prosentin kannatusta Oulun vaalipiirissä, mutta Kalevan gallupissa puolue saa hädin tuskin 10% kannatuksen.

Nouseeko perussuomalaiset Oulun vaalipiirissä neljään paikkaan?

Analytiikkayhtiö Accuscoren 6. huhtikuuta päivätyssä Oulun vaalipiirin arviossa ennuste on paljon samansuuntainen kuin Kalevan gallupissa, joskin siinä missä Kalevan gallupissa keskusta on pudonnut kolmeen paikkaan ja perussuomalaiset noussut neljään, Accuscoren laskelmassa keskusta olisi vielä saamassa seitsemän ja perussuomalaiset kolme paikkaa.

Koska jotain täytyy veikata, pysyn yllä olevassa painokertoimista ja uusimmista gallupeista johdetussa veikkauksessa. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta, että lähes yhtä todennäköisenä tuloksena voi pitää sellaista, jossa vasemmistoliitto menettää kolmannen paikkansa ja perussuomalaiset ottaa neljä paikkaa kolmen sijaan.

Keskustalla kova vääntö Sipilän takana

Ketkä sitten ovat menossa henkilötasolla läpi? Keskustan kuudesta paikasta käydään ankara ja vaalibudjettien näkökulmasta kallis taisto. Juha Sipilä on tietenkin pomminvarma läpimenijä, mutta heti sen jälkeen ennustaminen on vaikeampaa. Kymmeniätuhansia ääniä on “vapaana” paikkansa jättäviltä kansanedustajilta (etunenässä Tapani Tölli, Niilo Keränen ja Mirja Vehkaperä) ja sekin fakta täytyy huomioida, että vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluvia edustajia on totuttu näkemään läpimenneiden listoilla vaaleissa kuin vaaleissa. Jotain on joka tapauksessa veikattava, joten arvioidaan seuraavaa:

Juha Sipilä
Antti Rantakangas
​Juha Pylväs
Mikko Kinnunen
Pekka Aittakumpu
Marisanna Jarva

Lähimpänä varakansanedustajan paikkaa olisivat tuolla tuloksella Ulla Parviainen, Hanna-Leena Mattila, Eija-Riitta Niinikoski ja Riikka Moilanen.

Sinänsä olisi sääli, jos keskustalaiset äänestäisivät läpi viisi miestä ja yhden naisen, mutta veikkausvaiheessa numerot ovat numeroita – toivottavasti veikkaukseni menee joltain osin pieleen.

Meneekö perussuomalaisista läpi vain 80-luvulla syntyneitä?

Olli Immonen on melko varma perussuomalaisten läpimenijä, mutta seuraavat kaksi (tai kolme) paikkaa ovat vaikeaita ennustettavia, koska nuoret Sebastian Tynkkynen ja Jenna Simula saivat verraten kovat kannatusluvut Oulusta kuntavaaleissa 2017, mutta heidän koko Oulun vaalipiirin kannatuspotentiaalia ei ole kunnolla mitattu.

Sen sijaan Ville Vähämäki sai vuonna 2015 lähes 3800 ääntä, ja istuvan kansanedustajan status perinteisesti auttaa äänten haalimisessa. Lisäksi Tynkkynen, Simula ja Immonen ovat kaikki 80-luvun jälkipuoliskolla syntyneitä, ja kamppailevat siinä mielessä jossain määrin samoista äänistä.

Veikataan siis euraavaa:

Olli Immonen
Jenna Simula
Ville Vähämäki

Ja lähimpänä paikkaa kärkkyy Sebastian Tynkkynen.

Vasemmistoliitolla kaksi ääniharavaa ja kisa mahdollisesta kolmospaikasta

Vasemmistoliiton kohdalla kaksi ensimmäistä paikkaa näyttäisivät menevän melko varmasti Hanna Sarkkiselle ja Merja Kyllöselle, ja mahdollisesta kolmannesta paikasta kisaa käyvät Katja Hänninen ja Risto Kalliorinne. Suositaan tässäkin istuvan kansanedustajan statusta ja huomioidaan se fakta, että Hänninen pääsee keräämään ääniä Raahessa vailla suurta kilpailua muista saman puolueen äänistä, ja arvioidaan seuraavaa:

Hanna Sarkkinen
Merja Kyllönen
Katja Hänninen

Lähimpänä paikkaa kärkkyy Risto Kalliorinne. Toki täytyy muistaa, että moni ennuste povaa vasemmiston jäävän kahteen paikkaan, joten voi hyvin olla, ettei kisaa Hännisen ja Kalliorinteen välillä käydä lainkaan.

Tuppurainen toinen Oulun vaalipiirin varma läpimenijä

SDP:n osalta Tytti Tuppurainen on lähes sipilämäisen pomminvarma läpimenijä. Kainuulaisilla on perinteisesti osaamista äänten keskittämisessä, joten veikataan tuon faktan ja vuoden 2015 äänten perusteella seuraavaa:

Tytti Tuppurainen
Raimo Piirainen

Joku saa tietenkin kolmanneksi eniten ääniä demareista, mutta en osaa ainakaan nimetä ketään, joka kärkkyisi paikkaa lähellä Piiraista – varsinkin kun viime vaaleissa lähelle Piiraista yltänyt Mikko Salmi vaihtoi politiikan Oulun viestintäjohtajan tehtäviin.

Saako Kainuu keskitettyä äänensä Suutarille?

Kokoomuksella Mari-Leena Talvitie on melko todennäköinen läpimenijä, mutta sen jälkeen menee tiukemmaksi. Istuva kansanedustaja Eero Suutari on varmasti vahvoilla, mutta näyttävän (ja varmasti kalliin, ennakkoilmoitus puuttuu, joten hinnasta ei voi sanoa tarkempaa) kampanjan tehnyt ja sekä kunta- että eduskuntavaaleissa hyvät lukemat mittauttanut Jarmo J. Husso hengittää lähellä niskaan, eikä Juha Hännistä tai Janne Heikkistä voi jättää pois laskuista.

Arvataan, että läpi menevät:

Mari-Leena Talvitie
Jarmo J. Husso

Ja varakansanedustajaksi jää Eero Suutari, kannoillaan Juha Hänninen ja Janne Heikkinen.

Vihreiden henkilöennusteessa helpointa mennä metsään

Vihreiden kohdalla ennustamista hankaloittaa perussuomalaisten tavoin kunnollisen datan puute. Kuntavaalien ja neljän tai kahdeksan vuoden takaisten vaalien perusteella voi tehdä arvailuja, mutta yhtä helppoa on mennä niiden kanssa metsään. Kompataan Accuscoren ennustetta siitä, että läpi menevät:

Jenni Pitko
Satu Haapanen

Ja läimpänä paikkaa ovat Silja Keränen, Mika Flöjt ja Jaana Isohätälä.

Vain SDP:n ja kokoomuksen paikkaluku näyttää varmahkolta

Kaiken kaikkiaan Oulun vaalipiirin tilanne vaikuttaa näin vaalien kynnyksellä paljon mielenkiintoisemmalta kuin vaikkapa kuukausi sitten, jolloin tilanne oli paikkajon suhteen näyttänyt pitkään melko staattiselta.

Keskusta paikkamäärä voi heilahdella jopa 5–7 paikan välillä, vasemmistoliiton 2–3 paikan välillä, vihreiden 1–2 paikan välillä ja perussuomalaisten 3–4 välillä. Ainoastaan kokoomuksen ja demareiden 2 paikkaa näyttäisivät melko lukituilta.

Lisäksi iso kourallinen istuvia kansanedustajia ei ole tulevissa vaaleissa ehdolla, mikä hankaloittaa ennustamista.

Lapissa kirkkaammat johtotähdet

Yllä mainittujen syiden vuoksi ennusteeni menee hyvin todennäköisesti useammassa kohdassa metsään. Veikataan siitä syystä samaan rahaan vielä Pohjois-Suomen pohjoispuolen vaalitulos, jonka olen itse asiassa luntannut hyvin pienin muutoksin Lapin vaalipiiriä seuraavan ystäväni mustasta kirjasta:

Keskusta, 3 paikkaa, läpimenjijät:

Mikko Kärnä
Katri Kulmuni
Eeva-Maria Maijala

Lähimpänä läpimenoa keskustalaisista olisi tuolloin Markus Lohi.

Muut läpimenijät:

Markus Mustajärvi (vas.)
Johanna Ojala-Niemelä (sd.)
Heikki Autto (kok.)
Kalervo Björkbacka (peruss.)

Hyvin lähelle läpimenoa yltää varmasti myös vihreiden Riikka Karppinen. Lapin osalta ennustaminen on sikäli paljon helpompaa, että etenkin Mustajärvi, Ojala-Niemelä ja Autto ovat selkeitä ääniharavoja omissa puolueissaan.

Myös Björkbackan, Kärnän ja Kulmunin läpimenoa voi pitää lähes varmana. Kovin kisa käydään luultavasti Maijalan ja Lohen välillä, ja toisaalta vihreiden Riikka Karppinen kerää kannatusta yli puoluerajojen, eikä jää ainakaan kauas läpimenosta.

Valtakunnassa perussuomalaiset kiilannee paikoissa kakkoseksi

Ja koska ennustaminen on kivaa, veikataanpa vielä kerta kiellon päälle eli alla ennustukseni valtakunnallisesta paikkajaosta, joka on paria pientä musta tuntuu -periaatteella tehtyä korjausta lukuun ottamatta lähes kopio Accuscoren ennusteesta.

Huomionarvoista on, että kokoomukselle käy luultavasti samaan tapaan vanhanaikaisesti kuin vuonna 2015 – ääniä voi hyvinkin ropista toiseksi eniten, mutta paikkamäärässä se näyttäisi jäävän kolmanneksi.

Arvio eduskunnan paikkajaosta:
SDP 43
Perussuomalaiset 37
Kokoomus 35
Keskusta 29
Vihreät 23
Vasemmistoliitto 15
RKP 9 (+ 1 Ahvenanmaan paikka)
KD 7
Siniset 1

JAA