Se alkaa näyttää varmalta – vihreät ja SDP lienevät suurimmat voittajat Oulun vaalipiirissä

11

Taas saatiin uusi galluptulos, joka muuttaa asetelmia Suomessa, mutta ei varsinaisesti Oulussa. Perustuen laskemiini painokertoimiin, näyttäisi siltä, että keskusta on luonnollisesti saamassa selvästi suurimman puolueen aseman Oulun vaalipiirissä ja vasemmistoliitto on yhtä selkeä kakkonen.

Sen sijaan kolmannesta sijasta käytäneen aiempaa kovempaa kamppailua perussuomalaisten, vihreiden, SDP:n ja kokoomuksen välillä. Tosin desimaaleilla ei liene sinänsä suurta väliä, koska jokainen noista neljästä puolueesta on saamassa kaksi paikkaa kukin tulevasta eduskunnasta.

Kuuden suurimman osalta ääniä olisi (edelleen mainittujen painokertoimien perusteella) Oulun vaalipiirissä ropisemassa seuraavat prosenttimäärät:

Keskusta 31,51
Vasemmistoliitto 14,19
Perussuomalaiset 10,92
Vihreät 10,66
SDP 10,65
Kokoomus 10,21
Muut yhteensä 11,86

Paikkamäärissä se tarkoittaisi Oulun vaalipiirissä seuraavaa:

Keskusta 7 (-2)
Vasemmistoliitto 3 (+1)
Perussuomalaiset 2 (-1)
Vihreät 2 (+1)
SDP 2 (+1)
Kokoomus 2 (+-0)
Muut (+-0)

SDP ja vihreät tuplaavat paikkamääränsä varsin todennäköisesti

Paikkamäärälaskelmat vaikuttavat sikäli vakailta, että 17. paikka menisi nykygallupeilla Oulun vaalipiirissä todennäköisesti vasemmistoliitolle ja sekä paikka 18 että ensimmäinen putoajan paikka keskustalle. Paikalla numero 20 kärkkyy perussuomalaiset, mutta kolmas paikka Arkadianmäeltä vaikuttaa silti kaukaiselta.

Joka tapauksessa tässä vaiheessa voinee melko turvallisin mielin ennustaa, että paikkamäärässä mitattuna vaalien suurimmat prosentuaaliset voittajat Oulun vaalipiirissä ovat SDP ja vihreät. Melko suurella todennäköisyydellä molemmat kaksinkertaistavat Oulun vaalipiirin paikkamääränsä Arkadianmäellä.

Paikkamääräisesti suurin prosenttihäviäjä on likimain samalla todennäköisyydellä perussuomalaiset, joka näyttäisi silti etenevän vaaleissa jonkinlaiseen torjuntavoittoon.

Toivomuslistoja sataa valtiolle ja puolueille

Vaalit käydään 14. huhtikuuta eli 64 päivän päästä. Silmämääräisesti se on tarkoittanut sekä liivit päällä aatteitaan julistavien ehdokkaiden esiinmarssia turuille ja toreille että erilaisten instanssien toiovmuslistoja puolueille ja valtioille.

Yksi Oulun näkökulmasta merkittävä toivelistaus saatiin keskiviikkona, kun Oulun kaupunki, Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto julkaisivat yhteisen vaatimuslistan valtiolle.

Lyhyesti sanottuna siinä vaaditaan Oulun yliopiston perusrahoituksen kasvattamista, Suomen Digiterveys -osaamiskeskuksen perustamista Ouluun, parempaa raideyhteyttä Oulun ja Helsingin välille sekä asemanseudun kehittämistä, lisärahaa kulttuurille ja taiteelle sekä koheesiotuen tason säilyttämistä. Lisäksi kirjelmässä vaaditaan BusinessFinlandin innovaatiorahoituksen lisäämistä ynnä Oulun ja Helsingin välisen merikaapelin sekä Koillisväylän merikaapelin rakentamista.

Vaatimuslista on tietenkin laaja kuin lapsen joululahjatoivelista (se on molempien listausten yleisluonne), mutta toisaalta siinä ei ole mitään suuria yllätyksiä. Lähiviikkoina erilaisten vaaliohjelmien määrän voisi arvella lisääntyvän.

Jo hyvissä ajoin vaaliohjelmansa julkaisseista tahoista puolueiden lisäksi voisi mainita Suomen opiskelijakuntien liiton, Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Elinkeinoelämän keskusliiton vaaliohjelmat. Niitä kaikkia on selvästi värkätty huolellisesti.

JAA

11 KOMMENTTIA

 1. Taitaa olla kertoimet väärin.

  Keskustalle tulee 1-3 edustajan vaalitappio. Keskustan äänestäjät eivät tule äänestämään vasemmisto-puolueita.

  Joten keskustan tappio kasvattaa Perussuomalaisten ja Kokoomuksen mahdollisuuksia vaalivoittoon.

  Liikkuvat äänestäjät voidan jakaa kahteen lokerikkoon: Toisessa ovat Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset.
  Ja taas toisessa: Sdp, Vasemmisto ja Vihreät.

  Näiden lokerikkojen yli eivät äänestäjät helposti liiku.

  Vaalien mustahevonen ja mahdollinen yllättäjä tulee olemaan Junes Lokka.

  • Tarkistin kertoimet ja ne ovat ainakin ”oikein” sen suhteen, miten ne on laadittu. Eli olen laskenut painokertoimet sen mukaan, millainen kannatus Oulun vaalipiirissä on kullakin puolueella ollut verrattuna koko Suomen kannatukseen viime vaaleissa, ja todennut että painokertoimet eivät ole juuri muuttuneet vaaleista 2011.

   Äänten antaminen ei tutkimusten mukaan ole niin suoraa nollasummapeliä. Entiset keskustan tai perussuomalaisten äänestäjät tuskin kovin usein vaihtavat leiriä vaikkapa vihreisiin, mutta keskustasta voi hyvinkin kaikota ääniä kokoomukseen, joka taasen voi vuotaa vihreille ja perussuomalaisten ääniä voi hyvinkin ”palautua” esimerkiksi demareille ja vasemmistoliitolle, josta ne ovat ennen jytkyä lähteneet kulkemaan.

   Enkä missään nimessä jakaisi liikkuvia tuollaiseen lokerikkoon. Nuoressa äänestäjäkunnassa on havaittavissa leirejä, joissa toiset pallottelevat vasemmistoliiton ja vihreiden välillä, toiset kokoomuksen ja vihreiden, esimerkiksi. Aivan varmasti myös moni ”ikänsä” demareita tai vasemmistoliittoa äänestäneistä mutta sittemmin perussuomalaisiin hypänneistä miettii nyt, antaisiko äänensä perussuomalaisille, kenties sinisille vai jommallekummalle vasemmistopuolueelle.

   Lisäksi pitää muistaa, että 4 vuodessa kokonaan uusia äänioikeuden saaneita on ilmaantunut n. 220 000 ja kuoleman vuoksi äänioikeuden ”menettäneiden” määrä on samaa kokoluokkaa.

   Lokka saa takuulla jonkinlaisen äänipotin, mutta en millään usko että hänen vaaliliittonsa yltäisi yli 11 000 äänen, joka todennäköisesti äänikynnyksen ylittämiseen vaaditaan.

   -Ville-

 2. Valtakunnan politiikan terävimmät aivot ovat todenneet, että kokoomuksen ääniä valuu vihreille. Lähes minimipalkalla raatavat hoito- ja muiden naisvaltaisten alojen ammattilaiset vaihtavat mielellään poliittista suuntautumista. Valheilla kun on lyhyet jäljet…

 3. ” vihreät ja SDP lienevät suurimmat voittajat Oulun vaalipiirissä”

  Vaalien voittaja ovat toisaalta vaaliitto/puolue, joka saa eniten kansanedustajia, toisaalta puolue, jonka paikkaluku kasvaa eniten. Paikkamäärän muutoksella prosentteina ei ole erityistä merkitystä,
  Villen logiikalla puolue, joka kasvattaisi paikkalukunsa nollasta yhteen (kasvuprosentti ääretön) olisi suurempi voittaja kuin esimerkiksi puolue, joka kasvattaisi paikkalukunsa yhdestä kolmeen (kasvuprosentti 200%),

  Villen esille tuoma toivomuslista on hämmästyttävää luettaaa. Sen mukaan Oulun seutua tulee kehittää, muu Pohjoinen jääköön mopen osille.

  ”Pohjoisen kasvun tukeminen edellyttää valtiolta seuraavia toimenpiteitä: Oulun yliopiston perusrahoitusta on lisättävä, Suomen Digiterveys –osaamiskeskus tulee perustaa Ouluun, raideyhteydet on saatava kuntoon, Oulun asemanseutua on kehitettävä, koheesiorahoituksen on tuettava pohjoisen kasvua ja rahoitusta on lisättävä taiteelle ja kulttuurille.

  ttps://www.ouka.fi/hallitusohjelmatavoitteet?fbclid=IwAR1uDEZJNZfoAMoQVaXp1tnCmqJnHfv5fPPQusrblP7PSUBVqWU0z56hBGA

  • Kyllä vain – se on vain yksi tapa mitata. Jos silti miettii vaalituloksen vaikutuksia puolueiden toimintaan Oulun vaalipiirissä, SDP:n ja vihreiden kohdalla 1 paikan lisäys on paljon merkittävämpi kuin keskustan kohdalla 2 paikan muutos puoleen tai toiseen. Mutta totta on, että ei tuollainen mittaustapa aukoton ole.

   Ja sekin on totta, että Oulun kaupungin, Oulun yliopiston ja Pohjois-Pohjanmaan liiton vaatimukset ovat jokseenkin Oulu-keskeisiä.

   -Ville-

 4. Kyllä siellä jonkinsortin ihmeitä on tulossa jos naapurin 90vuotias papparainen lähtee seuraavissa vaaleissa äänestämään Persuja, ikänsä ollut keskustalainen mutta ei niitä tolvanoita kuulemma enää äänestä. Tuskin hän ainoa on. ja kylä meillä mummokerhossa on monta samaa mieltä olevia, nuoret vielä uskoo sloganeihin, me tiedämme että jokaisella vaalilupaus on vain tyhjää sanahelinää, sipilän jälkeen kukaan enää enää jaksa edes teeskennellä. oottaakaas vaan edustajaehdokkaat, me mummot tulemme ryystämään teidän vaalikahvit ja sanomme suorat sanat teidän lupauksillenne.. Sinisille nauran päin näköä, siinä vasta hillotolppapuolue,

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.