Tuleeko keskustasta sittenkin suurin häviäjä Oulun vaalipiirissä?

6

Arvioin reilu kuukausi sitten senhetkisten gallupien varjolla Oulun vaalipiirin paikkajakaumaa. Uusimpien galluplukemien myötä arvioon täytyy tehdä korjauksia.

Arviossa käyttämilläni Oulun vaalipiirin vahvuuksia heijastelevilla kertoimilla keskusta näyttäisi menettävän tuoreimpien gallupien mukaan Oulussa 2 kansanedustajapaikkaa. Perussuomalaiset olisivat sen sijaan menettämässä vain yhden paikan ennustamani kahden sijaan.

Galluptuloksen (ja laskemieni kertoimien) pohjalta Oulun vaalipiirin paikkajako näyttäisi keväällä tältä:
Keskusta 7 (-2)
Vasemmistoliitto 3 (+1)
Vihreät 2 (+1)
SDP 2 (+1)
Kokoomus 2 (+-0)
PS 2 (-1)

Keskusta olisi siis menettämässä jopa 2 kansanedustajaa Oulun vaalipiirissä. Näissä laskelmissa ensimmäinen rannalle jäävä olisi keskustalainen, joten keskusta voi hyvinkin saada 8 paikkaa Arkadianmäeltä, mutta 9 paikan pitäminen Oulussa vaatisi ihmeitä.

Eniten lukkoon lyödyltä paikkamäärältä näyttäisivät tässä vaiheessa kokoomuksen ja SDP:n kummankin 2 paikkaa. Ne ovat molemmille melko varmasti tulossa, mutta toisaalta kolmannen paikan saaminen näyttää haastavalta.

Kuka saa paikan numero 18?

Sen sijaan vasemmistoliitto nostanee paikkamääräänsä kolmeen melko varmasti, eikä neljättäkään paikkaa voi aivan täydellisenä utopiana pitää, varsinkin kun puolueen puheenjohtajalla Li Anderssonilla on ennestään näyttöjä onnistuneista tv-tenteistä ja Oulun vaalipiirissä suuri ääniharava, entinen ministeri Merja Kyllönen tekee paluun.

Vihreät on pitämässä varmuudella yhden paikkansa ja melko varmasti saamassa toisen. Kuka tuon paikan tai nuo paikat saa, onkin sitten kinkkisempi kysymys, koska istuva kansanedustaja Hanna Halmeenpää ei aio lähteä ehdolle. Kuten aiemmin spekuloin kisa käydään todennäköisesti Jenni Pitkon, Jaana Isohätälän, Mika Flöjtin ja Satu Haapasen välillä.

Mainittuun spekulaatioon liittyen moni asia ei ole suuresti muuttunut kärkiehdokkaiden osalta. Olin tosin tehnyt keskustan osalta kotiläksyt sikäli huonosti, etten huomioinut melko varmojen läpimenijöiden listalle reisjärveläistä kristillisen opiston rehtoria, seitsemän lapsen isää ja keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirissä Juha Sipilän jälkeen toiseksi eniten ääniä saanutta Mikko Kinnusta.

Seksuaalirikokset ja tv-tentit vaikuttanevat vielä vaalitulokseen

Tämänhetkisiin gallupeihin luottamiseen Oulun vaalipiirissä on tullut viime aikoina melko paljon epäluotettavuuskerrointa mukaan. Ensinnäkin Oulussa paljastuneet seksuaalirikokset todennäköisesti vaikuttavat vaalien lopputulokseen jollain tavalla.

On vähintään mahdollista, jos ei suorastaan todennäköistä, että ne nostavat perussuomalaisten kannatusta. Toki vaaleihin on vielä aikaa, joten vaikutus voi jäädä pienemmäksi, miltä se tällä hetkellä näyttää.

Vaalien lopputulokseen vaikuttaa merkittävästi myös se, miten puheenjohtajat onnistuvat vaalitenteissä. Paalupaikalta siihen kisaan starttaa vihreiden Pekka Haavisto. SDP:n osalta tilanne on tv-tenttejä silmällä pitäen vielä avoin, koska puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen sairausloma jatkuu ainakin helmikuun loppuun saakka.

Oman mausteensa kuvioon tuo lisäksi mahdollinen sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen.

JAA

6 KOMMENTTIA

 1. Merja Kyllösen ryvettyminen valtioneuvostossa, kun Kataisen hallitus lahjoitti Fortumin sähköverkon ulkomaiselle pääomasijoittajalle, ei unohdu. Nyt maaseudulla maksetaan rajusti korotettuja siirtohintoja. Kiitos Merja, ääniä ei enää tipu meidän huushollista. Oma ministeriauton kyyti oli sinulle ja Paavolle tärkeämpää kuin kansalaisten alati kallistuvat maksut.

  Toinen Merjan ja ehkä yhtä paha munaus oli Brysselissä, kun hän otti huonosti asioista selvää ja äänesti Suomen etua vastaan tärkeissä metsäpäätöksissä. Ympäristöjärjestöjen lobbauksen ostaminen oli karua kuultavaa meidän korville, ketkä saamme ansiomme jollakin tapaa metsätöistä. Ja meitä on paljon.

  Oikeasti metsät sitoivat viime vuonna 41 prosenttia suomalaisen yhteiskunnan tuottamista hiilidioksidipäästöistä, kun luku EU:ssa on keskimäärin seitsemän prosenttia. Suomalaisen oikeustajuun ei sovi, että tällaisista lähtökohdista Suomelle oltaisiin kirjoittamassa laskua. Merja lähti viherjärjestöjen kelkkaan.

 2. Kannatuskyselyjen tulosten mukaan Blogin yllä esitetty paikkajakoennuste on sangen mahdollinen. Epävarmimpia ennusteessa ovat perussuomalaisten ja vihreiden toiset paikat. Niitä kärkkyvät tasa-asemissa keskusta (7:s paikka), sdp (3:s paikka) ja kokoomus+ rkp – vaaliliitto (3:s paikka).
  Vasemmistoliitto saanee 3 paikkaa, ei enempää. Pienpuolueilla (kd ym.) ei ole mahdollisuutta saada yhtään paikkaa.

  • Näistä laskelmista olen käytännössä täysin samaa mieltä. 17:stä ja 18:sta paikasta käydään kisaa näillä näkymin juuri noiden nimettyjen vaaliliittojen/puolueiden välillä.

   Tosiaan vasemmiston kannatus näyttäisi tällä hetkellä nostavan paikkamäärän Oulussa kolmeen. Toki täytyy todeta, että vaikka kolme paikkaa näyttää laskelmissa sinänsä vakaalta, vasemmistoliiton valtakunnallinen kannatus on sen verran pientä isoihin puolueihin verrattuna, että virhemarginaali näyttelee puolueen kohdalla isompaa roolia.

   -Ville-

 3. Myös vedonlyönti eduskuntavaalien voittajasta on alkanut;
  Vedonlyöntiyhtiö Betssonin tämänhetkiset kertoimet: kokoomus 1,80, Sdp 1,90, keskusta 28, vihreät 60 ja PS 75. Tämä tarkoittaa, että kokoomus on vedonlyöntiyhtiön mielestä hienoinen ennakkosuosikki eniten ääniä saavaksi puolueeksi.

  • Näinhän se on. Vedonlyöntiyhtiöiden kelkan lienee kääntänyt Antti Rinteen sairastelun aiheuttama epävarma tilanne SDP:n leirissä.

   Pitää joka tapauksessa muistaa, että Bettsonin vedossa lyödään vetoa prosentuaalisesti eniten ääniä saavasta puolueesta. Esimerkiksi viime vaaleissa kokoomus oli prosenteissa kakkonen, mutta paikkamäärässä se jäi perussuomalaisten taakse kolmanneksi. Luotan kyllä sinänsä vedonlyöntifirman ennusteeseen, että tämä on heidän leipälajinsa. Siksi olisi kiinnostavaa laskeskella skenaarioita siitä, onko (käytännössä, matemaattisesti toki on) mahdollista, että kokoomus saa eniten ääniä, mutta häviää paikoissa SDP:lle.

   -Ville-

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.