Tässä kirjoituksessa paljastan, miten eduskuntavaaleissa kannattaa äänestää!

0

Aivan aluksi haluan puolustaa kaikkien kansalaisten oikeutta äänestää vaaleissa millä tahansa metodilla. Jos haluaa äänestää tietyn sukupuolen edustajaa ja jättää puolet potentiaalista äänen saajista pimentoon, mikäs siinä. Jos haluaa äänestää onnennumeroaan tai arpoa äänestettävän, siitä vaan.

(Sivulauseena täytyy muuten todeta, että sukupuoli merkitsee tutkimusten mukaan (s. 399) naisille huomattavasti enemmän kuin miehille vaaleista toiseen.)

Olen jopa valmis menemään niin pitkälle, että ihminen olkoot vapaa äänestämään “hyvää tyyppiä puolueesta välittämättä”, vaikka se tosiasiallisesti on lähes yhtä hölmöä touhua kuin oman ehdokkaan arpominen.

Anna ääni kenelle tai mille vaan – kunhan annat sen puolueelle

Koska Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa, ääni menee väkisellä ensisijaisesti sille puolueelle tai vaaliliitolle, jolle sen antaa.

Kuvitellaan Ankkalinnan Ankkojen sekä kanojen puolue ja Hiirten puolue kahdeksi kilpailevaksi puolueeksi, ja kuvitellaan edelleen, että molemmat ovat keskisuuria puolueita ja saamassa arviolta 4 hahmoa läpi vaaleissa.

Pidät Pelle Pelotonta fiksuimpana tyyppinä, mutta et voi sietää juuri yhtäkään ankkaa – varsinkaan ennakkoon suosituimpia Akua, Roopea, Iinestä ja Kroisos Pennosta. Hiiristä sen sijaan pidät kaikista jonkin verran, ja olisit jokseenkin tyytyväinen, jos kuka tahansa ennakkoon suosituimmista eli Mikistä, Minnistä, Mortista tai Vertistä menisi vaaleissa läpi.

Kenelle annat äänesi? Tämä on tietenkin apukoulutason kysymys ja oikea vastaus on kuka tahansa hiiristä. Pelle Peloton ei voi tässä esimerkissä mitään sille, että on kana, mutta oikeassa elämässä hänellä olisi oikeus valita viisaammin ja liittyä hiirten puolueeseen. Jos hän taas itsepintaisesti pysyisi impulsiivisten ja omaa etuaan tavoittelevien ankkojen leirissä, hän olisi yksinkertaisesti tyhmä.

Ei tilanne oikeissa vaaleissa sen monimutkaisempi ole.

No mistä sen oikean puolueen tietää?

Jos äänensä haluaa käyttää järkevästi, ei ole muuta mahdollisuutta kuin tarkastella puolueiden (tai vaaliliittojen) listoja, ja vertailla niitä kokonaisuudessaan. Jos haluaa käyttää äänensä vielä järkevämmin, kannattaa selvittää, ketkä ovat menossa läpi todennäköisimmin. Suomen vaalijärjestelmän mukaan ääni menee väistämättä puolueelle tai vaaliliitolle, ja sen eniten ääniä saaneille ehdokkaille.

Entäs sitten sen puolueen valitseminen? Ainakaan yksittäisen triviaalin poliittisen kysymyksen ei kannata antaa vaikuttaa.

Yrityksissä nähdään usein (vaikkakin ehkä liian harvoin) paljon vaivaa arvojen miettimiseen. Jos yritys saa henkilöstönsä aidosti omaksumaan yrityksen arvot, sen johtoportaan ei tarvitse kantaa huolta siitä, osaavatko työntekijät toimia kirperissä tilanteissa järkevästi, koska arvojen mukaan toimimalla ei voi mennä kovin pahasti metsään.

Samaan tapaan äänestäjän kannattaa katsoa puolueen arvoja. Parhaiten se onnistuu kurkistamalla puolueiden erilaisiin ohjelmiin. Tuoreehko listaus löytyy täältä. (Sivulauseena mainittakoon, että noiden lukeminen toimii konjakkiryypyn veroisena unilääkkeenä.)

Luota vaistoon, tarkista ehdokkaan puheet ja teot

Entäs sitten sen ehdokkaan valinta, kun puolue on tiedossa?

No nyt voi valita vaikka sen “hyvän tyypin” intuitiolla. Toki kannattaa vähän kaivella ehdokkaan edesottamuksia kuten hänen kirjoituksiaan, aiempaa äänestyskäyttäytymistään, aiempia puheenvuoroja tai mitä tahansa muita edesottamuksia.

Vaalikoneitakin voi naputella, kunhan muistaa että niiden algoritmit antavat aika viihteellisiä tuloksia äänestäjälle (yritän muistaa paasata tästä tarkemmin lähempänä vaaleja).

1,43 ääntä yhdellä äänellä

No niin. Nyt on ehdokas valittu!

Mitä seuraavaksi? Suosittelen että jätät äänestämättä, koska mitä harvempi ihminen äänestää, sitä enemmän valtaa äänestäjät saavat – ja otan mielelläni vastaan niin paljon eduskuntavaalien tulokseen vaikuttavaa valtaa kuin sitä minulle tarjotaan.

Toisaalta: jos selvisit tänne asti, lienet niin kova politiikan penkkiurheilija, että tuskin jätät ääntäsi käyttämättä, ja se on viisasta se.

Viimeksi eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,1 eli käytännössä yhdellä äänellä sai 1,43 ääntä käyttöönsä – nukkuvien puolueeseen liittyneet kuin käytännössä nakkasivat oman äänensä niille, jotka äänensä antoivat.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.