Pomminvarma Sipilä ja yhdeksän melko todennäköistä tulevaa kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä

3

Bloggasin viime viikolla ennusteen siitä, montako paikkaa mikäkin puolue saisi Oulun vaalipiirissä, jos vaalit käytäisiin nyt. Tässä kirjoituksessa tarkastelen, ketkä yksityishenkilöt ovat todennäköisimmin pääsemässä vallankahvaan. Pomminvarmoja läpimenijöitä on yksi: Juha Sipilä (kesk.)

Keskustan äänimäärä laskee kaikkialla käytännössä varmasti, mutta Oulussa keskusta yltää todennäköisesti kahdeksaan kansanedustajapaikkaan. Pääministeri Juha Sipilä saa puolestaan käytännössä varmasti eniten ääniä Oulun vaalipiirissä. Hän sai vuoden 2015 vaaleissa itse asiassa enemmän ääniä kuin SDP, RKP ja KD yhteensä – ja vieläpä reilulla erolla.

On oikeastaan vaikea kuvitella skenaariota, jossa Sipilä olisi ehdokkaana ja jäisi eduskunnan ulkopuolelle – ei sellaista skandaalia varmaan ole olemassa. Sen sijaan skandaaleja joissa Sipilä (tai kuka tahansa muu ehdokkaaksi lupautunut) peruisi ehdokkuutensa on toki periaatteessa mahdollista keksiä myös tavallisen tekstisuunnittelijan aivoilla, kun antaa vähän mielikuvituksen laukata, mutta tämän virkkeen jatkaminen menee jo nyt satujen kertomiseksi.

Olisi yllätys, jos kepulainen kansanedustaja putoaisi

Keskustan riveistä lähes varmojen listalle voidaan Sipilän jatkoksi laskea Antti Rantakangas, Juha Pylväs, Marisanna Jarva, Timo Korhonen ja Ulla Parviainen eli nykyiset kansanedustajat, jotka ovat ehdolla ensi keväänä.

Eduskunnan jättävä Tapani Tölli oli Sipilän lisäksi omilla luvuillaan, mutta edellä mainitun viisikon äänimäärä on 4523 ja 5960 äänen välillä. Toki Rantakankaan valintaa voi pitää ennakolta varmempana kuin vaikkapa viime vaaleissa reilut 1400 ääntä vähemmän saaneen Parviaisen paikkaa, mutta joka tapauksessa Töllin, Niilo Keräsen ja Mirja Vehkaperän jättäessä eduskunnan voidaan pitää yllätyksenä, jos joku nykyinen Oulun vaalipiirin keskustan edustaja tippuu eduskunnasta – vaikkakin keskusta hyvin todennäköisesti ainakin yhden paikan Oulun vaalipiirissä menettää.

Vasemmiston kaksi varmaa – Sarkkinen ja Kyllönen

Vasmmistoliiton kohdalla lähes varmoihin täytyy laskea ensimmäisenä Hanna Sarkkinen, joka sai melko tarkasti kolmanneksen vasemmiston äänisaalista Oulun vaalipiirissä 2015. Kun huomioi 30-vuotiaan Sarkkisen nousevaa trendiä enteilevän kannatuksen (3278 ääntä vuonna 2011), on oikeastaan mahdoton ajatus, ettei hän pääsisi kahden eniten ääniä saavan vasemmiston ehdokkaan joukkoon keväällä.

Ääniharavan tittelistä hän saa tosin taistella mm. europarlamentaarikkona eli meppinä ja liikenneministerinä kokemusta keränneen Merja Kyllösen kanssa, joka asettuu ehdolle kevään vaaleissa. Vuoden 2011 vaaleissa Kyllönen sai 7837 ääntä, joka vastasi 22% kaikista vasemmistoliiton äänistä Oulun vaalipiirissä. Vuoden 2015 vaaleissa hän ei ollut ehdolla, koska toimi tuolloin meppinä ja päätti olla asettumatta ehdolle.

Jos Vasemmistoliitto saa kolmannen ehdokkaan läpi, hän on todennäköisimmin kansanedustaja Katja Hänninen, joka sai viime vaaleissa puolueensa toiseksi suurimman potin vaalipiirissään. Niskaan hengittää Hännisestä noin 1200 äänen päähän jäänyt Risto Kalliorinne, joka toimi kansanedustajana vuosina 2011–2015.

Tuoreimpien gallupien valossa vasemmistoliiton vähintään kahta kansanedustajapaikkaa Oulun vaalipiirissä voi pitää pomminvarmana ja kolmattakin paikkaa todennäköisenä.

Tuppurainen ainoa varma demari

SDP:n riveistä pomminvarman ja lähes varman välillä on kansanedustaja Tytti Tuppurainen, joka sai vuoden 2015 vaaleissa ainoan demarien kansanedustajanpaikan Oulun vaalipiiristä, ja kahmaisi peräti 34 prosenttia kaikista vaalipiirissä demareille annetuista äänistä. Pudotetaan luokitus kuitenkin “vain” lähes varmaksi.

Muita edes lähes varmoja ei voi oikein nimetä, koska viime vaaleissa parhaimmalla vertausluvulla eduskunnasta tippunut Raimo Piirainen sai vain parisensataa äänä enemmän kuin kolmanneksi demarien jäsentenvälisessä kisassa tullut ja sittemmin Demokraatin päätoimittajaksi siirtynyt Mikko Salmi. Jospa joku tämän tekstin lukija tietää minua paremmin, mutta en löytänyt tietoa Salmen mahdollisesta ehdokkuudesta kevään 2019 vaaleissa. Jos hän ei asetu ehdolle, Raimo Piirainen on vähintään lähellä paikkaa Arkadianmäellä.

Kuka saa kokoomuksen toisen paikan Talvitien jälkeen?

Kokoomus säilyttänee Oulussa kaksi paikkaansa, ja vuoden 2015 vaaleissa omilla tuhatluvuillaan ollut Mari-Leena Talvitie (4 556 ääntä) on melko varma läpimenijä. Ainakin putoaminen olisi iso yllätys.

Sen sijaan istuva kansanedustaja Eero Suutari meni viime vaaleissa läpi sen verran niukalla erolla perässähiihtäjiin verrattuna (Suutari 3 303, Jarmo J. Husso 2 905 ja 2017 kuntavaaleissa kokoomuksen jäsentenvälisten Oulussa voittanut Juha Hänninen 2320), ettei hänen paikkaansa voi pitää missään nimessä varmana, vaikka hän todennäköisin toisen kokoomuspaikan saaja varmaan onkin.

Vihreillä ei varmaa läpimenijää (ainakaan vielä) ole

Siihen loppuivat varmat läpimenijät.

Vihreissä pakka on levällään. Neljän lapsen äiti ja kesken vaalikauden vanhempainvapaata viettänyt Oulun vaalipiirin ainoa edustaja Hanna Halmeenpää ei ole vielä perhesyihin vedoten kertonut, aikooko asettua ehdolle. Kalevan haastattelussa hän tosin lupasi kertoa aikeistaan vielä tänä vuonna.

Nimekkäin ehdokas on vuosina 2011–2015 vihreiden ainoana kansanedustajana toiminut Satu Haapanen (2 315 ääntä vuonna 2011), mutta häntä ei voi missään nimessä pitää millään muotoa varmana läpimenijänä, koska vuoden 2017 kunnallisvaaleissa Oulussa hän sai vähemmän ääniä kuin ehdokkuuttaan vielä panttaava Jenni Pitko ja ehdolle asettunut Jaana Isohätälä. Myös kuusamolainen Mika Flöjt on ehdolla, ja hän sai vuoden 2015 vaaleissa varaedustajan paikan Halmeenpään jälkeen.

Jos Halmeenpää päättää asettua ehdolle, hänen paikkaansa voi pitää varsin todennäköisenä, koska hän sai viime vaaleissa yli 31 prosenttia vihreiden äänistä Oulun vaalipiirissä ja reilusti yli kaksinkertaisen äänimäärän seuraavana olleeseen Flöjtiin verrattuna.

Vihreät saa ainakin yhden paikan seuraavasta eduskunnasta, ja toinenkin paikka on nykygalluptulosten valossa todennäköinen.

Perussuomalainen kansanedustaja pudonnee eduskunnasta

Myöskään perussuomalaisista ei voi millään nimetä yhtään varmaa läpimenijää.

Vuoden 2015 lukemiin verrattuna perussuomalaisten kannatus on suorastaan romahtanut, ja puolue on menettämässä Oulun vaalipiirin kolmesta paikasta varmuudella yhden – ja todennäköisemmin kaksi. Jos paikkoja on jaossa yksi, siitä kisaavat todennäköisimmin istuvat kansanedustajat Olli Immonen ja Ville Vähämäki, kolmas istuva edustaja Pirkko Mattila kun vaihtoi leiriä Siniseen tulevaisuuteen puolueen hajotessa kesällä 2017.

Immonen ei mittauttanut kannatustaan lainkaan kuntavaaleissa 2017. Vähämäki mittautti, ja jäi Oulun jäsentenvälisissä kuudenneksi. Näidenkin tietojen, ja ylipäätään perussuomalaisilta todennäköisesti karkaavan 20 000 äänen potin vuoksi perussuomalaisten tulosta ensi kevään vaaleissa on vaikea arvioida sekä puolue- että yksilötasolla. Jos kuitenkin jotain pitäisi arvata, paras arvaus varmaankin olisi, että perussuomalaiset saavat yhden paikan, ja sen ottaa Olli Immonen.

Entäs sitten mustat hevoset?

Nimesin keskustalta yhden pomminvarman ja viisi melko varmaa läpimenijää, ja kun keskusta saanee kahdeksan paikkaa tulevasta eduskunnasta, voidaan pitää melko todennäköisenä että ainakin pari-kolme sellaista keskustalaista menee eduskuntaan, joiden nimeä en ole vielä heittänyt ilmoille. Lähimpänä paikkaa kärkkyvät vuoden 2015 vaalien perusteella Hanna-Leena Mattila, Tuomas Kettunen, kun moni potentiaalinen ääniharava (muun muassa Eija Nivala ja Matias Ojalehto jo lueteltujen lisäksi) on päättänyt olla asettumatta ehdolle.

ja Matias Ojalehto (joka ei tosin ole vielä kertonut, aikooko olla ehdolla). Jokerikortti on syksyllä kohun keskelle joutunut Riikka Moilanen, jolla on kansanedustajakokemusta ja lähes 3 400 äänen potti perintönä viime vaaleista.

Jos nyt oikein hakemalla lähdetään hakemaan todellisia jokerikortteja, sellainen voisi olla Oulun kuntavaaleissa kokoomuksen jäsentenvälisissä kolmanneksi tullut, vuonna 1990 syntynyt Janne Heikkinen, joka keräsi vuoden 2015 vaaleissa lähes 2300 ääntä, ja toimi vuosina 2015–2016 Kempeleen kunnanvaltuuston puheenjohtajana vain 25-vuotiaana.

Siniselle tulevaisuudelle on hyvin vaikea kuvitella kansanedustajapaikkaa Oulun vaalipiirissä, mutta jos se sellaisen onnistuisi kaikkia todennäköisyyksiä vastaan hankkimaan, paikka menisi tietenkin sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle. Sen sijaan on hyvin mahdollista, että näemme maanantaina 15. huhtikuuta jommassakummassa iltapäivälehdessä otsikon, jossa ihmetellään, että Pirkko Mattila sai näin ja näin monta tuhatta ääntä, mutta jäi silti ulos eduskunnasta.

Yksi pomminvarma ja yhdeksän tai kymmenen melko varmaa

Kertauksen vuoksi ennustan, että pomminvarmoja läpimenijöitä on yksi: Juha Sipilä. Melko varmoiksi laskisin ainakin Tytti Tuppuraisen, Hanna Sarkkisen, Antti Rantakankaan, Juha Pylvään ja Merja Kyllösen – suurin piirtein tässä järjestyksessä. Melko varmojen kategoriassa vähän epävarmepia läpimenijöitä ovat puolestaan Mari-Leena Talvitie, Marisanna Jarva, Timo Korhonen ja Ulla Parviainen, tässä järjestyksessä. Jos Hanna Halmeenpää päättää asettua ehdolle, hänet voidaan niukin naukin laskea kymmenenneksi melko varmaksi läpimenijäksi.

Jos useampi kuin kaksi yllä ennustetuista kymmenestä “varmasta” ei ota paikkaa eduskunnasta keväällä 2019, yllätyn suuresti. Yllätyn myös, jos eduskunnan ovet avautuvat useammalle kuin neljälle sellaiselle ehdokkaalle, jonka nimeä en ole tässä tekstissä maininnut. Pari-kolme “puskista” tulevaa nimeä ei voi tai saa vielä yllättää, kun ollaan vielä joulukuussa menossa.

Toki aina on myös mahdollista, että mukaan lähtee aitoja mustia hevosia, jotka ovat keränneet tunnettuutensa politiikan ulkopuolella. Käytännössä sellainen voisi olla paikallisesti erittäin tunnettu ja valtakunnallisesti jokseenkin tunnettu yrittäjä tai virkamies – muilla profiileilla tulevien todellisten mustien hevosten (sellaistan, jotka olisivat myös todennäköisiä läpimenijöitä vaaleissa) kuvittelu vaatii jo aika reipasta mielikuvitusta.

Muokattu 19. joulukuuta:

Virkkeen ”Lähimpänä paikkaa kärkkyvät vuoden 2015 vaalien perusteella Hanna-Leena Mattila, Tuomas Kettunen ja Matias Ojalehto (joka ei tosin ole vielä kertonut, aikooko olla ehdolla).”

viimeinen lause muutettu muotoon ”kun moni potentiaalinen ääniharava (muun muassa Eija Nivala ja Matias Ojalehto jo lueteltujen lisäksi) on päättänyt olla asettumatta ehdolle.”

JAA

3 KOMMENTTIA

  • Itse luulen, että suurensuuria yllätyksiä tuskin nähdään. Mitään esimerkiksi vuoden 2011 jytkyn kaltaista tuntemattomien kansanedustajien esiinmarssia tuskin on luvassa Oulussa tai muualla. Sen sijaan uskon, että suurimmaksi osaksi läpimenijät tulevat olemaan entisiä kansanedustajia ja kuntapoliitikkoja.

   Kaikki muutokset ovat varmasti mukavia toisille ja ikäviä toisille.

   -Ville-

   • No tuohon otsikkoon viitaten sanoisin, etten ainakaan minä tule äänestämään Juha Sipilää; toivottavasti ei kukaan toinenkaan! Toki kauhistun ajatusta myös punavihreästä hallituksesta kokoomuksella ryyditettynä… Toivottavasti KD ja PerusS saavat vähintään puolet eduskunnan paikoista; silloin Suomen maalla ja kansalla olisi toivoa; toivoa vapaudesta, itsenäisyydestä sekä ennenmuuta paluun raamatullisiin perusarvoihin!

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.