Jos vaalit käytäisiin nyt, viiden puolueen kansanedustajamäärä vaihtuisi Oulun vaalipiirissä

4

Jos vaalit käytäisiin Ylen viime viikolla julkaiseman gallupin perusteella, Oulun vaalipiirin paikkajako menisi uusiksi (selvitän jäljempänä, miten olen tulokseen päätynyt) viiden puolueen osalta. Sen mukaan keskusta menettäisi yhden kansanedustajapaikan, mutta pysyisi kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessä 8 paikalla.

Vasemmistoliitto nousisi puolestaan kakkoseksi kolmella paikalla, ja sekä SDP että Vihreät saisivat molemmat yhden lisäpaikan ja sen myötä molemmat kaksi edustajaa Arkadianmäelle.

Kokoomus olisi puolestaan ainoa puolue, jonka paikkamäärä pysyisi samana kuin vuonna 2015. Perussuomalaisten kannatus romahtaisi kolmesta yhteen edustajaan. Viimeisessä paikassa olisi kiinni keskusta – mutta turvallisen tuntuisesti, sillä myös yhdeksännestoista sija olisi menossa keskustalaisille.

Keskusta ja PS ottaisivat osumaa, vihervasemmisto nostaisi kannatustaan

Laatimani ennusteen mukaan paikkamäärät olisivat seuraavat:

Keskusta 8 (-1)

Vasemmistoliitto 3 (+1)
Vihreät 2 (+1)
SDP 2 (+1)
Kokoomus 2 (+-0)
PS 1 (-2)

Ennusteen tekemistä vaikeuttaa jonkin verran keskustan suurten ääniharavojen Tapani Töllin, Niilo Keräsen ja Mirja Vehkaperän (yhteensä 20 485 ääntä viime vaaleissa) jääminen pois (toinen lähde) tulevista eduskuntavaaleista. Pelkästään heidän kolmen äänimäärä vastasi melko tarkasti viidesosaa keskustan saamista äänistä Oulun vaalipiirissä vuonna 2015.

Toinen kohinaa ennustamiseen lisäävä tekijä on sinisten tilanne. Perussuomalaiset hajosi sekä jakautui kahtia, ja puolueesta irronneen Sininen tulevaisuus -ryhmän kannatus laahaa gallupien mukaan 1–1,5 prosentin tuntumassa, joten sinisille ei voi hyvällä tahdollakaan ennustaa yhtään paikkaa Oulun vaalipiiristä tulevissa eduskuntavaaleissa.

Silti on huomioitava, että pelkästään sinisten oululaisministeri Pirkko Mattila keräsi viime vaaleissa 6570 ääntä, ja muutkin sinisiin siirtyneet nelinumeroisen summan perussuomalaisten reilusta 40 000 äänen potista. Kuten todettua, sinisille ei voi ennustaa yhtään paikkaa, mutta perussuomalaisten kannatuksen ennustaminen Oulunkin vaalipiirissä lienee hivenen vaikeampaa kuin muiden puolueiden.

Lisäksi Vihreät saivat useimpien tulkintojen mukaan ison piristysruiskeen kannatukseensa, kun puheenjohtaja vaihtui Touko Aallosta Pekka Havistoon. Aika näyttää, oliko galluplukemien harppauksessa ilmaa.

Pohjana Oulun vaalipiirin ja Suomen vertailu vuonna 2015

Laadittu ennuste on Ylen gallupiin perustuva, ja puhtaan matemaattinen. Tarkistin vuoden 2015 eduskuntavaalien tuloksesta jokaisen puolueen kohdalta koko maan prosentuaalisen kannatuksen sekä Oulun vaalipiirin jokaisen puolueen prosentuaalisen kannatuksen.

Sen jälkeen jaoin jokaisen puolueen osalta koko maan kannatusluvun Oulun vaalipiirin kannatusluvulla, josta sain “Oulun vaalipiiri -kertoimen”, jolla kerroin vuoden 2018 tuoreimman gallupin tulokset, jotta ne olisivat jokseenkin vertailukelpoiset Oulun vaalipiirissä. Saamistani prosenteista laskin d`Hondtin menetelmällä, mitkä puolueet saisivat 18 ensimmäistä paikkaa Oulun vaalipiirissä.

Vuoden 2015 vaaleissa puolueiden äänimäärien “Oulun vaalipiiri -kertoimet” olivat seuraavat:

Keskusta 2,02
Vasemmistoliitto 1,65
Perussuomalaiset 0,91
Vihreät 0,73
Kokoomus 0,59
SDP 0,53

Luvuista voi huomata, että keskustan kannatus oli Oulun vaalipiirissä kaksinkertainen valtakunnalliseen kannatukseen verrattuna, kun demarit saivat kokoon vain 0,53 ääntä yhtä keskivertoa koko Suomessa demareille annettua ääntä kohden.

Vasemmistoliiton kannatus oli myös reilusti tukevampaa kuin valtakunnallisesti ja kokoomuksen kannatus reippaasti heikompaa kuin Suomessa keskimäärin. Ei tarvitse olla Sherlock voidakseen vetää johtopäätöksen, että moni paperilla potentiaalinen kokoomuksen äänestäjä löytää Oulun vaalipiirissä ehdokkaansa keskustan riveistä ja moni demari ja todennäköisesti melko moni vihreä vasemmistoliitosta.

Vuonna 2011 “Oulun vaalipiiri -kertoimet” olivat puolestaan:
Keskusta 2,11, Vasemmistoliitto 1,79, Perussuomalaiset 1,05, Vihreät 0,67, Kokoomus 0,58 ja SDP 0,57. Perussuomalaisten kohdalla lukema heilahtaa eniten, mutta isossa kuvassa lukemat ovat suorastaan häkellyttävän samansuuntaiset kuin vuonna 2015. Eli vaikka puolueiden kannatuslukemat valtakunnallisesti heiluisivat paljonkin, Oulun vaalipiirin kannatusta voinee ennustaa kohtuullisen hyvin, jos tiedossa ovat koko maan lukemat.

Niin mutta gallupit eivät äänestä!

Moni varmaan miettii tai sanoo ääneen tässä vaiheessa, että gallupit eivät äänestä ja sen ja sen puolueen äänestäjät saavat gallupeissa yleensä heikomman kannatuksen kuin muut. Ennusteen tekemiseen käyttämäni kaava on muutenkin mallia karvalakki. Se ei yritä haistella hiljaisia signaaleja, ei huomioi juurikaan sinisten ja perussuomalaisten hajoamista tai luopuvia kansanedustajia – kuten ei muitakaan imagoaan nostaneita ehdokkaita.

Se on totta, kuin myös se, että puolueet ja edustajat oikeastaan vasta aloittelevat kunnollista kampanjointia kohti vaaleja.

Ennuste on silti suuntaa antava kohtuullinen arvaus lähtöasetelmista nelisen kuukautta ennen äänestyspäivää. Ja lisätäkseni edes pientä uskottavuutta, luvattakoon pullakahvit viidelle ensimmäiselle hihasta nykäisijälle, jos ennusteeni paikkamääristä menee pieleen useamman kuin kolmen puolueen kohdalla tai jos ennustamani paikkamäärä heittää enemmällä kuin kahdella minkä tahansa puolueen kohdalla.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Suurin muutos vuoden 2015 vaaleihin verrattuna Oulun vaalipiirissä ja muuallakin näyttäisi olevan perussuomalaisten (ml. siniset) kannatuksen tippuminen noin puoleen osin puolueen hajoamisen seurauksena.
  Mille puolueille perussuomalaisita lähtevät äänet Oulun vaaipiirissä menevät? Blogistin ennusteen mukaan vasemmistolle ja vihreille, jolloin niiden paikkaluku nousisi.
  Oma näkemykseni on, että perussuomalaisten menettämä kannatusosuus siirtyy suurelta osin demareille, kokoomukselle ja keskustalle, mutta hyvin vähäisessä määrin vasemmistoliitolle tai vihreille. (Perussuomalaiset tunnetusti eivät sovi samaan hallitukseen vihreiden eikä vasemmistoliiton kanssa.)

  Oma ennusteeni: Keskusta säilyttää kahdeksan paikkaansa. Vasemmistoliitto säilyttää kolme paikkaansa. Perussuomalaiset menettävät kaksi paikkaa. Sdp ja kokoomus saavat kumpikin yhden lisäpaikan. Vihreät säilyttävät yhden paikkansa.

  • Hei!

   En toki oleta, että vihreät ovat saamassa juurikaan ääniä perussuomalaisilta (mukaan lukien siniset) missään päin Suomea. Vihreiden kannatuksen nousun on mahdollistanut ennen kaikkea taitava oppositiopolitiikka (se on sitten makuasia, onko se esim. Ville Niinistön harjoittamana ollut vaikkapa somessa aina tyylikästä). Vihreiden kannatuksen nousu tulee varmasti muualta kuin perussuomalaisilta tai keskustalaisilta, mutta uskoakseni sitä tulee sekä oikealta että vasemmalta. Ennustan tosiaan vihreille nykygallupeilla kahta paikkaa, mutta Oulun vaalipiirissä vihreiden ongelma on, että heiltä puuttuu tunnetut ja valovoimaiset ehdokkaat, ja esimerkiksi Hanna Sarkkinen yksin syö vihreiden potentiaalista kannatusta vähintään sadoilla äänillä.

   Se on tosiaan selvää, että perussuomalaisten yli 40 000 äänen potista Oulun vaalipiirissä kuihtuu näillä näkymin yli puolet pois – ja se on tuhannen taalan kysymys, mille puolueille ne vuotavat. Varmasti ainakin demareille ja keskustalle.

   -Ville-

 2. Vuoden 2015 vaaleissa vihreät saivat Oulun vaalipiirissä 6,2% annetuista äänistä. Kahteen paikkaan tarvitaan vähintään noin 9 % ääniosuus. Vihreiden kannatuksen tullsi siten puolitoistakertaistua, jotta tonen paikka tulisi.
  Vaikea uskoa noin suureen kannatuksen kasvuun varsinkin, kun valovoimaiset ehdokkaat Oulun vaalipiirissä puuttuvat ja taitavasta oppositiopolitiikasta puheenjohtajakiemuroineen voi olla perustellusti toistakin mieltä.

  • Vuonna 2011 vihreät sai Oulun vaalipiirissä 0,67-kertaisen kannatuksen ja vuonna 2015 noin 0,73-kertaisen kannatuksen verrattuna vihreiden valtakunnalliseen kannatukseen. Viime kesänä vihreiden kannatus kävi gallupeissa jo yli 15 prosentin lukemissa, josta se tuli Touko Aallon valinnan ja joidenkin yksittäisten epäonnistumisten mukana alas, mutta on taas nousussa ja on nyt lukemissa 13,9%. Jos lukema pysyy valtakunnallisesti lähellä 14 prosentin lukemia (13% saattaa riittää sekin), on vaikea keksiä syitä, miksi vihreät ei saisi Oulussa yli 9% ääniosuutta ja kahta paikkaa. Haavistolla on lisäksi historia erittäin kovana kampanjataiturina, kun mennän televisioon keväällä. Vuoden 2015 vaaleissa vihreät sai valtakunnallisesti 8,53 prosenttia annetuista äänistä, joten uusimmilla gallupluvuilla (joissa tosiaan vihreiden kannatus on 13,9%) vihreät on 1,63-kertaistamassa kannatuksensa.

   Toki on sanottava, että gallupit ehtivät vielä ennen huhtikuuta vaihtua moneen kertaan.

   Olen samaa mieltä valovoimaisten ehdokkaiden puutteesta, valtakunnallisesti valovoimaisia ei ole. Toisaalta Oulun vaalipiirissä on suhteellisen nuori äänestäjäkunta ja korkeakoulutettuja löytyy, joten vihreillä ei ole mitään ”rakenteellisia esteitä” kannatuksen keräämiselle.

   Näin ollen pidän tuota kahta paikkaa nykytiedoilla todennäköisimpänä skenaariona. Selvää on, että yhteen kansanedustajapaikkaan jääminen on sekin varsin todennäköinen vaihtoehto. Sen sijaan 0 ja 3 paikkaa ovat käytännössä mahdottomia skenaarioita.

   -Ville-

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.