Kenen syy?

5

 

Politiikassa on ainakin yksi sääntö, joka pitää aina paikkansa. Varma tapa päästä julkisuuteen on ryhtyä moittimaan kollegojaan. Iltapäivälehdistö on siihen vielä oivallinen kanava. Ja kun pysyy nimettömänä, voi kaataa täyslaidallisen niin halutessaan.

Olen aina ollut sitä mieltä, että on jotenkin ala-arvoista arvostella nimettömänä tai nimimerkin takaa. Usein vielä nämä nimettömät luulevat, ettei heitä tunnisteta tai että he säilyttävät nimettömyytensä.

Vielä virassaan olevan keskustan puheenjohtajan parjaaminen on kesän kuluessa saanut kohtuuttomat mittasuhteet. Pitkään eduskunnassa ja hallituksessakin istuneena ihmettelen, miten niin monen mielestä ”kaikki” näyttäisi olevan yksin Sipilän syytä.

Näin ei tietenkään voi olla. Hallituksessa isot ja merkittävät päätökset tehdään yhteistyössä. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmillä on keskeinen merkitys. Ilman niiden hyväksyntää ei päätöksiä synny. Jos eduskuntaryhmä ei ole jämäkkä, ryhdikäs ja asioihin perehtynyt, saa se ottaa vastuun huonoista päätöksistä itselleen eikä sysätä niitä toisten kannettavaksi. Politiikka on demokratiassa joukkuepeliä ja ryhmätyötä. Keskusta valitsi vuosi sitten Sotkamossa tietoisesti Sipilän jatkamaan puolueen johdossa. Tuolloin olisi ollut mahdollisuus vaihtaa puheenjohtajaa. Puoluekokous ei sitä halunnut. Sen sijaan kohta ryhdyttiin jossain miettimään aivan jotakin muuta.

Ymmärrän hyvin, että asioista ollaan eri mieltä, mutta sitä en ymmärrä, että asioiden sijasta parjataan henkilöitä. Juha Sipilä on sentään tyylilleen uskollisena avoimesti kertonut arvopohjansa ja toimintalinjansa ja hakenut tavoitteilleen tukea, saanutkin, esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa 17 000 äänestäjältä.

Eduskuntavaalien seurauksena keskusta teki hallitusratkaisun harvinaisella tavalla. Puolueen puheenjohtaja sitoutti koko eduskuntaryhmän alusta lähtien hallituksen rakentamiseen. Niinpä Rinteen hallituksessa toteutetaan ennen muuta nykyisen keskustan eduskuntaryhmän tekemää hallitusohjelmaa. Ei siellä voi olla enää ”Sipilän politiikkaa”. Tämä on turhaa pelottelua.

Politiikassa sattuu kaikille virheitä kuten muuallakin elämässä. Vaikka puolueen puheenjohtajalla on suurin vastuu, on sitä kansanliikkeen omaisessa puolueessa muillakin. Suuri vastuu eri päätöksentekopaikoilla istuvilla on nyt siinä, miten palauttaa luottamus keskustaan.

Odotan asiakeskustelua ja rakentavia ehdotuksia, en syyllisten etsintää. Onneksi esimerkiksi Katri Kulmunilta on jo tullut tuoreita näkemyksiä, vaikka puheenjohtajakisa alkaa vasta elokuun toisella viikolla.

JAA

5 KOMMENTTIA

 1. Jos joku eduskunnassa sais puhuttua Oulunsalon lentokentälle toimivan tie yhteyden. Mereen tulevan tai suunnitellun tien jota on rahoitettu Hailuotoon, voisi siirtää tuonnemmaksi. Kumpi on bruttokansantuotolle parempi?

 2. Joopajoo.Sipilä on valittu vasta IL,n kyselyssä kansan keskuudessa kaikista inhoittavammaksi politiikoksi,ja tuohon titteliin kyllä meriittejä löytyykin.
  Yli 35 000 maahantunkeutujan kutsuminen,kikytunnit,lomarahaleikkaukset,suhmurointi Lehtomäen kanssa jätevesipönttöjen,paskalain kanssa,ja palkitseminen alivaltiosihteerin vakanssilla,kun UraaniPaulaa ei enää valittu esuskuntaan.
  Chempopolish kaupat veronmaksajien rahoilla,ja kymmenien miljoonien kääriminen omiin liiveihinsä,perheelleen ja lahkolaisille,koulutusleikkaukset,Bernerin/Sipilän taksisekoilu,lääkkeiden/Kela omavastuuta nostettu,muutenkin köyhien ja huonosti toimeentulevien elämää heikennetty tuntuvasti,kun samaan aikaan rikkaille on annettu verohelpotuksia,ja harmaan talouden torjunnasta viety määrärahoja ja puuhattu hallintarekisteriä,että rikkaat saavat viedä rahansa piiloon.

  Ei tullut suurta valtiomiestä kokoomuslaisesta Sipilästä,ja toivottavasti hän häipyy nopeasti unhon yöhön politiikasta aivan kuten kepullekkin tulee käymään tuon kohta 10%,n kannatuksen kanssa.

  Normaalisti ihmisiä voi pettää yhden kerran,niin ihminen oppii.Kepu on pettänyt aina….viimeisetkin kepulaiset sen alkaa vihdoin tajuamaan.

  Ja anteeksi vaan…untuvikko Katri Kulmunista ei tule kepun pelastajaa….

 3. Olen eri mieltä ELite’n kanssa asiasta.

  Sipilä ei ollut huono pääministeri. Keskustapuolue nousee vielä kannatuksessa. Nyt valittava uusi puheenjohtaja on tietysti valkean tehtävän edessä.

  Koska keskustapuolue meni uuteen hallitukseen, niin sen oma uskottavuus väheni Sipilän antaman lausunnon takia (ei hallitukseen uudelleen tällä vaalituloksella).

  Blogin mukaan koko hallitus oli päätösten takana. Se on syytä muistaa kun arvioidaan ministereitä. Koska pääministeri esiintyi niin paljon televisiossa, radiossa ja sanomalehdissä saivat kansalaiset ehkä asioista väärän käsityksen. Hän on edustanut puheissaan pääministerinä koko hallituksen yhteisiä päätöksiä. Tarkoitan siis myös Kokoomusta ja Perussuomalaisia puolueena (myöhemmin Sinistä tulevaisuutta).

  On eräs asia johon kiinnitin jo aikanaan huomiota. Miksi vanha hallitus ei eronnut silloin kun Perussuomalaiset jakautuivat kahdeksi eri puolueeksi? En ole vielä kuullut kunnon selitystä siihen. Valtiotieteilijät sanoivat, että jatkaminen oli lain kirjaimen mukaan mahdollista. Luin tämän jostain. Hallituksena jatkaminen ei siis ollut laitonta, mutta reilua käytöstä äänestäjiä kohtaan se ei ollut!

 4. Jokainenhan saa perustaa oman mielipiteen Sipilästä,ja kepun syöksykierre se vaan jatkuu joka kuukausi ollen nyt 12,2%. Vielä on vähän matkaa tuohon maagiseen 10% ,mutta siihen ei mene enää kauan,kun keput rupesi kaveraamaan punakaartin kanssa saadakseen maakuntahallinnon
  ..
  Ministerit olivat niin mieltyneitä Audin takapenkkiin ja hillotolppiinsa ettei ero tullut kysymykseen.Sipilähän valehteli eduskunnalle ja lähti muka lentämällä viemään hallituksen eronpyyntöä Saulille,vaikka tiedossa oli jo päivää aiemmin tieto hallituksen pelastumisesta.
  Vielä Sippe yritti sekoittaa presidentinkin juonitteluihinsa,mutta Presidentinkansliassa nähtiin mitä teatteria Sippe pelaa eikä häntä otettu vastaan.

  LestaSipilä saa valehdella eduskunnalle.Jäätteenmäki puhui niin totta kuin osasi(valehteli),ja joutui eroamaan.Sippe uhkasi myös erota ellei sote menisi läpi,mutta satusetä oli siinäkin asiassa.

  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-olet-juha-sipila

 5. Mutta ”Soittajan” kanssa olen siinä mielessä samaa mieltä,että Sipilä ei ollut huono pääministeri joissakin asioissa kuten keskustan alennustilaan saattamisessa missä hän todella teki SUUREN valtiomiesteon ja ansaitsisi tuon teon perusteella Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan arvomerkin Ruiskukkien kera.
  Mitalissahan on ruusuke,aivan kuin kokoomuksen ruiskukka,ja siinä lukee Isänmaan Hyväksi.

  Länsimaisessa demokradiassahan Sipilä olisi erotettu,mutta mehän elämme ainoastaan näennäisdemokradiassa.
  Vanhanen sentään älysi itse erota pääministerin paikalta,kun rötökset alkoivat polttamaan .

  Kepuhan on kautta aikain rötöstellyt jo Virolaisen Noppa-jutuista lähtien, ja varmaan jo aikaisemminkin ja mitä suurempi kepukonna on rötöstellyt (Kaikkonen,Jäätteenmäki,Juhantalo,Lehtomäki,Vanhanen,Vihriälä,jne niin kepulaiset ovat palkinneet heidät valtaisalla äänivyöryllä ja muhkeilla hyväveliviroilla.

  Kepun matka kulkee puoluerekisteristä rikosrekisteriin,kuten kepun entinen kansanedustaja poliisikomisario Sulo Aittoniemi totesi HS,n kuukausiliitteessä,että maan päällä ei ole mitään niin kieroa ja epärehellistä kuin keskustapuolue. (kepu on maailman suurin rikollisjärjestö,jossa Cosa Nostrakin jää kirkkaasti hopealle).

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.