TALVISODAN SANKAREILLE!

4

 

Minulle annettiin suuri kunnia tuoda Oulun kaupungin tervehdys arvokkaaseen Talvisodan päättymisen 80-vuotis muistojuhlaan kunnioitetuille sotiemme veteraaneille, Lotille, kotirintaman naisille, arvoisalle Tammenlehväsukupolvelle.

Sisäministeriö määräsi valtion virastot ja laitokset liputtamaan sen kunniaksi, kun talvisodan päättymisestä tuli kuluneeksi 80 vuotta.

Harvoin Suomen kansa on ollut niin yksimielinen kuin talvisodan aikana. Silloin Suomen kansa tunsi taistelevansa oikean asian puolesta. Talvisota80 muistopäivä on tärkeä ja merkittävä, meille kaikille. Muistopäivä on yksi tapa osoittaa arvostusta ja suurta kiitollisuutta sotiemme veteraaneille periaatteella: Veljeä ei jätetä.

Koin erityisen kunniakkaana päästä tuomaan arvoisille sotiemme veteraaneille kiitollisuutemme siitä, että saamme nauttia hyvästä elintasosta, vapaudesta, itsenäisyydestä ja rauhasta. Haluan uskoa tulevaisuuteen, siihen hyvään ja kunniakkaaseen perintöön, jonka olemme heiltä saaneet.

Yli kahdeksankymmentä vuotta sitten vihollinen hyökkäsi maahamme ja oli lähdettävä puolustamaan kotejamme. Teiltä ei silloin kysytty haluatteko lähteä. Ei ollut vaihtoehtoja. Te ette halunneet sotaa, te halusitte rauhaa. Te lähditte, että naisemme, lapsemme, vanhuksemme, sairaat ja vammaiset Ihmiset saisivat elää rauhassa kodeissaan. Musertavan ylivoimaisesta vihollisesta huolimatta isänmaa ja suomalaiset arvot koettiin puolustamisen arvoisiksi. Suomen selviytyminen itsenäisenä valtiona sotavuosista on edelleen maailmanlaajuinen ihme. Sankarimme pelastivat Suomen itsenäisyyden, mutta sen hinta oli kova.

Pelko omasta ja läheisten hengestä sekä huoli tulevaisuudesta kosketti lähes jokaista suomalaista. Toivottiin ja rukoiltiin, että isä, aviopuoliso, poika tai läheinen ihminen voisi palata sodan päätyttyä terveenä kotiin, omiensa luo. Kaikki eivät palanneet. Sankarihaudoissa lepää moni Suomen kunniakansalainen, heille lausumme muistojuhlan kautta myös kauniin kiitoksen.

Arvoisat sotiemme veteraanit. Talvisodan hengestä 80 vuotta sitten ei puhuta turhaan. Sisällissodan repimä kansa yhdistyi talvisodassa yhteisen tavoitteen, vihollisen eteen, ja suomalaisten vahva taistelumoraali sai tukea kotijoukoilta.

Talvisota oli suomalaisille eloonjäämistaistelu. Sotilaat lähtivät, kun käsky kävi, jotta vapaan, itsenäisen isänmaan lippu liehuu saloissamme. Siniristilippumme kertoo, vapaudesta, itsenäisyydestä, rauhasta ja rakkaudesta.

Kotikaupunkimme Oulu kehittyy kovaa vauhtia. Kehittymisen taustalla vaikuttaa voimakas kotiseuturakkautemme. Se kantaa meitä myös jatkossa. Pieni Suomi on monessa mielessä maailman edistyksellisin mallimaa. Suomi on demokraattinen valtio, jonka puolueettomuuteen ja diplomaattisiin kykyihin luotetaan laajasti. Esimerkiksi koulutusjärjestelmästämme käydään hakemassa mallia laajalti ympäri maailmaa.

Uskallamme kuitenkin tunnustaa tämän päivän tosiasiat. Suomikaan ei ole enää lintukoto emmekä elä piilossa maailman uhilta. On kuitenkin muistettava, että Suomi on edelleen maailman turvallisimpia maita. Luottamuksen ja selviytymisen ilmapiiriä pitää yllä vahva turvallisuuskoneistomme, Suomen Puolustusvoimat, joiden ansiosta voimme luottavaisin mielin rakentaa entistä parempaa Suomea.

Suomi on monilla mittareilla maailman paras maa. Pieni kansakunta nousi hämmästyttävällä tavalla sodan ja kaaoksen olosuhteista demokratian ja diplomatian mallimaaksi. Tänään Suomi tunnetaan monista edistyksellisistä asioista, kuten hyvästä koulutuksesta, elintasosta, puhtaudesta ja turvallisuudesta.

Huolehdimme tänään ja tulevaisuudessa siitä, ettei Isänmaalle antamaanne uhria unohdeta. Kehittämisen tahto on edelleen vahva ja kotiseuturakkautemme on voimakas. Luotamme alueemme nuoriin, ja mahdollisuuksiin menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Meillä on tätä samaa asennetta, tahtoa, tunnetta, viisautta ja voimaa, niitä tarvitaan, kun rakennamme yhdessä Suomea.

Olemme varmoja, että alueemme korkea koulutus ja kulttuuri tuottavat voimakkaita käsiä, vahvaa mieltä ja sydäntä, jotka kantavat seuraavat vuosisadat koko seutua ja Suomea yhä korkeammalle ja eteenpäin. Meidän tehtävämme on jatkaa tätä arvokasta työtä. Yhteinen tavoitteemme olkoon edelleen itsenäinen ja hyvinvoiva isänmaa.

Halusin päättää puheeni jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin sanoihin: ”Suomi on hyvä maa. Tämä maa on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa, jonka paras puolustaja on Suomen oma kansa.” Näiden, tänäkin päivänä totta olevien sanojen siivin minulla on kunnia toivottaa teille kaikille Oulun kaupungin puolesta erinomaista muistopäivää, yhteistä juhlapäivää. Terveyttä, rauhaa, rakkautta, Taivaan Isän siunausta ja kiittää teitä siitä tärkeästä, arvokkaasta ja merkittävästä työstä mitä olette tehneet koko Isänmaan hyväksi.

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Hieno homma tämä. Silti kannattaa Juhankin kuunnella mitä Tynkkynen sanoo miten asiat on.

  2. On selvää, että ST on Talvi-, jatko ja Lapinsodan asiantuntija ja häntä kannattaa kuunnella.

  3. Terveyttä, rauhaa ja rakkautta, niitä me toivomme elämässä. Hyvä kirje veteraaneille, emme unohda heitä.