Hyvää oululaista uutta vuotta

3

Kun vuosi taas vaihtuu, Oulun kaupunki kurottaa yhä vahvemmin maailmalle ja jatkaa kasvuaan. Meillä on nyt jo yli 205 000 asukasta. Oulu on valtakunnallisesti mitattuna edullinen ja inhimillisessä mittakaavassa hyvä kaupunki asua ja elää. Oulun imago on yritysjohtajien silmissä harpannut pitkän loikan eteenpäin viime vuodesta, mikä näkyy sekä kaupungin oman että muun maan yrityselämän mielikuvissa.

Kaupungissamme tapahtuu koko ajan paljon hyviä asioita. Vuonna 2019 tehtiin monia rauhaa ja yhteisymmärrystä edistäviä tekoja. Syksyllä yhteensä 500 kahdeksasluokkalaista koululaista teki 50 rauhantekoa Gutsy Go:n kanssa, mistä koottu videomateriaali sai laajaa näkyvyyttä myös kansainvälisessä mediassa. Erityisesti silmäkulmia kostutti Arvokkuutta ja saunakavereita –video, joka tehtiin yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa. Gutsy Go –tempaukseen osallistui myös paikallinen ylpeyden aiheemme, Oulun Kärpät.

Viesti kuuluu, että Oulu kuuluu kaikille, myös heille, joiden perusarki on horjunut inhimillisistä syistä. Vietimme tänäkin syksynä Oulussa asunnottomien yötä ja asunnottomien avuksi Ouluun perustettiin tänä vuonna päiväkeskus Huili, joka huolehtii asunnottomien inhimillisistä peruspalveluista ja neuvoo elämän arjessa.

On korostettava myös kaupungin tärkeintä tehtävää eli taata asukkailleen turvallinen arki. Tässä työssä Oulun kaupungin päättäjät ja viranomaiset ovat olleet hereillä. Oululaisten turvallisuuden tunnetta horjuttaneisiin tapahtumiin on pystytty puuttumaan lujalla otteella. Turvallinen Oulu -hankkeessa on kohdattu tuhansia nuoria sekä kouluissa että vapaa-ajalla.

Oulu on perinteisesti ollut koulukaupunki ja tämä kehitys jatkuu vahvana. Ensi vuonna ammattikorkeakoulu siirtyy Linnanmaalle ja näin muodostuu Euroopan suurin korkeakoulusisäkampus. Kehitymme myös lapsiystävällisenä kuntana. Vuonna 2020 aloitetaan ensimmäisen vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla. Oulu on myös edelleen yksi UNICEFin lapsiystävällisistä kunnista. Tästä kertoo sekin, että Tuiran uuden hyvinvointikeskuksen toinen kerros palvelee vain lapsiperheitä. Tulevaisuudessa Oulun maine myös asumisen kaupunkina vahvistuu, sillä olemme saaneet Asuntomessut Ouluun vuonna 2025.

 

Liikuntamahdollisuuksien parantamiseksi on menossa paljon tärkeitä hankkeita. Viime tammikuussa Oulu valittiin Valtakunnallisessa urheilugaalassa vuoden liikkuvimmaksi kunnaksi. Liikuntapalvelujen tavoite on edistää kaikkien ihmisten terveysliikuntaa niin, että hyvinvointi ja aktiivisuus lisääntyvät ja terveyserot kaventuvat. Myös uudet pyöräbaanat edistävät niin kestävää kehitystä kuin liikunnallista elämäntapaakin.

 

Torinrantaa kehitämme kohti tulevaisuutta hotellihankkeilla ja löylymaailmalla tavoitteena saada uutta yritystoimintaa ja elämää torin ympärille ja tätä kautta myös työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia. Myös kaupungin keskusta kehittyy, kun Rotuaari laajentuu. Alueemme mahdollisuuksista pitää puhua isoon ääneen ja tehdä aluettamme houkuttelevaksi asua, yrittää ja elää. Siksi haastammekin kaikki ihmiset, yritykset ja sidostahot tuomaan tahoillaan esiin alueemme elinvoimaa. Oulun kaupungin tavoite on tulla Pohjois-Suomen suurimmaksi ympärivuotiseksi matkailukaupungiksi. Matkailu perustuu paljolti työ- ja kongressimatkailuun. Kaikilla mittapuilla olemmekin nyt yksi kasvavimmista kaupunkiseuduista maassamme. Olemme osa pohjoista Suomea ja jatkossa yhteistyö koko laajan alueemme eri toimijoiden kanssa on avain matkailun kehittämiseen ja kasvuun. Tarvitaan paljon paitsi tahtotilaa myös konkreettisia toimia ja investointeja. 

 

Kohta alkavaa vuotta 2020 voidaan Oulussa kutsua vuorovaikutuksen ja osallisuuden vuodeksi. Syksyn myötä saapuvat nuorisovaalit. Nuorten ääntä halutaan Oulussa kuulla entistä tarkemmin. Siksi nuorisovaltuusto on otettu mukaan kaupungin päätöksentekoon. Aluefoorumeissa kuntalaiset ovat saaneet esittää näkemyksiään kaupungin budjetista. Ensi vuonna kaupunkilaiset voivat saada kehittämisideoilleen myös joukkorahoitusta. Tämä on osa oululaista rohkeutta ja kokeilukulttuuria, jossa kaupunkia kehitetään pohjautuen siihen palautteeseen, mitä kuntalaiset antavat. 

Olemme päättämässä oululaisten oivallusten vuotta ja aloittamassa uutta vuotta 2020. Olkoon se yhteistyön, sydämen sivistyksen ja luottamuksen vuosi. Kaikkien vaikeuksienkin keskellä on syytä muistaa että Suomi on edelleen monissa mittauksissa maailman paras maa, ja Oulu maailman paras kaupunki meille oululaisille. Tästä on syytä muistaa myös kiittää aikaisempia sukupolvia, sotiemme veteraaneja ja kaikkia hyvinvointiyhteiskuntamme rakentajia. Olemme yhdessä luoneet koko maailman mittakaavassa harvinaisen maan. Oulun kaupunginvaltuuston puolesta kiitän oululaisia kuluneesta vuodesta ja toivotan parasta mahdollista, turvallista uutta vuotta 2020.

Juha Hänninen

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. hyvää uutta vuotta, herra kapteeni

 2. Hyvää on tehty, yritetty ja myös toteutunut sekä toteutumassa.
  Liike-elämän, yritysten, silmissä Oulun kuvan paraneminen on hyvä asia kun se tuo työllisyyttä sekä kun perusta on markkintalouden säännöin ehdottoman terve.
  Laajentuville hotelli- sekä niitä täydentäville palveluille Oulussa on ollee tarvetta. Mutta, mutta ja mutta – majoituslaitosten sijoittaminen Torille / Torinrantaa ei ole oikea valinta. Parempi olisi esim. raksilan markettien yhteydessä tulevan matkakeskukseen liittyen. Oheispalvelut laanenisivat ainakin Torin ja Rautatieaseman välille kattaen koko keskustan.
  Liikuntamahdillisuuksien parastaminen ja varsinkin laajentaminen siten että resusseja riittää yli 200 000 kuntalaisen tarpeisiin. Tässä tärkein on tuleva uusi uimahalli, se lisää nyt auttamattoman riittämättömiä vauvasta vaariin – mummoja unohtamatta – erinomaisesti sopivia mahdollisuuksia, varsinkin heille joille muut liikuntamuodot eivät sovi.
  Yhtenä kuntalaisena, eli omistajana, peräänkuulutan verovarojen tarkkaa käyttöä kaikkien kuntalaisten hyväksi mm. siten että kunta ja kaupunki hoitaa työterveyshuollon omilla työntekijöillä eikä osta sitä palveluna voittoa tavoittelevilta yrityksilä. Sama kokee kaikkea mm. Sote-sektorilla.
  Toivottavasti emme joudu todistamaan uusia Yliopiston keskustaan siirtokaavailujen tasoisia ja tapaisia täydellisiä älyttömyyksiä polttaa verovarojamme – tekosyitä varojemme siirtoon muille.
  Yhteisen omaisuuttemme järjestelyt yksityisiksi ei kuulu edes hyvään hallintotapaan saati että se olisi millään mittarilla tai tekosyyllä soveliasta.
  Kunniallisuus on, ainakin julkisuudessa, järkyttävän harjoin jos koskaan esillä vaikka se jos mikä on yhteiskuntamme yksi elintärkeä ja korvaamaton peruskivi.

  Kiitokset herra majurille hyvästä jutusta.
  Hyvää ja eritoten parempaa Uutta Vuotta 2020 kaikille.

 3. Ei hyvältä näytä,vaikka Hänninen kovasti kehuu. Oulu velkaantuu kiivaasti. Osalla valtuutetuista ei ole mitään käsitystä, talouden hoidosta. Rahaa syydetään paljon täysin turhiin hankkeisiin. Kulttuuripääkaupunki hanke kaikista suurimpana. Myös BusinessOulu tuntuu olevan,kuin valtio valtiossa. Kukaan ei suitsi sen rahan käyttöä. Hyödyt tästä BO:n toiminnasta ovat kyllä vähäiset.
  Suuret veronkorotukset ovat edessä tulevana vuosikymmenenä.