Asunto on ihmisen perusoikeus

1
Juha Hänninen Turvallisen kotisi puolesta

YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi vietettiin viime viikolla. Suomessa YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi on vietetty vuodesta 2002 lähtien Asunnottomien yön merkeissä. Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna naisten asunnottomuus. Asunnoton nainen joutuu suojattomana alttiiksi väkivallalle ja hyväksikäytölle. Siksi tämän vuotinen teema on erityisen tärkeä. Naisten osuus asunnottomissa vaihtelee Oulussa 10 – 15 % välillä.

 

Päiväkeskus Huilin avajaisia vietettiin Oulussa Kenttätien palvelukeskuksessa 4. syyskuuta. Huili on oululaisten asunnottomien kohtaamispaikka. Päätös tehdä asunnottomien palveluista maksuttomia on yksi parhaista päätöksistä mitä on tehty. Avajaispäivänä Huilissa kävi 27 asiakasta ja se oli hienoinen yllätys. Tavoite tietysti on, että asunnottomuus Suomesta ja myös Oulusta poistuisi kokonaan.

 

Mitä Huilissa sitten tapahtuu? Mitä siellä tehdään? Huilissa asunnotonta neuvotaan erilaisten asioiden hoitamisessa. Huilissa voi myös ruokailla. Sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä ovat paikalla viikoittain. Huilissa voi myös pestä pyykkiä, saunoa ja viettää aikaa. Huilissa voi halutessaan vierailla nimettömänä. Kun päiväkeskus Huili on toiminut jo hyvän aikaa Oulussa, voimme vilpittömästi todeta, että Huilille on todellakin oma tärkeä tarpeensa. Kävijöitä on riittänyt ja Huiliin saapuu joka päivä noin 20 ihmistä.

 

Huili on osoittanut konkreettisesti, että tällaiselle palvelulle on tärkeä paikkansa. Huilin avaaminen oululaisille asunnottomille oli mahdollista, koska Oulussa on tehty pitkäjänteistä työtä asunnottomuuden poistamiseksi ja asunnottomien kokonaistilanteen helpottamiseksi. Ihmiset tarvitsevat sekä toivoa että käytännön tekoja. Huilin asiakkaiden tilanteen hoitaminen ja koko asunnottomuuden poistaminen on poliittisessa päätöksenteossa meidän kaikkien yhteinen tahto. Huilia tarvitaan, koska omaa kotia ei ole kaikille. Ei edes Oulussa.

 

Oulussa oli viime vuonna yhteensä 94 asunnotonta, joista naisia 11. Emme voi antaa vain tiettyjä syitä asunnottomuudelle kaupungissamme. Asunnottomaksi voi ajautua monista eri lähtökohdista. Vuokra-asunto voi olla liian kallis tai sopivankokoista asuntoa ei yksinkertaisesti ole tarjolla. Asuntojonot voivat olla pitkät. Asunnottomuuden sosiaalisia syitä voivat taas olla perhetausta, sosiaaliset verkostot sekä niiden puute. Ihmiselämän kiemurat ja tilanteet ovat moninaiset ja yllättävät.

 

Oulussa asunnottomuuteen tuo oman sävynsä nuorisotyöttömyys. Niin paljon kuin olemmekin iloisia siitä, että Oulu vetää ihmisiä esimerkiksi opiskelemaan, voi se silti joissain tapauksissa merkitä kodin puutetta. Ouluun tullaan hakemaan myös töitä. Se taas lisää kilpailua halvimmista vuokra-asunnoista. Yksilötasolla asunnottomuuteen voivat johtaa esimerkiksi yleiset elämän hallinnan ongelmat, päihdeongelmat, sairaudet ja taloudelliset vaikeudet. Joskus vuokranantaja voi vain päättää myydä asunnon.

 

Inhimillistä elämää ei voi aina itse hallita. Ihmissuhteiden muutokset sekä muutot toiselle paikkakunnalle voivat myös olla asunnottomuuden takana. Asunnottomuus on poikkeustila. Asunto on Ihmisen perusoikeus, jonka puuttumista ei voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottomuuden ehkäisemisessä nykysuuntaus on kotitukipalveluiden kehittämisessä. Avaintekijä asunnottomuuden poistossa on kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen. Olennaista on myös saada asiakkaat sitoutumaan tukeen, olipa tuki sitten Kenttätielle tulemista tai sitoutumista kuntoutukseen.

 

Ihmisenä olemme kaikki samanarvoisia, se meidän kaikkien on syytä aina muistaa. Pyydän meitä kaikkia miettimään hetken omia asenteitamme asunnottomuutta kohtaan. Asunnottomuuden taustalta löytyy monia muitakin syitä kuin päihdeongelma. Elämä on meidän kaikkien ihmisten kohdalla haurasta. Olemme kaikki elämämme suhteen kuin veitsen terällä. Pieni horjahdus ja paluuta ei enää ole. Pitkäjänteistä vaikuttavaa työtä on tehty Oulussa pitkään, toimijoiden suurella sydämellä.

Juha Hänninen
Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Oli mukava lukea tällaista tekstiä. Oulun kaupunki on tehnyt jotain konkreettista asunnottomien hyväksi. Se on oikein.

    On olemassa vapaaehtoisia järjestöjä, jotka ovat ehkä avustaneet asunnottomia. Olisi hyvä kuulla siitä. Jos asiasta joku tietävä lukee tämän, niin kertokaa kommenttina asiasta.

    On vaikea sanoa muuta kuin: hyvä Juha!