Valoon päin

3
Kevätpäivän tasaus on takana. Oulu on saanut osakseen negatiivista julkisuutta viime kuukausina. Tuore tutkimus osoitti Oulussa olevan useita huono-osaisiksi luokiteltavia asuinalueita, joita itse en allekirjoita. Turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta ovat järkyttäneet lukuisat ulkomaalaistaustaisten miesten lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ja -rikosepäilyt. Nämä tapahtumat vaativat viranomaisilta ja rikostutkinnalta nopeita toimia, jotta ongelmat korjataan ja niitä kyetään myös ennaltaehkäisemään.
Voimme kuitenkin olla ylpeitä myös monista Oulua kohdanneista positiivisista muutoksista kuluneen vuoden aikana. Oulu kiinnostaa kansainvälisesti. Vuonna 2018 Oulu kurotti yhä vahvemmin maailmalle. Suorat lennot Tukholmaan alkoivat, junayhteyksiä lisättiin, satamaa syvennettiin ja nelostien parannushanke on menossa kovaa vauhtia. Oulun väestön kasvuvauhti on edelleen kiihtynyt ja vilkas rakentaminen näkyy niin keskustassa kuin omakotialueilla. Torinrannan hotellihankkeilla ja merikylpylä Allas Sea Poolilla on tarkoitus luoda uutta yritystoimintaa ja elämää torin ympärille. Nämä hankkeet ovat varmasti omiaan myös edistämään Oulun asemaa ympärivuotisena matkailukaupunkina. Olemme jälleen saaneet myös valtakunnalliset asuntomessut järjestettäväksi vuonna 2025. 
Kulunut vuosi on ollut myös taloudellisesti hyvä. Työttömyys laskee ja uusia työpaikkoja syntyy. ICT-työpaikkojen määrä Oulussa on nyt suurempi kuin koskaan. Oulun yliopistolla on lippulaivahanke 6G-teknologiaan. Käynnistynyt Oulun yliopistollisen sairaalan Tulevaisuuden sairaala –hanke on iso investointi korkeatasoisen terveydenhuollon turvaamiseksi Pohjois-Suomessa myös tulevina vuosikymmeninä. Oulun kehittyminen korkeatasoisen koulutuksen järjestäjänä jatkuu ja vuonna 2020 Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu muuttavat samalle kampukselle Linnanmaalle, jolloin yli 20 000 opiskelijaa sijoittuu saman katon alle. Kampus tulee olemaan Suomen suurin korkeakoulukampus ja tämä tarkoittaa merkittävää osaamiskeskittymää koko Euroopan mittakaavassa. Turvallisuuskampus on myös rakentumassa Hiukkavaaraan. Lisäksi asemanseutu saadaan aivan uuteen uskoon lähivuosien aikana.
Oulu on kerännyt paljon mainetta myös liikunnan saralla. 
Tiedämme, että liikunta on lääke moneen vaivaan.Joulukuussa liikunnan tasa-arvotyön Piikkarit-pääpalkinto myönnettiin Oulun kaupungin liikuntapalveluille. Tammikuussa Oulu valittiin vuoden liikkuvimmaksi kunnaksi, valtakunnallisessa Urheilugaalassa. Tavoitteemme on ollut edistää kaikkien ihmisten terveysliikuntaa siten, että hyvinvointi ja aktiivisuus lisääntyvät ja terveyserot kaventuvat.  Myös uudet pyöräbaanat edistävät niin kestävää kehitystä kuin liikunnallista elämäntapaakin, mistä kertynee paljon todellista arkielämän hyvinvointia.
Oulu voi käydä luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Menestykselle on rakentunut vahva pohja jo aikaisempien sukupolvien, maamme rakentajien ja sotiemme veteraanien työn ja uhrausten myötä. 
Alueemme mahdollisuuksista voimme puhua isoon ääneen ja tehdä yhdessä kaupunkiamme houkuttelevaksi ja turvalliseksi paikaksi asua, yrittää ja elää.
Toukokuun viidentenä päivänä 100 vuotta sitten, vuonna 1918 Kyösti Kallio puhui sovinnon puolesta suuressa kansanjuhlassa Nivalan kirkossa sisällissodan päätyttyä lausuen: ”Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia ja valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia.” Puheen vaikutus eli ja tuli myöhemmin tärkeällä hetkellä suuntaamaan Suomea sovinnon suuntaan. Tätä sovintoa, yhteisymmärrystä ja positiivista asennetta tarvitsemme erityisesti tänä päivänä, isänmaan parhaaksi.Toivotan teille kaikille valovoimaista parasta mahdollista ja turvallista kevättä ja kesän odotusta. 
JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Minä ainakin odottelen tuota…..kesäpäivän seisausta.(21.6).

  2. Ahaa. Mihinkähän nuo asuntomessut mahtaa sijoittuakaan?
    ” Olemme jälleen saaneet myös valtakunnalliset asuntomessut järjestettäväksi vuonna 2025. ”