Vuoden 2018 turhake on pikamuoti (fast fashion)

4

Suomen Luonto –lehden toimitus valitsee vuosittain vuoden turhakkeen. Lehden päätoimittajan, Heikki Vasamiehen, mukaan turhake on yksinkertaisimmillaan tavara, jota ei käytetä. Jokainen voi löytää niitä omasta kodistaan. Esimerkiksi monet pienlaitteet, joita on kehitetty yhä muovisemmiksi ja lyhytikäisemmiksi – jopa niin – että ,valmistajat ei edes yritetä rakentaa niitä korjattaviksi.

Valmistajat tekevät aivan suunnitelmallisesti (!) tuotteista lyhytikäisiä, päivitys- ja korjauskelvottomia. Tuttua tohinaa useimmille! Kuluttajat seuraavat trendejä vaihtaen käyttökelpoisia tuotteita uusiin. Ihmislajin alkuperäinen tieteellinen nimi on Homo sapiens (Viisas ihminen). Tämänhetkisessä maailmassa sopii paljon paremmin Homo consumens (Kuluttava ihminen).

Kestävän kehityksen määritelmä näyttää unohtuvan täysin, sillä kulutamme omaa tulevaisuuttamme ja lapsiemme ja kaikkien tulevien sukupolvien tulevaisuutta. Niin miten se muuten kuuluikaan se kestävän kehityksen määritelmä?

Pikamuoti, vuoden 2018 turhake tarkoittaa nopeasti ja halvalla tehtyjä vaatteita, joita ostetaan ilman harkintaa ja käytetään lyhyen ajan. Terminä pikamuoti on peräisin jo 1990-luvun lopulta, jolloin vaatteiden valmistus alkoi siirtyä Aasian maihin. Kilpailuvaltteina on tietysti hinta ja nopea valmistus. Uusia mallistoja saadaan kauppoihin parin kuukauden välein, eikä tuotteita tehdä varastoon.

Vaateteollisuuden hiilijalanjälki on jopa suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Ympäristövaikutukset ovat muutenkin mittavat ajatellen esim. puuvillan kasvatusta, kuitukäsittelyä ja tekstiilien värjäystekniikoita. Muovipohjaisten vaatteiden valmistamiseen käytetään joka vuosi 3 triljoonan (3 000 000 000 000 000 000) muovipullon verran muovia ja yhden vaatekilon valmistamiseen tarvitaan 3 kiloa kemikaaleja.

Aalto –yliopiston muodin tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki tiivistää sanottavansa seuraavasti: ”Vaatteet ovat ihmiselle tietenkin myös hyödyke, mutta nykyisen kaltainen kuluttaminen ja materiaalin haaskaaminen ei ole kestävää eikä järkevää. Valtavat jätemäärät kertovat siitä, että koko systeemi on vinksallaan ja se pitäisi uudistaa. Vaatteita valmistetaan paljon, eivätkä kaikki päädy edes käyttöön vaan suoraan roskiin joko huonon laadun tai ylitarjonnan vuoksi. Se on jo aika sairas tilanne.”

 

Suomen Luonnon numerosta 10 (13.12 2018) löytyy asiaa niin pikamuodista kuin muista vuoden 2018 turhake-ehdokkaista.

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. ”Muovipohjaisten vaatteiden valmistamiseen käytetään joka päivä 3 triljoonan (3 000 000 000 000 000 000) muovipullon verran muovia”

    Tuo ei voi pitää paikkaansa. Eli kyseessä lienee tavallinen käännösvirhe amerikanenglannista.

    Wikipedia; ”Amerikanenglannin sana trillion tarkoittaa biljoonaa eli lukua 1 000 000 000 000 ”

  2. Terveisiä Suomen Luonnon toimitukselle;

    Jos muovipullo painaisi yhden gramman (todellisuudessa painaa enemmän), 3 triljoonaa pulloa painaisi 3 biljoonaa tonnia eli paljon enemmän kuin muovin vuosituotanto on.

    • Suomen Luonnon toimituksen vastaus: ”Vuoden turhake -artikkelin infografiikan tekstiin on näköjään päässyt pujahtamaan virhe. Kyse on vuodessa, ei päivässä käytettävästä muovipullojen määrästä. Oikaisemme tämän tammikuun numerossamme.”

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.