Varoitus: sisältää oikeita tietoja Oulun museoista

0

Hyvä blogistiystäväni, jolla on pieni ja hento ote, oli saanut päälle oikein maanisen messiaanisen otteen. Blogin otsake oli innovatiivisen kuvaileva: ”Varoitus: sisältää valheita ja viettelyksiä.” Viettelyksiä en hakemallakaan löytänyt blogista, enkä oikein valheitakaan. Mutta epätarkan vääriä tietoja, ja oman maailmankuvan ryydittämiä uskomuksia.

Husso oli nyt metsästämässä kaupungille karannutta valhetta. Korjataan nyt hänen epätarkkoja tietojaan. Vaikka blogistit usein ovat huumoriporukkaa, niin faktat kannattaisi tarkistaa.

Husso: ”Ainolan museo on myyntilistalla ja grynderit ovat valloittamassa Hupisaaret kerrostaloille. Museon kokoelmat ollaan viemässä Helsinkiin varastoitavaksi.”

Tiedossa olevat tosiasiat: Oulun sivistys- ja kulttuuritoimen palveluverkkoselvityksessä, jonka SIKU-johtaja Mika Penttilä esitteli joulukuussa 2017 julkisuudessa ja lautakunnalle, esitettiin Ainolasta ja Kierikin päärakennuksesta luopumista. Kierikistä SIKU-lautakunta kuitenkin päätti 20.12. , että ”Ainutlaatuista ja kansainvälisesti laajasti arvostettua arkeologista näyttely- ja toimintakeskus Kierikkiä kehitetään voimakkaasti ja tunnistetaan sen mahdollisuus nousta yhdeksi Oulun USP-vetonaulaksi (USP= Unique Selling Point) Tämä edellyttää Kierikin päärakennuksen ja kokoelman säilyttämistä kivikauden kylän ja kaivausalueiden ohella.” Todettakoon, että tämä on kuitenkin vasta lautakunnan kanta. Valtuuston muotoilu on epämääräisempi.

Sivistys- ja kulttuuritoimi on myös esittänyt selvitettäväksi Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmien siirtoa Vantaalle Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskukseen, ei Helsinkiin, kuten Husso innoissaan hökeltää. Todettakoon, että Museoviraston pääjohtaja on täysin tyrmännyt kokoelmien siirron.

Husso: ”Oulun kaupunki sulkee eläinmuseon ja tekee tilaa opiskeluruokalalle ja ainutlaatuisen arvokkaat dioramat hävitetään.”

Tiedossa olevat tosiasiat: Kukaan ei ole väittänyt (paitsi Husso), että Oulu sulkee eläinmuseon. Sulkija on tietysti yliopisto, mutta kaupunkia on aktiivisesti estetty auttamasta museon ylläpidossa. Dioraama (ei dioramat niin kuin Husso innoissaan tohottaa) on yksi lähes 60 metriä pitkä kokonaisuus. Nyt kiitos Husson päivittelemän julkisen keskustelun, dioraamaan uskalletaan tuskin koskea – jo tekijänoikeuksien takia. Eläinmuseo on kuitenkin palasina; isot eläimet Ruskon varastossa, tutkimuskokoelmat kasvimuseolla ja systemaattinen osa Linnanmaan käytävällä.

Husso: ”Eläinmuseon kokoelmat ovat Oulun yliopiston omaisuutta ja sen näyttelytilat olivat vuokratut ulkopuoliselta. Vuokrasopimus sanottiin irti vuokrantajan puolelta jo kaksi vuotta sitten. Oulun kaupungilla ei ole mitään roolia eläinmuseon loppumisen kanssa.”

Tiedossa olevat tosiasiat: Vuokranantaja on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK). Se ei suinkaan sanonut vuokrasopimusta irti. Yliopiston hallitus päätti eläinmuseon tilojen irtisanomisesta 23.11.2015. Oulun kaupungin virkamiehet eivät valmistelleet edellisen valtuuston enemmistön allekirjoittamaa aloitetta eläinmuseon toiminnan rahoittamisesta sen varta vasten eläinmuseoksi rakennetulla paikalla. Sen sijaan alettiin yliopiston virkamiesjohdon vaatimuksesta valmistella tilapäistä eläinnäyttelyä Ainolan kellariin; sitä jotkut kutsuivat ”eläinmuseoksi”. Yliopiston virkamiesjohto on kuitenkin nyt päätynyt vuokraamaan edelleen eläinmuseon alakertaa SYK:ltä Ravintola Foodoolle.

Tämä tässä vaiheessa ja tarvittaessa lisää. Jotta jäisi parempi maku todettakoon myönteisinä seikkoina ns. Esson baarin kahviporukan viisaus ja Husson hieno innovointi Uusi Uljas Luuppi. Milloin se on toteutuu ja mitä se maksaa?

Henkilökohtaisesti en pidä siitä, että kh:n puheenjohtaja (Oikarinen) ja kh:n jäsen (Husso) syyllistävät syntyneestä sopasta viestinnästä vastaavia. Oikarinen kierrellen ja Husso suoraan! Syylliset löytyvät peilistä!

Täytyy päivittää. https://jatulintarha.wordpress.com/2017/12/19/alkaa-tukahduttako-kierikkikeskuksen-pohinaa/

 

 

 

 

 

 

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.