Terwatornista ei ole päätetty missään!

2

Aika monella oululaisella näyttää olevan käsitys, että jossain päättävässä elimessä olisi päätetty tornitörökin nousevan Vänmanninsaaren ”kaunistukseksi”. Tämä johtunee ainakin osittain siitä, että media uutisoi hämärästi asiasta puhuen ”torinrantaan nousevasta Terwa Towerista”     – tahattomasti vai aivan tietoisesti. On siis syytä tiukasti todeta, että mikään päättävä elin ei ole tehnyt tällaista päätöstä. Sikaa ei ole siis ostettu säkissä.

Sen sijaan suunnitteluvaraus on myönnetty 22.4.2022 asti. Sen saivat ”kova kolmikko”: YIT Talo Oy, Terwa Kiinteistökehitys Oy ja Terwa Management Oy. Vanhasta Jaatisen suunnitelmasta oli kaavaan jäänyt hallintotorni. Jaatiset olivat aikoinaan suunnitelleet sen aivan erilaiseen torimiljööseen. Nythän torimiljöö on aivan erilainen kuin Jaatisten suunnitelman aikaan. Nyt sijoittajat haluavat hyötyä siitä, että kaavaan oli jäänyt torni tököttämään. On sitten päättäjien asia miettiä, sopiiko tornitörökki historiallisen Oulun miljööseen. Mielestäni ei alkuunkaan!

Eräänkin arkkitehdin mielestä ”paikka oikein huutaa tornia”. Olen käynyt paikalla enkä kuullut mitään huutoja. Paikka on erinomaisen huono erään toisen arkkitehdin mielestä, koska kyse on varsinaisesta pussin perästä. Lisäksi tornirakentaminen on kallista ja vaativaa niin tekniikan, tuuliolosuhteiden kuin varjostuksen takia. Torni ei tee Oulusta suurkaupunkimaista. Tornien paikat ovat Oulussa aivan muualla kuin torin rannassa. Ilmeisesti ”tornisedät” yrittävät saada norjalaisen hotellimogulin Petter Stordalenin innostumaan terwahotellitornista. Tämä norjalainen miljardööri korostaa sosiaalisen vastuun merkitystä. Kai hänelle on kerrottu, että sosiaalinen vastuu ei kuulu törökin puuhaajien tärkeimpiin arvoihin. Vai miten on?

Edelleen vaikuttaa siltä, että joillakin Oulussa on niin sanottua ”löysää rahaa”, joka halutaan panna poikimaan törökkikiinteistöbisneksellä – olivat sitten oululaiset mitä mieltä tahansa. Rahan voi panna poikimaan myös hienolla tavalla. Arvatkaa kenestä suomalaisesta todellisesta suuromistajasta on kyse!

Hänen mielestään tärkeintä olisi nyt ymmärtää, että me elämme luonnosta. ”Luontoa ei voi nähdä pelkkänä tuottona. Olemme osa luontoa. Ihmisen osa on sellainen, että on tehtävä töitä asioiden korjaamiseksi. Emme tiedä tulevaisuudesta . Voihan olla , että saamme ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon hanskaan. Ja peltomaiden kadon ja metsäkadon ja vedenkierronhäiriön. Täytyy yrittää.”

Näin Ilkka Herlin, joka käyttää rahojaan monipuolisesti erilaisiin ympäristötutkimuksiin. Jälkeläisemme kyllä tulevat muistamaan hänet. Olisiko Oulun raharikkaiden suunnattava Herlinin tavoin mielenkiintonsa ja rahansa aivan muihin asioihin kuin ökytorniin. Tulevat sukupolvet varmaan kiittäisivät.

Ps. Ilkka Herlinin pitkä mielenkiintoinen haastattelu oli sunnuntain 6.10. Hesarissa.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Kirjoitusta ei ollut mukava lukea. En tiedä tuoko se lisää kannattajia vai vastustajia asialle.

    Kiinnostuin kuitenkin katsomaan rakentajan omilta kotisivuilta tietoa asiasta. Sieltä löytyy mainittu kaupungin tekemä päätös. Mielenkiintoista oli sen lisäksi katsoa suunnitelman tarkoittamasta rakennuksesta tehty video. Se kuvasi eri suunnista tulevaa näkymää torilla, kun torni joskus on valmis.

    Ainakin asiasta annetaan tietoa rehellisesti. Katsokaa itse, pidättekö näkymästä. En laita sen linkkiä tähän suoraan, koska kyseessä on kaupallinen mainos.

    • Mitähän pitäisi kirjoittaa, jotta soittajalla olisi mukavaa. Kannattaa muuten kysellä tavallisilta oululaisilta, pitäisikö Oulun kansallismaisema myydä rahalle. Mielenkiintoista, että soittaja ei ole huomannut havainnekuvien falskiutta. Kun vähän miettii, niin asian voi havaita.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.