Pitkäperjantai ja Notre Damen nopea apu

10

Pitkäperjantai on sopiva ajankohta – monessakin mielessä – pohtia Notre Damen kohtaloa. Notre Damen järkyttävä tulipalohan on ollut jo monen päivän ajan median ykkösuutinen. Palstamillimetrien määrä on kaiken kaikkiaan valtaisa. Varmasti syystäkin!

On puhuttu Ranskaa ja ”koko ihmiskuntaa” kohdanneesta onnettomuudesta. Tulipalo onkin herättänyt laajaa osanottoa eri puolilla maailmaa. Notre Dame on maailman perintökohde, koska se on länsimaisen arkkitehtuurin ja kulttuurin merkkiteos. Sen ulkoisia arvoja on vaikea kiistää.

On tietysti hienoa, että miten nopeasti rakennuksen kunnostamiseen on löytynyt satoja miljoonia euroja – uutisten mukaan nimenomaan upporikkailta ranskalaisilta , mutta varmasti myös ihan tavallisilta ranskalaisilta . Myös ulkomailta virtaa tukea; jopa Turun tuomiokirkossa, Suomen ”Notre Damessa” , konsertoidaan korvauksen tueksi. Hyvä näin.

Mutta en voi välttää sitä, että Notre Damen tulipalo tuo mieleen muita järkyttäviä asioita – etenkin näin pitkäperjantaina.. Maailmassa on tälläkin hetkellä todella suuria ongelmia ja hätää. Minua järkyttää se ,kuinka nopeasti Notre Damen pelastamiseen on löytynyt valtava summa rahaa. Siksipä on syytä todeta: missä ovat näiden rikkaiden nopeat avustukset silloin, kun tarvitaan nopeaa hätäapua ihmisten pelastamiseksi sotien ja ympäristökatastrofien keskellä?

En voi väittää olevani syvästi uskonnollinen ja kirkollinen. Kuitenkin mielestäni Jeesuksen ydinsanoma on aivan selvä. Eli nimenomaan tämän nykymaailman rikkailla, miljardööreillä ja miljonääreillä, olisi mahdollisuus kitkeä maailmamme monia syviä ongelmia pois lahjoituksillaan. Nämä ongelmat ovat – tai ainakin pitäisi olla – tiedossa kaikilla päättäjillä eri puolilla maailmaa. Eikä kyse ole edes valtavista summista esimerkiksi köyhyyden poistamisessa! Näin myös Suomessa!

Hyvää Pääsiäistä!

 

JAA

10 KOMMENTTIA

  • Sinuhe Egyptiläinen: ”Valheen ympärillä ihmiset parveilevat kuin kärpäset hunajakakun kimpussa ja sadun kertojan sanat tuoksuvat suitsutukselta vaikka hän istuisi karjanlannassa kadunkulmassa, mutta totuutta ihmiset pakenevat.”

     • Mutta on hyvä sanonta:.Älykäs selviää tilanteista joihin viisas ei joudu.
      Älykäs voi olla vailla viisautta ja viisaan ei tarvi olla välttämättä älykäs.Älykkyytta on monenlaista. matemaattista, verbaalista, sosiaalista jne.

      Viisas taas voi olla hidasälyinen, ehkä vähän tyhmän oloinen, mutta mietiskelee itsekseen ja tekee hyviä päätöksiä pitkän ajan tähtäimellä. Ehkä loppupelissä viisas osaa suunnitella asiansa niin, ettei tarvitse olla nopea älyinen veijari, vaan pääsee suht helpolla ihan vain asioita rauhassa funtsimalla ja ehkä viisaus on osa elämänkoulun tuomaan oppia…..

 1. Mikähän kahdessa poistetussa kommentissani oli taas vikana? Ensimmäinen liittyi Notre Dameen,ja toinen kotimaiseen köyhyyteen,eli eivät olleet niitä kuuluisia ”matalaotsaisia”,vaan tosiasioita…kuten aina.

 2. Veikko sortuu tässä vihervassarien tyypilliseen populismiin. Ihmetellään, että miksi joku ei kaada rahojaan kankkulan kaivoon… Kuten ELite jo näyttikin, niin kyllä sinne kaadetaan. Missä näytöt, että se olisi hyödyttänyt yhtään ketään? Verovaroin pyöritettävät isot organisaatiot, jotka työllistävät itse itsensä, hyötyvät kyllä joo.. Annapa parikymmentä miljardia köyhälle maalle, niin mitä se tekee niillä? Tekeekö kaivoja, kouluja, työpaikkoja? Nostaako naisten asemaa ja pienentääkö syntyvyyttä ylikansoituksen hillitsemiseksi? Punaisissa päiväunissa ehkä. Todellisuudessa ostaa aseita ja kenkiä. Siksi rikkaat eivät kaada rahaansa kankkulan kaivoon.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.