Oulu ei kasva ja kehity vain rakentamalla!

0

Oheinen kirjoitus oli torstain 13.9. Kalevan mielipidepastalla.

Toimittaja Antti Ervasti (ei sukulainen!) oli jälleen kerran vauhdissa Kalevan Puheenaihe –palstalla (Ma 10.9.) otsakkeella ”Kaupunki kasvaa ja kehittyy jarrutuksesta huolimatta”. Taattuun tyyliinsä hän yhdisti kasvun ja kehityksen, kunhan vain jotkut ihmiset lopettaisivat jarruttamisen (=vastustamisen). Joskus sitä miettii, että onko kyse armoitetusta pakinamaakarista vai onko Antti ihan vakavissaan. Valitettavasti kyse lienee jälkimmäisestä.

”Kaupunki kasvaa ja kehittyy uskomattomalla vauhdilla”. Kyllä kasvaa, mutta missä se kehitys sitten näkyy. On aika yksisilmäistä väittää ilman tutkimusviitteitä, että kehitys on pelkästään rakentamista. Monissa tutkimuksissa ihan tavalliset kuntalaiset arvostavat aivan muuta kuin ”korkean rakentamisen luovaa energistä, virtaviivaista profiilia”. Kittiä kanssa: ihmiset arvostavat asuinympäristössään – aina vaan enemmän ns. pehmeitä arvoja. Kannattaa tutkailla! Asunto on tietysti yksi ihmisen perustarpeista.

Noihin pehmeisiin arvoihin kuuluu ainakin viihtyisä, turvallinen asuinympäristö, lasten ja nuorten koulutusmahdollisuudet, hyvä joukkoliikenne, puistot ja yleensä vehreä luonto, laaja ja monipuolinen kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonta, tapahtumat. Jos noissa asioissa onnistutaan,     niin silloin Oulu menestyy kaupunkien välisessä kovassa kilpailussa – ei tuhoamalla historiallisia miljöitään. Onko toimittaja tullut koskaan ajatelleeksi, miksi niin monet ”toimijat” haluavat väkisin tunkea oululaisten ”olohuoneeseen” torille? Ihan silkkaa hyvyyttäänkö, koska heidän mielestään on kyse kaupungin ”kehittämisestä”. Mielestäni kyse on nousukasmaisuudesta.

Toimittaja kehuu, että Tampereen Torni-hotelli istuu loistavasti vanhojen, suojeltujen rakennusten kupeeseen. Voi olla, mutta hotelli sijaitsee rautatieaseman välittömässä läheisyydessä, niin kuin useimmiten korkeat rakennukset eri puolilla maailmaa. Manse on Manse, mutta jospa ottaisimme mallia ”muinaisesta” kulttuuripääkaupungista, Turusta, joka korkean rakentamisen suunnitelmassaan ei hyväksy tällaista rakentamista ruutukaava-alueelle.

Toimittajalla on täysi oikeus aataminaikaisiin mielipiteisiinsä, mutta ihmeellistä on ihan normaalin demokratian ylenkatsominen puhumalla jarruttamisesta ihmisten ilmaistessa jyrkän vastustavan kantansa niin Lasaretinsaaren kuin Tuiranpuiston rakentamisen suhteen. Ihmisillä on oikeus ilmaista mielipiteensä kuulemistilaisuuksissa, kun niitä kerran kysytään. Luulisi päättäjien ottavan onkeensa, koska kyse on naapuristoa huomattavasti laajemmista joukoista. Mihin tutkimukseen perustuu toimittajan mielipide joukosta aktiiveja?

Loppuun toimittaja luettelee ison määrän merkittäviä hankkeita, jotka ovat läpäisseet virkamies- ja päättäjäkoneiston. Enpä ole huomannut niitä vastustettavan.

Turku sai aikoinaan kulttuuripääkaupunkitittelin. Oululla voi olla vaikeuksia, jos turvaudutaan pelkkään rakentamiseen. Kulttuuri on paljon muutakin.

Pieni jälkikirjoitus

En tiedä, mistä ”tuutista” noita ajatuksia oikein sikiää toimittajan päähän. Jotenkin minusta tuntuu, että olen kuullut niistä joissakin muissa yhteyksissä muiden kuin toimittajan esittäminä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.