Onko oltava suruisa Fennovoima-Rosatomin takia?

0

Fennovoiman vuosi 2018 oli pelkkää kärsimystä. Käytännöllisesti katsoen mitään ei saatu aikaan. Kaiken lisäksi johtajatasolta lähdettiin lähes ”joukkopakona”vehreämmille laitumille. Koko vuosi voidaan pelkistää: myöhästyy ja myöhästyy ja vielä vaan myöhästyy. Rosatom – huolimatta siitä, että sen piti olla universumin kokenein ydinvoimarakentaja – ei ole sopeutunut alkuunkaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) vaatimustasoon. Suunnitelmat pitää päivittää. Helmikuussa STUK arvioi, että siltä uupui yhä 90 prosenttia tarvittavista dokumenteista.

Eihän siinä auttanut muu kuin Fennovoiman tiedotella, että Hanhikiven ydinvoimalan rakennustyöt myöhästyvät nyt (!) neljällä vuodella. Siis päivitetyn aikatauluarvion mukaan rakennustyöt voisivat (huom. konditionaali!) käynnistyä vuonna 2021 ja kaupallisessa käytössä voimala olisi vuonna 2028 – pienentämässä Suomen hiilijalanjälkeä? Alkuperäisistä ja kaikkein alkuperäisimmistä ”haavesuunnitelmista” ei kannattane puhua mitään. Puhumattakaan kaikista tragikoomisista naurettavuuksista.

Toisaalta jos trolleja ja Lappeenrannan yliopiston ydinvoimaprofessoria lohduttaa, niin neljä vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa, jossa käytiin läpi 180 ydinvoimaprojektia, havaittiin sensaatiomaisesti, että 97 prosentissa tapauksista alkuperäinen aikataulu ja budjetti eivät pitäneet alkuunkaan (?). Eli Fennovoima on ihan sirosti noudattanut valtavirtaa.

Muuten Oulun valtuustollehan vakuuteltiin mahtipontisesti, että Ouluun virtaa ydinvoimaturisteja – kunhan tuemme Fennovoimaa. Ei ole muuten havaintoja näin harvinaisesta turistityypistä – tuskinpa koskaan tuleekaan! Vedettiinköhän hyväuskoisia oululaispäättäjiä ns.höplästä? Rahaa on mennyt, mutta halvasta sähköstä ei ole tietoakaan.

Kaleva otti pääkirjoituksessaan 28.12. kantaa otsakkeella ”Hanhikivellä paluu realismiin” ihmetellen mm. sitä, että Rosatomilla ei pitäisi maailman suurimpana ydinvoiman rakentajana olla pulaa ainakaan kokemuksesta. Ikävästi tulee mieleen se, että mitkä ovatkaan turvallisuusvaatimukset Venäjällä ja Aasiassa, jossa Rosatom on lähinnä puuhastellut. Paljonko rakentaminen on myöhästynyt missäkin, kun turvallisuusvaatimukset ovat ilmeisesti kevyenlaiset.

Kalevan mukaan ”jättihanke on edelleen raiteilla”. Siitä huolimatta niin suomalaiset rakentajat trolleineen voivat olla suruisia usean vuoden myöhästymisestä, mutta myös iloisia ja ylpeitä tiukasta STUKista sekä siitä, että trolleilla riittää tekemistä ties kuinka pitkäksi ajaksi.

Suruisia voivat olla kaikki ne kunnalliset sähköyhtiöt, jotka ”jymäytettiin” mukaan tähän farssiin.

Itse ja erityisesti Pro Hanhikivi Hanna Halmeenpäineen ja muine aktiiveineen voivat todeta ikivanhan viisauden: ”Mitä me sanoimme, ydinvoima on vanhanaikaista ja kallista.”

 

Kaikesta huolimatta HYVÄÄ UUTTA VUOTTA ihan kaikille ja jopa tunnetuille trolleille!

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.