Olemmeko samassa veneessä suurten johtajien kanssa?`

1

Taas ollaan samassa vuotuisessa tilanteessa. Valtakunnan päälehti julkaisee isojen pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset, jotka ovat laukanneet viime vuonna aivan omaa tahtia verrattuina suomalaisten keskiansioihin – kaksinkertaista vauhtia. Tätä riemuisaa johtaja- laukkaa on jatkunut katkeamatta viiden vuoden ajan.

Olemmeko kateellisia? Varmasti sitäkin, mutta tilanne on monessakin mielessä nurinkurinen. Ovatko johtajat tehneet hyvää tulosta? Pääosa ilmeisesti on tehnyt, mutta ei nyt ihan kaikki. Silti heillä on lähes ruhtinaalliset potkukorvaukset. Mikä on muuten työntekijöiden osuus yhtiöiden hyvissä tuloksissa? Löytyypä sellaisia yhtiöitä, jotka potkivat näitä varsinaisen tuloksen tekijöitä pellolle, kun menee ”liian hyvin”.

Puhutaan kohtuutaloudesta. En tiedä, missä maailmassa isot johtajat elävät. Heidän olisi syytä olla puhumatta palkkamaltista, koska heidän oma palkkakehityksensä on aikoja sitten ylittänyt kohtuuden rajat. Onko kyse korvaamattomuudesta, joka mitataan kvartaaleittain. Toisaalta oma vastuunsa kohtuuttomista palkoista kuuluu myös suuryritysten hallituksille ja omistajille. Keitä kaikkia siellä luuraakaan? Myös valtio ja johtavia politiikkoja.

Todettakoon, että tunnettu johtamiskouluttaja Tero J. Kauppinen totesi Hesarin haastattelussa (6.8.): ”Kvartaalin tuottavuuden sijaan pitäisi mitata omistajien, henkilöstön ja asiakkaiden tyytyväisyyttä.” Kuulostaa järkevältä! Lisäksi Kauppinen totesi, että kun pelaat jalkapalloa, katsot palloa, etkä yleisöä. Kvartaalitaloudessa katsotaan hänen mukaansa yleisöä, ei palloa. Kuulostaa loogiselta! Ikivanha kansanviisaus muuten toteaa, että rahoja ei voi ottaa mukaansa hautaan.

Olemmeko samassa veneessä suurten johtajien kanssa? Emme todellakaan. He porhaltavat pikaveneellään kaukana edellämme. Onko mitään uutta auringon alla? Jo Sinuhe totesi kyynisesti: ”Näin on aina ollut ja tulee olemaan.”

YK:n korkean tason kestävän kehityksen foorumi on parhaillaan käynnissä. Tarkoituksena on murtaa eriarvoisuutta ja turvata tulevien sukupolvien inhimilliset elinmahdollisuudet. Enpä ole juuri huomannut näiden hyväpalkkaisten johtajien olevan kiinnostuneita näistä koko maapallon väestön kohtuullisista elinmahdollisuuksista.

 

 

JAA

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.