Mustikka on todellinen metsiemme aarre!

3

Mustikka on hämmästyttävä marja. Ennen vanhaan kansanlääkitsijät tiesivät, että siitä saa apua ripuliin, keripukkiin, tulehduksiin ja diabetekseen. Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet heidän olleen oikeassa – näyttöä löytyy jatkuvasti lisää. East Anglian yliopiston tuore tutkimus osoitti päivittäisen kupillisen mustikoita vaikuttavan sydän- ja verisuoniterveyteen.

On huomattava, että ulkomaisissa tutkimuksissa käytetään yleensä pensasmustikoita. Suomalaisissa metsämustikoissa tiedetään olevan enemmän tehoaineita kuin pensasmustikoissa. Mustikoissa on runsaasti flavonoideihin kuuluvia antosyaaneja. Marjojen, hedelmien ja kukkien punainen, sininen tai violetti väri johtuu antosyaaneista. Mustikoissa on tietysti runsaasti kuitua ja C- sekä E-vitamiinia. Me suomalaiset olemme onnellisessa asemassa, koska saamme poimia ilmaiseksi metsistämme ja soiltamme marjoja – muitakin kuin mustikoita. Suomalainen jokamiehenoikeus on todella hieno asia. Saamme vapaasti poimia, kunhan emme mene toisten asunto- tai mökkitonteille.

Marjastus ja sienestys ovat erinomaisia virkistystapoja. Aivomme tarvitsevat ”työtä”. Luonnossa liikuttaessa ja marjoja poimittaessa joudumme käyttämään kaikkia aistejamme. Niiden samanaikainen käyttäminen on mitä parhainta verryttelyä aivoille. Täällä voi olla merkitystä muistisairauksien ehkäisyssä.

Urbanisoituneen nykyihmisen on joskus vaikea ymmärtää luontoa ja sen toimintaa. Luontoa ajatellaan itsekkäästi vain ihmisen näkökulmasta – ja nimenomaan taloudellisesta näkökulmasta. Siksipä luullaan, että sienet ja marjat mätänevät metsiin ja soille, jos emme kerää niitä kaikkia käyttöömme. Tämä mahdoton harhaluulo putkahtaa lähes joka kesä esiin mediassa.

Ekologisesti ihminen on kuluttaja niin kuin muutkin eläimet. Arvioidaan, että ihminen on ottanut käyttöönsä yli 40 % maapallon kaikesta ravinnon tuotosta; muille kuluttajille, miljoonille eläinlajeille, jää siis alle 60 %. Monet nisäkkäät ja linnut syövät mielellään marjoja. Karhu saattaa syödä päivässä jopa 20 kiloa mustikoita. Hyvänä marjavuotena karhujen ei tarvitse tulla pihapiireihin omenoita syömään. Rasvakerros karttuu marjojen avulla mahdollistaen talviunen..

Mätäneminen on sinänsä aivan väärä ilmaisu, koska siinä on kyse bakteerien ja muiden hajottajien suorittamasta hajotustoiminnasta hapettomissa oloissa. Mätänemisen seurauksena muodostuu pahanhajuisia yhdisteitä. Normaalisti marjat ja sienet ja yleensä elollinen aines hajoavat (lahoavat) luonnossa hapellisissa oloissa eri hajottajaryhmien toimesta. Näin niiden ravinteet palaavat takaisin luonnon kiertokulkuun.

Ilmastonmuutos vaikuttanee ajan myötä niin mustikan kuin muidenkin metsämarjojen menestymiseen. Mustikka tarvitsee lumen suojaa niin talven pakkasissa kuin keväällä. Mustikka kukkii varsin aikaisin. Sen varvut tarvitsevat suojaa hallanvaaran takia.. Kimalaiset pölyttävät suurelta osin mustikan. Kukinnan aikaan on oltava hyvä lentosää. Jos mustikka kukkii liian aikaisin, niin kimalaiset eivät ehdi pölytystyöhön.

Meillä suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus nauttia ”superfoodista”, mustikasta. Sitä kannattaa poimia sen terveysvaikutteiden takia – ja ovathan ne ilmaisia. Kyllä tuoreet kotimaiset marjat ”kepittävät” mm. kuivatut ulkomaiset gojimarjat mennen tullen. Kerää ja popsi mustikoita – suomalainen.

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Oma maa mansikka,muu maa mustikka.Mustikan on sanottu myös vaikuttavan näköön…ei siis ulkonäköön vaan parantavan varsinkin hämäränäköä ja parantavan silmän verenkiertoa ja ehkäisevän esim. silmäpohjan rappeutumista.
    Luontaistuotekaupat myyvät sinisilmä ja Möllerin mustikkauutetabuja kapseleina,mutta se on pelkkää rahastusta ja kaupantekoa sillä mustikoita saa luonnosta.

  2. Miksi nää Veikko pilasit hyvän jutun tuolla spekuloinnilla, miten mahdollinen ilmastonmuutos mahdollisesti vaikuttaa mustikan menestymiseen? Et edes uskaltanut sanoa, että mahdollisesti mustikat kasvavat paremmin ja nopeammin tulevaisuudessa…

    • En minä voi sille mitään, että ilmastonmuutos on tosiasia. Se on jo näkynyt muissakin luonnon normaaleissa tapahtumissa kuin mustikan kukkimisessa ja pölyttäjien liikkumisessa. Jotta mustikat pääsevät yleensä kasvamaan, niin kukkien pitää pölyttyä. Ihan selvä fakta. Mistä mielestäsi johtuu mustikoiden mahdollinen parempi ja nopeampi kasvu?

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.