Luonto, ilmasto ja nuoret

36

Tapasin kadulla perhetuttumme 20-vuotiaan pojan. Erittäin älykäs ja monipuolisesti lahjakas. Hän seuraa ajan tapahtumia, ja ottaa mielellään kantaa, perustellusti. Hän puhisi suuttuneena, että aprillipäivä näyttää jatkuvan Rotuaarin vaalikopeilla – aika monen puolueen osalta. Totesin, että näin on aika pitkään ollut ja näyttää siltä, että 4 vuoden välein tulee nykymenolla sama aprillimeno jatkumaan. Eniten siitä kärsii monimuotoinen luonto ja sitä kautta ihminen.

Eniten hän oli harmissaan perussuomalaista: ”Eihän niillä ole ohjelmassa edes mainittu luontoa. Mistä ihmeessä he kuvittelevat kaiken tulevan? Tehtaista ja marketeistako?” Totesin, että saattaapa olla, kun kuuntelee heidän pääideologejaan (Halla-ahoa ja Putkosta). He elävät ikiomassa todellisuudessaan ja ajattelevat kaiken järjestyvän, kunhan Suomi palautetaan suomalaisille, ja ainakin osa paikallisista ehdokkaista himoitsee 100 hävittäjää.

Nuori mies ei ollut kovin tyytyväinen muihinkaan puoluekoppeihin. Persut olivat hänen mielestään pohjanoteeraus, mutta selviä vastauksia hän ei ollut juurikaan saanut tiukatessaan miten ilmaston muutos torjutaan. Hän olisi halunnut kuulla paikalla olleilta ehdokkailta henkilökohtaisia kantoja. Parilta kopilta hän oli mielestään saanut tyydyttävät vastaukset – mutta ei yhtään hyvää vastausta. Ujouteni estää mainitsemasta nämä puolueet, mutta tutkikaa puolueiden ohjelmia.

Tuttavani poika oli huolestunut niin omasta kuin kaikkien muiden nuorten tulevaisuudesta. Häntä ei kiinnostanut tippaakaan vakuuttelut siitä, että ”kyllä markkinat hoitavat homman ja tähänkin tarvitaan rahaa”. Hänen mielestään päättäjät ovat vastuussa siitä, miten ilmaston muutos etenee ja miten nuorten tulevaisuuden käy. ”Pari edellistä sukupolvea on luonut ns. hyvinvointiyhteiskunnan niin huonoine kuin hyvine puolineen, mutta nyt ei enää selvitä luontoa riistämällä. Nyt tarvitaan tekoja – ei aprillipiloja.”

Nuori mies oli mielestäni täysin oikeassa. Hän oli ollut mukana 11. tammikuuta eduskuntatalon edessä Greta Thunbergistä innoituksen saaneessa koululakko ilmaston puolesta –mielenosoituksessa. Tapahtumassa oli vieraillut kansaedustajasetiä ja –tätejä, jotka olivat kilvan kiitelleet nuorten aktiivisuutta ja kannustaneet heitä aikanaan osallistumaan politiikkaan. (Valtaosa mielenosoittajista oli koululaisia!). Nuori mies totesi minulle: ”Kansanedustajat näyttivät näkevän meissä vain tulevaisuuden vaalikarjaa ja päättäjiä eikä asiaamme; ei ole enää aikaa odottaa, että meidän sukupolvestamme tulee päättäjiä. Se voi olla myöhäistä.”

Kiihtyvän ilmastokeskustelun pyörteissä nuoret voivat kokea ahdistusta ja voimattomuutta. Asiaa ei kannat jäädä yksin mähkimään. Aina voi toimia yhdessä muiden kanssa. Tulevaisuus on aina toiveikas, ja se on nimenomaan nuorten tulevaisuus. Pitää muistaa, että tutkijat ja erialojen asiantuntijat ovat jo nyt onnistuneet kehittämään monenlaisia ratkaisuja ilmaston muutoksen hillitsemiseksi.

Ilman rakenteellisia muutoksia ja muutoksia asenteissamme ja tottumuksissamme ei selvitä. Jokainen joutuu miettimään , millaisia valintoja voimme tehdä elääksemme ilmaston ja luonnon kannalta kestävää elämää. Aivan selvää on, että tarvitaan muutoksia juuri nyt ja tulevat kansanedustajat ovat avainasemassa. Tarvitaan ilmastotalkoot, joihin jokainen voi osallistua voimavarojensa mukaan – varakkaat enemmän ja köyhemmät vähän.

Nuori mies kysyi, miten valitsen eduskuntavaaleissa oman ehdokkaani. Totesin, että oikeastaan kaikki puolueet ovat huonoja vaihtoehtoja ja pitää perehtymisen jälkeen valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoin, koska mikään puolue ei ole täydellinen – kaikkea muuta. Sitten sama kaava, kunhan puolue on selvillä. Saattaa olla koko joukko huonoja ehdokkaita valitsemassasi puolueessa. Valitse vähiten huonoin.

Kukaan ei ole täydellinen! On hienoa, että on olemassa yhä enemmän ajattelevia nuoria. Silloin meillä on toivoa muutoksista. Ilmaston muutos on nyt.

JAA

36 KOMMENTTIA

 1. Sata hävittäjää olisi hyvä,mutta kunhan saataisiin edes nuo 64 kpl.Rahat voi ottaa miljardeja nielevästä haittamaahanmuutosta,tulevista ilmastomaksuista,ym.
  Mutta miksi vasurit ja vihreät ovat epäisänmaallisia?Sotien aikaan moni komukka häipyi metsiin piiloon, osa meni Ruotsiin ja osa linnaan. Ja viimeisin tutkimushan osoitti että juuri vasurien ja vihreiden kannattajissa, on hyvin vähän henkilöitä jotka haluavat puolustaa Suomea.

  Ja toivottavasti poika katsoi PS,n Putkosta vaalitentissä,niin lapsetkin tajuaa silloin missä mennään.
  Ne jotka osaavat ’analysoida’ muiden puolueiden ehdotuksia kyllä äkkiä arvaavat, että erittäin kallista tulee olemaan ihan tavalliselle vähätuloiselle ihmiselle: sitä nämä muut eivät vaan sano ääneen, toisin kuin PS joka puhuu asiat suoraan.

  • Eliitti on taattua perussuomalaista porukkaa. Hän mittaa kanssaihmisten puolustustahtoa ja isänmaallisuutta hävittäjien määrällä. Kannattaa lukea oma kommentti huolella läpi. Meniköhän jotkut asiat vähän vinksin vonkun ja heikun keikun.Blogini käsitteli tämän hetken vakavinta ympäristöongelmaa nuorten näkökulmasta ja eliitti kirjoittaa täysin asian vierestä: hän vaeltelee toisen maailmansodan metsissä ja Ruotsissa. Eliitin mielestä lapsetkin (?) tajuaa Putkosta katsoessaan, missä mennään. Onko kyseessä maailman hyljeksimä suuri ilmastoasiantuntija Putkonen, jonka (?) mielestä ilmastoteot ovat ”moraaliposeerausta” ja ympäristöteoksi käy ”tehtaanpiippu Suomessa”.
   Eliitti runoilee nimimerkin suojasta persujen autuutta ja suoraa puhumista. Tässä hänelle pohdittavaa tämän päivän Kalevan tekstareista (Nimimerkki Äiti 27 v.):”Halla-ahon radiomainos vastenmielistä ilmastomuutoksen vähättelyä lastemme tulevaisuuden kustannuksella.”
   Näin on. Kyllä kansa tietää, sanoi Veikko Vennamo.

   • Ei kuule Veikkoseni mitään hätää.Kyllä meidän perhekunnasta löytyy vihreyttäkin.
    Eukko …….ja tyttö (metsätalousinsinööri) äänestää hyvää kaveriaan Riikka Karppista,vihr.josta olen maininnut aikaisemminkin Villen vaaliosiolla,että hän tekee vihreän jytkyn.
    Pojan (koneyrittäjä) kanssa äänet annetaan Persuille jotta saatais joku tolkku tuohon toisarvoiseen rahanjakoon mitä nyt harrastetaan jotta saatais suomalaiset vihdoinkin etusijalle.
    Venäläisille maksetuilla lähialuetuilla,hukkaan heitetyillä kehitysavuilla,haittamaahanmuutolla,ja nyt rahastuksella aloitettavalla ilmastorahanryöväyksellä voitaisiin aloittaa,ja laittaa suomalaisten asunnottomien,vanhuksien,köyhien,opiskelijoiden,työttömien,jne,jne asioita pitkälti kuntoon.Sillä Suomi Ensin.

 2. Nuoret olivat ”lakossa” ilmaston puolesta. Ketä vastaan lakko oli tähdätty? Koulua, opettajia vai ketä? Nuoret voisivat myös itse tehdä jotakin. Mopot, mopoautot ja autot pois, kännykät ja tietokoneet sekä viihde-elektroniikka pois, harrastuksiin jalan tai pyörällä, coca-colat, hampurilaiset ja pizzat boikottiin, ei meikkejä tai aina uusia muotivaatteita, ei ulkomaanmatkoja jne.

 3. Veikko Ervasti: ”Toivottavasti eivät hylkää nuoruuden ihanteitaan.”

  Mitenkäs Tuiran pojan aikakauden nuoret teinit, onko nuoruuden ajan ihantet säilyneet ?

  Teiniliitto alkoi saada avoimen vasemmistolaista sävyä 1960-luvun jälkipuoliskolla, jolloin se aktivoitui muutenkin yhteiskunnallisesti. Taitekohtana oli vuosi 1965, jolloin liiton säännöistä sen tarkoituksen määritelmään sisältyneestä edistettävien asioiden luettelosta poistettiin sanat ”kansallinen yhteenkuuluvuus” ja ”maanpuolustustahto” ja lisättiin tilalle ”kansainvälinen yhteisymmärrys”.

 4. ”Varmaankin Ervastille on tullut Teinilehti.” Tämähän alkaa olla jo loukkaavaa. Yrittääkö eliitti tehdä minusta taistolaisen? Se hänen on todistettava. Hän ei siihen pysty, joten summu kiinni. Lisäksi eliitti, tuo kaikkitietävä, luetelkoon kaikki nykyvihreät, jotka ovat olleet taistolaisia. Ja taas summu kiinni, jos hän ei siihen pysty. Ainoa nykyvihreä, joka on ollut taistolainen ja myös sen tunnustanut, on Satu Hassi. Eliitti valehtelee härskisti! Voiko persulta muuta odottaa?

 5. Vihreät ovat hyvä vastavoima olemassa, mutta valtaan heitä ei voisi ikinä päästää, eivätkä pääsekään. Niin pihalla he ovat reaalimaailmasta. Maailmantuskaisia haihattelijoita on tullut sen verran jututettua, että riittää. ”Jokainen valinta vaikuttaa” kunhan sen tekee joku muu, kts. heidän omia johtotähtiään.
  Veikko haluaa kiristää ”rikkaiden” verotusta ilmaston nimissä. Rikkaat tarkoittavat tässä tapauksessa keskiluokkaa, joka maksaa jo n. 40% tuloistaan veroa. No mitä pari prosenttia lisää…? Oikeita rikkaita tämä ei koske, niinkuin ei mikään muukaan mitä eduskunta säätää.
  Taikalaatikosta lisää rahaa köyhille ja ilmaston pelastamiseen, kyllä joku antaa lainaa…
  Ja nythän on kyseessä mallinnoksen eli tietokonesimulaation luoma uhkakuva. Nämä kaverit luulevat voivansa mallintaa niin monimutkaisen asian kuin ilmasto. Muuttujissa on sellaisia pikkuvirheitä, kuten tässä joku vuosi sitten uutisoitiin metsistä. Niitä onkin 10% enemmän kuin luultiin. Melko uskottavia simulaatioita sellaiset….
  Jutun löytää googlaamalla ”maapallolla onkin amazonin verran enemmän metsää”

 6. Veikko Ervasti; ” Kertovatko mihin se ydinvoima oikein kerkiää, on niin pahuksen hidasta rakentaa – ja kallista.”

  Ilmaston muutoksen torjunta ei tapahdu kymmenessä vuodessa. Ydinvoima kerkiää hyvin taisteluun mukaan. Ydinvoima ei ole kallista tuuli- tai aurinkovoimalla tehtyyn satunnaissähkön tuotantoon verrattuna.
  Suomen sähköntuotannosta tehdään nyt kolmasosa ydinvoimalla, 2030-luvulla jopa puolet, vaikka Vihreiden energiavisio 2035 ei ydinvoimastakerro sanallakaan.

  Näin Kiinass:
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/035213bf-6bd5-4b3a-911f-7829906d72ad?ref=ampparit:c29e
  Positiivista IEA:n tilastossa on se, että Kiina on pystynyt kuitenkin hillitsemään hiilen polton kasvua kasvattamalla kaasun käyttöä 36 Mtoe:lla, uusiutuvien käyttöä 20 Mtoe:lla ja ydinenergian käyttöä 12 Mtoe:lla.

 7. Blogisti Veikko Ervasti on poistanut tästäkin keskustelusta useita myös asiallisia, aiheeseen liittyneitä kommentteja.
  Veikko Ervastin toiminta osoittaa, että blogisteilla ei pitäisi olla oikeuttaa itse poistaa kommentteja. Poisto-oikeus olkoon vain palstan ylläpidolla.
  Blogistilla ja kaikilla pitää tietysti olla oikeus ilmoittaa asiattomiksi tai sääntöjen vastaisiksi katsomansa kommentit ylläpidolle, joka harkintansa mukaan voi poistaa kommentteja.

 8. En talleta kopioita viesteistäni, joten en voi toistaa poistettuja viestejäni. Kaikki viestini ovat mielestäni olleet asiallisia ja aiheeseen liittyviä.
  (”Persu”- viestin kanssa minulla ei ole mitään tekemistä.)

  Veikko Ervasti 10.4.2019 10:43
  How important? And how expensive or cheap is it?

  Veikko Ervasti toistuvasti kyselee ydinvoiman tärkeydestä ja hinnasta. Vastasin hänelle viimeksi tänään, mutta vastausviestini on poistettu, käsittääkseni Veikko Ervastin toimesta. Miksi kysyt, jos kuitenkin poistat vastausviestin samantien.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.