Kyläkoulut ovat malka citypoliitikkojen silmissä?

0

Suur-Oulussa on peräti yli 20 kylää. Oulun elinvoimaisuus riippuu niin ydinkeskustan, entisten kuntakeskusten kuin kylien elinvoimaisuudesta. Näinhän julisti uuden Oulun yhdistymishallitus. Sama henkilö, Kyösti Oikarinen, oli aikoinaan yhdistymishallituksen puheenjohtaja ja nykyisen kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Kovin paljon ei ole ehtinyt virrata vettä Oulujoessa, ja kauniit lupaukset vaikuttavat vessapaperille kirjoitettuilta. Näinhän ei tarvitsisi olla.

Tein parisen vuotta sitten valtuustoaloitteen kylästrategian laatimisesta Oululle, jotta kylät eivät jäisi unholaan. Mukana olivat Ari Matila  (vihr.) ja seuraavat keskustan valtuutetut: Samuli Pohjamo, Risto Päkkilä ja Suvi Helanen, kaikki järkeviä valtuutettuja. Mielestämme kylien johdonmukainen kehittäminen vaati oman strategiansa. Näin on muuten muutamissa Suomen kunnissa tehty.

Aloite sai nuivan vastaanoton virkakoneistossa. Eli erillistä kylästrategiaa ei kuulemma kannata tehdä, vaan jokaista kylää kehitetään erikseen. Viime aikojen tapahtumien valossa erillinen kehittäminen on lähinnä huono vitsi. Kunhan vielä kehitellään, niin virkamiehet ja lyhytnäköiset citypoliitikot lakkauttavat viimeisetkin kyläkoulut.

Hoetaan kyllä kylien elinvoimaa, mutta viedään se tärkein elinvoimatekijä: kyläkoulu. Koulurakennusta ei sitten saa käyttää edes yhteisölliseen toimintaan. Ns. säästöt ovat minimaaliset. Niillä ei todellakaan pelasteta kaupungin taloutta. Onko muuten virkamiehet koskaan selvittäneet, mikä on ollut ”saldo” kyläkoulujen lakkauttamisesta? Ei tietenkään. Oulustahan puuttuu lähes tyystin päätösten vaikutusten arviointi!

On käsittämätöntä, että Oulun väkiluku kasvaa Tilastokeskuksen mukaan 2015-2030 yli 30 000 asukkaalla. Kyllä niille ihmisille, jotka haluavat asua kaupungissa, mutta kasvattaa lapsensa maaseutumaisissa oloissa, pitää antaa mahdollisuus siihen.

Se pitäisi nähdä markkinointivalttina ( Lauri Salovaaran idea!), mutta se edellyttää ehdottomasti kyliin omat kyläkoulut. Ei se ole pois niiltä, jotka haluavat asua entisissä kuntakeskuksissa tai huonolla hapella olevassa ydinkeskustassa.

Minusta on alamittaista ja –ala-arvoista nimitellä oman alueensa asioita ajavia kyläpolitiikoiksi. Ovatko sitten muut citypolitiikkoja, jotka ymmärtävät ja ajavat asioita kokonaisvaltaisesti ”yhteisen edun nimissä”? Kyllä kai kylissä asuvilla on oikeus odottaa edes jotain vastinetta veroeuroilleen.!

Jos edellä oleva on kyläpoliitikon tekstiä, niin hyvä on. Olen mielelläni kyläpoliitikko.

Tällä hetkellä kyläkoulut näyttävät olevan malka citypoliitikkojen silmissä. Aika näyttää kuinka kauan vai lähtisikö malka kokonaan pois.

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.