Kuntalaiset haluavat vastinetta veroeuroilleen

2

Hyvä blogistikaverini kirjoitteli tässä taannoin ”Kaikkea kivaa kaikille”. Hänen mielestään se tarkoitti lapsia, nuoria, aikuisia, perheitä, vanhempia ja vieläkin vanhempia. Kiva on kömpelö valinta kuvaamaaan sitä, että kyse on kuntalaisten (=veronmaksajien) oikeutetusta halusta saada vastinetta veroeuroilleen.

Ei suinkaan kustannuksista välittämättä. Kannattaa tutustua tutkimuksiin, joiden mukaan valtaosa kuntalaisista on valmis veroprosentin nostoon, jos korotus käytetään palveluiden parantamiseen. Tämähän on todellinen kauhun paikka kokoomukselle, joka haluaisi mieluummin laskea veroprosenttia.

Kokoomuslaiset eivät kuitenkaan kerro, mistä sitten tingitään. Reilun pelin ja hienon konsensuksen merkeissä se pitäisi tietää, koska itse ollaan vaatimassa muilta tietoa mistä muusta säästetään – esitettäessä lisämäärärahaesitystä. Eihän se mikään ylivoimainen tehtävä ole viisaille päättäjille – vaihtoehtoja löytyy, jos oikein puntaroi. Kotikaupungin asioita siellä kai itse kukin on hoitamassa. Toiset toisella tavalla ja toiset ihan toisella tavalla. Voi vain kysyä keiden asialla itse kukin on?

Blogistiystävälleni on kauhistuksen kauhistus velan lisääntyminen. Ensinnäkin kannattaa miettiä, mihin lähes nollakorkojen aikana velka käytetään. Toiseksi kannattaa suhteuttaa asioita:

 • mikä on Oulun velkamäärä verrattuna muiden Suomen suurten kaupunkien velkamäärien
 • mikä on Suomen velkamäärä suhteutettuna muiden EU-maiden velkamääriin

Minusta on valitettavaa, että kokoomus näyttäytyy minulle sadun monipäisenä lohikäärmeenä. Ylinnä heiluva pää edustaa valtakunnantason kokoomusta, joka junailee SOTEa parhaan kykynsä mukaan yksityisten (useimmiten ulkomaisten) yritysten eduksi. Mikäs on junaillessa, kun Siniset ovat halvaantuneita, ja keskustaa on helppo juijata niin oikealle, että tosialkiolaisia hirvittää. Huolimatta siitä, että keskusta ”saavutti” monikymmenvuotisen haaveensa maakuntahallinnosta, kannatusluvut satavat kokoomuksen ja oppositiopuolueiden laariin.

Toinen pää on suurten kaupunkien kokoomuslaiset – lukuun ottamatta Oulua. He ovat jopa ympäristön ystäviä. Suhtautuminen kansallispuistojen ja suojelualueiden perustamiseen on lähes tyystin erilainen kuin paikallisilla kokoomusvaltuutetuilla. Onhan suurten kaupunkien kokoomuslaisilla omat vikansa, mutta kukapa sitä olisi täydellinen.

Kolmas pää kuuluu Oulun kokoomukselle, jossa valtaa pitää ns. telaketjulinja. Todettakoon, että on aikoihin eletty, kun aivan ilmiselvästi kokoomuksella on kovin ryhmäkuri. Suhtautuminen koulutukseen, ympäristöön (Sanginjoki, Hietasaari …) ja kulttuuriin (Eläinmuseo) on ”ainutlaatuinen” verrattuna 20-30 vuoden takaiseen Oulun kokoomukseen. En halua olla ilkeä, joten en mainitse, mikä on rakkainta ja kalleinta nyky-Oulun kokoomukselle.

Muuten Oulun kokoomukselle ei ole koskaan kelvannut esitykset kaupungin tulojen lisäämiseksi. Valtuutettu Ari Matila teki edellisellä kaudella vuosittain jopa usean miljoonan esityksiä tulojen lisäämiseksi. Muistaakseni kukaan kokoomuslainen ei koskaan kannattanut niitä valtuustossa. Ryhmäkuri on kovempi kuin aikoinaan vasemmistopuolueilla.Yksilö ei saa ajatella omilla aivoillaan. Se on valitettavaa.

Totean vielä, että minulla on useita hyviä ajattelevia ystäviä kokoomuksessa. He ovat aivan yhtä huolestuneita Oulun nykykokoomuksen noudattamasta politiikasta. Valtaosa on työskennellyt ja työskentelee koulutuksen, kulttuurin ja sivistyksen parissa.

Politiikassa on muuten syytä tottua siihen, että ”jatkuu seuraavassa jaksossa”. Toisaalta eihän konsensuksessa kannata roikkua mukana, jos se tuottaa tuskaa. Siitähän voi sanoutua irti.

JAA

2 KOMMENTTIA

 1. Säästölista vastuulliselle päättäjälle on helppo:
  – henkiklöstömenot
  – investoinnit
  – palveluverkko
  Tai sitten edellämainitut voi ryhmitellä seuraavasti
  – lakisääteiset
  – välttämättömät
  – tarpeelliset.
  On siis vain kolmenlaisia kululuja , koska kaikki muut ovat ihan marginaalisia. Valitaan ensin ryhmästä yksi ja sitten siirrytään valitsemaan ryhmästä kaksi. Näin helppoa. Avot

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.