Miksi kouluasioista päättäminen on niin nihkeää Oulussa?

0

Olettehan kuulleet, kuinka oululaiset päättäjät ylistävät maireasti Oulua todelliseksi koulukaupungiksi – oikein kaikkien koulukaupunkien ”isoemoksi”. Totuus on valitettavasti jotain muuta. Vaikka oppilasmäärät ovat vuosien saatossa lisääntyneet, niin koulujen toimintaa (= oppilaiden ja opettajien toimintaa) on sen kuin kiristetty. Säästää pitäisi jo pyyhekumeista ja ydintoiminnasta opetuksesta ja kasvatuksesta.

Kaiken lisäksi kaupunginhallituksen ja valtuuston välille on puhjennut ”arvovaltakiista” päättämisestä. Sinänsä turha, koska valtuusto on marssijärjestyksen osoittaja, ja kaupunginhallituksen on pysyttävä lestissään. Kaupunginhallituksesta löytyy – yllättävää kyllä – 8-5 -asevelisosialistinen rintama (kok, vihreät, demarit) joka eilen törmäsi jo toisen kerran valtuuston enemmistöön nyt Oulunsalon kouluasioissa. Tilanne on nolo kaupunginhallitukselle. Voidaan kysyä, vieläkö kaupunginhallitus nauttii valtuuston luottamusta?

Voinen kommentoida julkisuudessa olleita ”huvittavia” puheenvuoroja. Kokoomuksella oli kai jälleen kerran ollut vaikeaa. Eräs kokoomuksen valtuutettu painotti, että seinät eivät mitään opi eivätkä opeta. Väittäisinpä, että ihan filosofistasoinen havainto – ja pitää varmaan paikkansa. Käsittääkseni kyse oli kuitenkin lapsista ja nuorista eikä seinien oppimisesta. Toivottavasti ketään ei kuitenkaan eroteta kokoomuksen valtuustoryhmästä näin vallankumouksellisen oivalluksen takia.

Edellä mainittu kokoomusvaltuutettu myös pelkäsi, että ratkaisu aiheuttaa säästöpaineen koko opetuspuolelle. Tähän jeremiadiin yhtyi eräs demarivaltuutettu samasta yhteisrintamasta (kok, vihreät, demarit). Hän puolestaan pelkäsi, että ennen joulua koulujen toimintaan joudutaan kaivamaan rahaa, koska seinistä säästäminen ei kelpaa.

Ilmeisesti keskusteli oli ollut varsin ”henkevää”, niin kuin nuo lehdestä poimitut esimerkit osoittavat. Telaketjurintama (kok, vihreät, demarit) liikkuivat lähinnä talouden(rahan) perässä. Heidän pelottelujensa mukaan opetuspuolen pitäisi höylätä vauraassa Suomessa ja sen vauraassa Oulussa muutama miljoona euroa, joilla ei ole juuri mitään merkitystä Oulun talouden kokonaisuudessa.

Onneksi valtuuston enemmistö muisti tärkeimmän: kyse on lapsista ja nuorista (=tulevaisuudesta) ja kaupungin sisäisestä alueellisesta tasa-arvosta. Kai kuntalaisilla on oikeus odottaa asuinalueelleen jotain vastinetta veroeuroilleen. Melko moni poliitikko unohtaa sen, että vanhemmat ovat todellisia kouluasioiden asiantuntijoita – parempia kuin virkamiesbyrokraatit.

Tähän väliin sopii lainaus viisaalta emeritusprofessori Kari Uusikylältä: ”Suomi on varakas maa. Koulujen talouden kurjistamista ei voi puolustella millään tekosyyllä eikä muita syyttelemällä eikä höpöttämällä tarvittavista rakennemuutoksista. ”

Vielä lainaus emerita Liisa Keltikangas-Järviseltä: ”Sanotaan, että seinistä ei kannata maksaa. Väite osoittaa hyvin ohutta tietoa lapsen ja nuoren kehityksestä. Eihän siinä seinistä makseta vaan huolenpidosta, vuorovaikutuksesta ja myönteisen minäkuvan kehityksestä. Koulun tehtävä on myös tasoittaa kodin antamia lähtökohtia ja tarjota kaikille mahdollisimman hyvät elämän eväät .”

On lievästi sanoen outoa, että käsittääkseni koskaan ei Oulun valtuustossa ole ollut näin monta kasvatusalan asiantuntijaa. Silti melkoinen osa heistä on näitä rakennemuutoshöpöttäjiä. Odotan sitä hetkeä, että he alkavat puhua Keltikangas-Järvisen ja Uusikylän tavoin. Silloin ollaan oikealla tiellä. Puhe ei riitä, vaan tarvitaan käytännön tekoja lasten ja nuorten eteen.

Sinuhella oli tapana sanoa. ”Näin on aina ollut ja tulee olemaan”. Toivottavasti kasvatusalan koulutuksen saaneilla valtuutetuilla silmät aukeavat edes joskus.

Oulu tunnetusti hakee Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 –titteliä. Opetus ja kasvatus on nimenomaan kulttuuria. Opetuksen ja koulutuksen nostaminen keskiöön ja tekemällä Oulusta todellinen Koulukaupunki toisi Oululle ”pointseja” – ei suinkaan korkea Terwatorni pilaamassa vanhaa oululaista kulttuurimiljöötä ja viemässä vähäisiä ”pointseja”.

Niin miksi kouluasioista päättäminen on niin nihkeää Oulussa? Valtuutettujen kannattaa katsoa peiliin!

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.