Kokoomuksen ”seinäviisaudet”

5

Usein valitetaan suomalaisen poliittisen keskustelun ”matalaotsaisuutta”: syvällisyys puuttuu. Oulussa ei ole mitään syytä yhtyä tällaiseen valitusvirteen. Meillä kokoomus huolehtii siitä, että keskustelu on jopa filosofista. Olisi mukava olla kärpäsenä katossa – ei seinällä -kokoomuksen ryhmähuoneessa kuuntelemassa syvämietteistä, filosofista keskustelua seinistä – niin seinistä.

Yksi valtuutettu toteaa: ”Seinät eivät opi eivätkä opeta”. Toinen panee paremmaksi: ”Seinät eivät opeta eivätkä hoida”. Ah, kuinka viisasta – ihan kokoomuksen puolueohjelman mukaista. Molemmat ”filosofit” ovat muuten ensimmäisen kauden untuvikkovaltuutettuja!

On tietysti vähintäänkin eriskummallista, että kokoomuksessa ollaan syvästi huolissaan Sikun ja Hyven seinistä. Kysehän on lasten ja nuorten koulutuksesta sekä ihmisten hyvinvoinnista, mutta kai jokaisella on oikeus askarrella ikiomien uskomuksiensa maailmassa.

Pohjoismaisissa hyvinvointiyhteiskunnissa on aina panostettu koulutukseen ja hyvinvointiin. Oululaisten ”äärikokoomuslaisten” mielestä tämä on väärin – tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Tarkoittanee seinien vähentämistä. Miten se hyödyttää oppilaita ja opettajia? Sitä ei kerrota; onhan kyse rakenteista.
Hyvä blogistiystäväni, jolla on pieni ja hento ote, jankkaa sitä samaa ”juustohöyläyshöpötystä” näkemättä kokonaisuutta. Merkille pantavaa on se, että hän ei näe mitään mahdollisuutta kehittää koulutusta. Kyseessä lienee hyvin arkaainen käsitys kaupungin talouden kokonaisuudesta. Siiloajattelulle tyypillisesti koulutuksesta on säästettävä, säästettävä, säästettävä …Raha ratkaisee – ei mitkään muut näkökulmat. Kyllä siinä on tekemistä hyvällä ystävälläni Juha Hännisellä näin lyhytjännitteisten talouspoliitikkojen kanssa.

Heidän pelottelujensa mukaan opetuspuolen pitäisi höylätä vauraassa Suomessa ja sen vauraassa Oulussa muutama miljoona euroa, joilla ei ole juuri mitään merkitystä Oulun talouden kokonaisuudessa.

Oulun valtuustossa ei liene koskaan ollut näin monta opettajaa ja muita kasvatusalan asiantuntijaa. Olen odottanut heiltä, että joku huomaisi esittää hämmästyttävän totuuden: otetaan ne muutama miljoona euroa kaupungin talouskokonaisuuden sisältä ei lapsilta ja nuorilta. Käsittääkseni siiloajattelusta (=toimitaan ja höylätään oman sektorin sisällä) olisi jo pitänyt luopua. Ei ole vain kuulunut. Päinvastoin aika moni näistä kasvatusalan asiantuntijoista näyttää olevan näitä rakennemuutoshöpöttäjiä. Kokoomuksen valtuustoryhmä edustanee siiloajattelua ja veroprosentin korotuspelottelijoita kukkeimmillaan.

Kasvatusalan kiistämätön asiantuntija kasvatustieteen professori (emerita) Liisa Keltikangas-Järvinen on viisaasti todennut seinistä:”Sanotaan, että seinistä ei kannata maksaa. Väite osoittaa hyvin ohutta tietoa lapsen ja nuoren kehityksestä. Eihän siinä seinistä makseta vaan huolenpidosta, vuorovaikutuksesta ja myönteisen minäkuvan kehityksestä. Koulun tehtävä on myös tasoittaa kodin antamia lähtökohtia ja tarjota kaikille mahdollisimman hyvät elämän eväät”..” Siinäpä aitoa ja todellista seinäviisautta kaikille päättäjille!

Kannattaa muuten muistaa, että aika moni kuntalainen on valmis nostamaan veroprosenttia, jos rahat eivät muuten riitä. Sinänsä jännä asia, että verojen nostoa vastustavat ihmiset, joiden elämää ei nosto juurikaan heilauta. Mutta päätöksentekijäthän ovat yleensä varsin hyvin toimeentulevia ihmisiä, jotka päättävät myös huonosti toimeentulevien ihmisten asioista.

Oulun kokoomus on seinälinjansa valinnut. Onneksi valtuuston enemmistö on eri linjalla. Muuten muistattehan, kuinka kokoomus taannoin julisti olevansa puolue, jolla on kuulevat korvat. Grönin Eikka lauleskelee eräässä iskelmässä siitä, kuinka seinillä on korvat. Innovatiivinen ehdotus kokoomuksen seuraavaan vaalikampanjaan: seinät, korvat ja kuuleminen. Hieno kombinaatio!

Ps. Minusta on epäkunnioittavaa toistuvasti puhua kyläpolitiikoista. Onko puhuja itse sitten citypoliitikko vai ydikeskustapoliitikko? Kaikkien kuntalaisten asiallahan sitä pitäisi olla. Toisten päättäjien nimittely on mielestäni alamittaista.

 

Muita blogeja:

 

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/kouluasioista-paattaminen-nihkeaa-oulussa

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/maailmankaikkeuden-suurin-ongelma-oulun-koulut

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/moni-paattaja-tuntee-koulumaailman-todellisuuden

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/mika-koulumaailmassa-mika-vahan

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/kylakoulut-malka-citypoliitikkojen-silmissa

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/kylakoulut-malka-citypoliitikkojen-silmissa

JAA

5 KOMMENTTIA

  1. Hyvä Veikko Ervasti!
    Mielestäni Jarmo Husso on kyläpoliitikko. Näköalaton,vain Oulun Keskustaa ja Oulun keskustaan kaiken
    kokoava. Ei hän maaseutua,liitoskuntia ja liitoskuntien valtuutettuja ja heidän esittämiä asioita hyväksy
    muuta kuin rahoittajina.
    Ja mitä Sinuun tulee,onhan meillä samoja ajatuksia,vaikkakin olemme eri puolueissa ,siis sinä ja minä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.