Kirje Joulupukille: Oulun päättäjien joululahjakirjat

0

Rakas Joulupukki! Kirjoitan taas tänä Jouluna sinne Korvatunturille. Olen huomannut, että sinulla on melkoinen vaikutusvalta lapsiin. Kokeillaan nyt vaikutusvaltaasi poliitikkoihin. He saattavat olla varsin sitkas pala lapsiin verrattuna. Väitetään, että lapset lukevat selvästi vähemmän kuin aiemmin – päättäjistä en tiedä varmasti. Mutta epäilys on vahva: vähän taitavat lukea. Heidän pitäisi lukea niin kaunokirjallisuutta kuin tietokirjoja. Runotkaan eivät olisi pahitteeksi.

Suomessa luetaan edelleen varsin paljon. Mutta ääripäät ovat erkaantuneet toisistaan aivan kuin yhteiskunnassa todella rikkaat ja todella köyhät. Mielestäni parasta, mitä lapselle voi antaa, on johdattaa hänet kirjojen maailmaan. Paljon lukeneet ilmaisevat itseään erinomaisesti niin suullisesti kuin kirjallisesti. Ei muuten olisi pahitteeksi päättäjäsedille ja päättäjätädeille.

Olen sitä mieltä, että huolimatta tietokoneista Wikipedioineen ja päälle tunkevasta digi-digi-digi –maailmasta, kirjat ovat ylivoimaisia. Joku on ajatellut vetävän alun ja mieliin jäävän lopun ja välilläkin on mietittyä asiaa.

Niin olen siis kirjojen asialla, joten mennään Sinun osuuteesi. Olen koonnut luettelon tämän joulun lahjakirjoista. Toivoisin Sinun vievän niitä sympaattisille ja empatiaa tihkuville päättäjille. Kategoria on näin laaja, jotta kukaan ei jäisi osattomaksi. Se olisi ikävää näin Jouluna. Kirjoissa on kaikille oululaisille päättäjille, valtuustoryhmille, valtuuston puheenjohtajaleegiolle, kaupunginhallitukselle … tarkoitettuja erinomaisia kirjoja. Ei unohdeta myöskään valtakunnan tason ”puhuvia päitä”. Osa on olemassa olevia kirjoja – osa on vasta tekemässä tuloaan Joulun kirjamarkkinoille.

Aloitetaan todella vakavalla, elintärkeällä aiheella. Ilmastonmuutos voi uhata mitä moninaisimmilla tavoilla ihmiskunnan olemassaoloa. Suomalaisten päättäjien olisi syytä kartuttaa tietämystään ja käsityksiään ilmastonmuutoksesta, jotta ymmärtäisimme toimia ajoissa, sillä aikaa on vähän, parisenkymmentä vuotta. Kyse on lastemme ja heitä seuraavien sukupolvien tulevaisuudesta.

Hanna Nikkanen & Työryhmä: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken. Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ohjauksessa. Se on jo palkittu. Teos tutkii Suomea keskellä ihmiskunnan historian jännittävintä käännettä. Tämä riittänee. Kirja puhuu puolestaan. Ihan kaikille päättäjille eduskuntaa myöten. Myös virkamiehille!

Seuraavassa toiveet Oulun valtuustoryhmille.

Keskustapuolue: Alkion perilliset – Unohtuiko köyhän asia?

Kokoomus: Markkinavoimat puristavat – Unohtuvatko kuntalaiset? Bonuskirjoina voisivat olla Kapsahtaako torneista katajaan? sekä Vedonlyönnin monet riskit. Näille kyllä löytyy oikeat saajat kokoomuksen moninaisesta ryhmästä.

Vasemmistoliitto: Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs Ilmasto.

Vihreät: Maailman ja vihreiden tila 2030. Bonuskirja voisi olla Joka paikan heilujan monet ongelmat.

Demarit: Valta on makeaa. Bonuskirjana voisi olla It is a long way to Forssa.

Perussuomalaiset: Halla-ahon karisma vetoaa niin suomalaisiin kuin maahanmuuttajiin.

ASYL: Joulupukin maa.

Kristillisdemokraatit: Samaa mieltä kuin …

Siniset: Onko tulevaisuuden taivas sininen.

Ei saa unohtaa ns. ”terävää päätä”. Eli kaupunginhallituksen jäsenille sensaatiomainen paljastuskirja Ceterum censeo – Kauppahallin pienyrittäjiä on kuritettava.

Valtuustoryhmien puuhakkaille puheenjohtajille Oulun konsensuksen ilot (?) ja kirot.

Kepeällä blogilla pitää olla loppuhuipentuma. Sen tarjoavat aina uskolliset Hanhikiven trollit, jotka jaksavat ydinvoiman infernaalisesta tilanteesta välittämättä höpöttää nimimerkkien suojista niitä sun näitä. Joulupukkina voisit rohkaista heitä tulemaan ulos koloistaan ja julkisuudessa omalla nimellään ja ammatillaan esiintyen kertomaan ”totuuden” ydinvoimasta. Sitä varten voisit viedä heille kuuluisan pamfletin Ydinvoiman nousu, uho ja tuho. Sen seuraksi sopisi erinomaisesti Lasse Flöjt & Mika Flöjt: Uraani – Suomi.

Rakas Joulupukki. Toivottavasti teet tässä blogissa mainituista päättäjistä (ja trolleistakin) kirjalahjoillasi erittäin onnellisia.

Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta kaikille!

 

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.