”Kaiken maailman ydindosentit” Hanhikivellä

2

Kaikki muistavat varmaan kokemattoman pääministerimme manailun ”Kaiken maailman dosentit”, kun asiantuntijat yrittivät neuvoa valtaapitäviä. Jäi sellainen maku, että ”Noli me tangere” eli älkää sotkeko kuvioitamme.

Mainio esimerkki ”kaiken maailman dosenteista” löytyy akselilta Fennovoima-Rosatom. Tapaus on vuodelta 2014. Ydinvoimaprofessori Jussi Hyväristä haastateltiin Kalevassa.

Hän sanoi ”Vain hyviä sanoja Rosatomista” – eikä hän tivaamallakaan löytänyt Rosatomista mitään huonoa tai pelättävää. Oleellisinta haastattelussa oli se, mitä Hyvärinen ei sanonut – ja sitä oli paljon. Vähänkin asioita seuranneilla oli tuolloin hyvin tiedossa Rosatomin ongelmat laitostoimituksissa ja vahvat epäilyt Rosatomin teknologiasta.

Vuoden 2014 jälkeiset tapahtumat Hanhikivellä ovat osoittaneet, että epäilyissä on ollut vinha perä. Professorin ylistykset Rosatomista eivät ole pitäneet paikkaansa. Säteilyturvakeskus on harvinaisen selväsanaisesti ilmoittanut julkisuudessa, että Fennovoimalla ja Rosatomilla ei ole oikealla tavalla asiat hallussaan. Puutteita löytyy ja asaiakirjoja pitää täydentää. Homma myöhästyy aivan kuten Olkiluoto kolmonen. Rakentamislupa saataneen joskus, ja voimala on valmis 2025.

Hanhikiven tapahtumien valossa professorin puheet asettuvat vähintäänkin omalaatuiseen valoon. Ehkä asiaa selventää se, että Fennovoima on professorin entinen työnantaja.

Tähän väliin todettakoon, että totesihan kokoomuksen johdosta syrjäytetty Stubb: ”Kyllä Rosatomin kanssa tullaan toimeen”. On tietysti makuasia, miten on tultu toimeen, mutta STUK ei ainakaan ole ihastunut tähän ”toimeentuloon”.

Tässä STUKilta tulleita, julkisuudessa olleita, huomautuksia (eivät ole välttämättä oikeassa aikajärjestyksessä):

  • Rosatomilta tullut keskeneräisiä tai huonolaatuisia aineistoja – Fennovoiman rakentamislupa myöhästyy vuodella
  • STUK ei ole saanut Fennovoimalta riittävästi dokumentteja, joten ydinvoimalahankkeen turvallisuusarvio on vasta alkutekijöissään. Laitostoimittaja Raos Projectin ja pääurakoitsija Titan 2:n turvallisuuskulttuuri ei tällä hetkellä vastaa suomalaisia odotuksia
  • Fennovoiman halutaa muun muassa varmistavan, että hankkeessa mukana olevat yhtiöt parantavat päätöksentekotapojaan ja että päätösten perustelut kerrotaan avoimemmin; lisäksi STUK kehottaa Fennovoimaa ottamaan paremmin huomioon voimalahankkeen pitkän aikavälin vaikutukset
  • STUK teki Fennovoimaan turvallisuuskulttuuritarkastuksen; Ydinvoimayhtiön työntekijät kertoivat painostuksesta, huonosta henkilöjohtamisesta ja turvallisuusasioiden sivuuttamisesta; Fennovoima joutui myöntämään , että työntekijöiden kertomissa painostustapauksissa on perää

Masentavan surullista luettavaa! Kaikki edellä luetellut asiat ovat olleet julkisuudessa. Siitä sulka STUKin hattuun! Voi vain kuvitella, mitä kaikkea piilee todellisuudessa kulisseissa . Valistunut arvaus: todella karmeata!

Sitten pari ”pientä” syrjähyppyä!. Helsinki ja Vantaa haluavat irrottautua Fennovoimasta. Yhtiö ei aio päästää niitä pois. Pitäähän kuntien (=veronmaksajien) pysyä maksajina, kun kuntien energiayhtiöt aikoinaan saatiin höynäytettyä mukaan.

Hanhikiven voimalaa on ylistetty koko Suomen, tai ainakin Pohjois-Suomen, talouden tukijalaksi, johon ilman muuta jokaisen kynnelle kykenevän yrityksen pitää kilvoitella mukaan. Vähään aikaan ei ole kehuttu korkeaa kotimaisuusastetta. Mikä sitten lienee?

Jotain mätää Suomenmaalla! Jokin aika sitten Business Oulu –liikelatos päätti osallistua Raahen kaupungin toteuttamaan Hanhikivi yrityskehitys –hankkeeseen, jonka tarkoituksena on mm. Hanhikiven voimalan rakentamishankkeen mahdollisimman hyvän kotimaisuusasteen varmistaminen, avautuvien urakoiden ja toimitusketjujen tiedonsaannin varmistaminen alueen yrityksille ja yritysten mukaanpääsy urakkaketjuihin ja palveluntarjoajiksi. Ilmeisesti on ollut vaikeuksia!

Oulun osuus on vain hieman alle 20 000 euroa; Fennovoiman vielä vähemmän. Pääosa rahoituksesta tulisi Pohjoi-Pohjanmaam liitolta noin 450 000 €. Business Oulun päätös on ehdollinen: mikäli hankkeen muu rahoitus onnistuu.

Taivaasta piti sataa mannaa ydinvoimalan myötä. Onkohan se manna mennyt venäläisille. Nyt yritetään saada murusia alueelle. Ja taas kunnat (=veronmaksajat) maksavat.

Kaiken maailman ydindosentteja taitaa olla muitakin kuin nimeltä mainittu professori.

Pitää hieman päivittää. Kalevan mukaan Skanska Infran viime keväänä aloittama Hanhikiven aliurakointi, jäähdytysvesitunnelin ja ajotunneleiden louhinta sekä avolouhinta ovat tauolla, koska ne odottavat SUUNNITTELUN etenemistä.Myös ruoppauksissa on talvitauko. Siis no hurry Hanhikivellä!

 

 

 

JAA

2 KOMMENTTIA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.