Ilmasto on muuttunut aina 1

33


Aloitan tässä sarjan blogeja, jotka käsittelevät ilmastonmuutosta. Tämä keskittyy perusasioihin ja ilmastonmuutoksen historiaan. Todettakoon, että kaikki nämä asiat ovat tuttuja nykypäivän lukiolaisille – mutta eivät kaikille niille, jotka päättävät asioista tai pyrkivät päättäjiksi eduskuntavaaleissa. Toivottavasti kovin moni ”tietämätön” ei pääse eduskuntaan. Kyllä kansa tietää eli tässä tapauksessa ne nuoret, jotka vaativat selkeitä päätöksiä, koska kyse on heidän tulevaisuudestaan. Korostettakoon heti alkuun, että ilmasto on muuttunut aina maapallon geologisen historian aikana, ja milloinkaan ei ole ollut vakaata ilmastoa

”Ilmastonmuutos tapahtuu juuri nyt, ei se tämän kummemmalta tunnu”, toteaa moni ilmastotieteilijä. Viimeiset 10 000 vuotta muutos on ollut maltillinen, mutta entä tulevaisuudessa? Johtaako fossiilipolttoaineiden kulutus edelleen kasvihuonekaasujen voimakkaaseen kasvuun ja lämpeneekö ilmasto nopeasti vai löytyykö luonnosta mekanismeja, jotka voisivat hillitä ilmaston lämpenemistä peruskäsitteet

Ensin on syytä palauttaa mieleen peruskäsitteet sää ja ilmasto. Sää= ilmakehän alaosan  tila määräpaikassa määrähetkellä. Jokapäiväisistä sääennusteista tiedämme, että kyse on lämpötilasta, sateesta, ilman kosteudesta, tuulesta ja ilmanpaineesta. Sää on hetkestä toiseen vaihtuva tila. Ilmasto puolestaan= jollekin alueelle tyypilliset sääolot pitkänä ajanjaksona; ilmastotilastoissa käytetään yleensä säätekijöiden kolmenkymmenen vuoden ajalta laskettuja kuukausi- ja vuosikeskiarvoja.

Jos haluaa ymmärtää ilmastonmuutosta, niin on tiedettävä sään ja ilmaston ero. Tässä yhteydessä on muistettava, että yksittäisistä poikkeavista säistä ja vuosista ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilmastonmuutoksen peruuntumisesta. Ei ole mikään ihme, että tavalliset kansalaiset voivat käsittää väärin ja he luulevat, että yksittäinen kylmä vuosi tai kuuma vuosi merkitsisi ilmastonmuutoksen ”loppumista”. Sen sijaan on anteeksiantamatonta, että suurvallan johtaja sotkee peruskäsitteet. Tätä voitaisiin kutsua Trump-ilmiöksi.

Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilmiö, jonka aiheuttavat kasvihuonekaasut (vesihöyry, hiilidioksidi 60%, metaani, typpioksiduuli). Kyseiset kaasut toimivat kasvihuoneen lasiseinien tapaan: lyhytaaltoisen säteilyn ne päästävät läpi, ja se imeytyy maahan ja meriin ja säteilee takaisin ilmakehään pitkäaaltoisena lämpösäteilynä. Kasvihuonekaasut hidastavat ulossäteilyä avaruuteen. Ilman kasvihuoneilmiötä maan pintalämpötila olisi miinus 18 astetta eli 33 astetta nykyistä kylmempi. Ihmisen toiminnan seurauksena kasvihuonekaasujen määrä on lisääntynyt ilmakehässä. Sen seurauksena on varsin nopea – ja todistettu – ilmaston lämpeneminen

Ilmastossa on tapahtunut (erityisesti 100 miljoonan viime vuoden aikana) pitkän aikavälin (kestävät useita miljoonia tai kymmeniä miljoonia vuosia,) keskipitkän (kymmenen ja satojen tuhansien vuosien sykleissä) ja lyhyen (kattaa tuhansien ja jopa muutaman kymmenen vuoden ilmastonmuutokset) aikavälin muutoksia

Ilmastonmuutokset johtuvat osaltaan maapallon ulkopuolisista tekijöistä kuten maapallon sijainnista aurinkokunnassa ja maapallon radan muutoksista sen kiertäessä aurinkoa; jaksoittaiset muutokset säätävät sitä, paljonko auringonsäteitä maapallon eri osat saavat. Ulkopuolisia tekijöitä ovat:

 1. maapallon kiertoradan elliptisyys vaihtelee lähes ympyränmuotoisesta soikeammaksi 100 000 vuoden jaksoissa, tämän johdosta vuodenaikojen pituus ja säteilyn jakautuminen eri leveysasteille muuttuu. Rata on pyöristymässä, mikä tietää ilmaston viilenemistä seuraavien kymmenien tuhansien vuosien mittaan
 2. maapallon pyörimisakselin kaltevuuskulma vaihtelee 11 000 vuoden jaksoissa 22,1:n ja 24,5:n asteen välillä. Kaltevuuskulma on pienenemässä, jolloin keskileveyksien lämpötilat alenevat.
 3. maapallon akseli kiertyy 23 000 vuoden jaksoissa niin, että pohjoisen pallonpuoliskon kesäaika on vuorotellen enimmillään viikon verran pitempi ja lyhyempi kuin talviaika.  Maa on nykyisin pohjoisen pallonpuoliskon kesällä kauimpana Auringosta, kesä on noin viikon pitempi ja hiukan viileämpi kuin päinvastaisessa tilanteessa
 4. mannerlaattojen liikkeet ja niihin liittyvät vuorten poimutukset vaikuttavat ilmastonmuutoksiin. Kohoavat vuoristot vaikuttavat ilmavirtauksiin ja sateisiin. Mantereiden sijainti vaikuttaa merivirtojen kulkuun ja veden lämpötiloihin. On ehkä makuasia luetaanko tämä kohta sisäisiin vai ulkoisiin tekijöihin.

Ilmastonmuutoksiin vaikuttavat oleellisesti sisäiset tekijät. Maapallon ilmasto ja sen muuttuminen on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat ilmakehä, meret, jäätiköt ja elollinen ja eloton luonto

Ihminen vaikuttaa nykyään voimakkaasti maapallon luontoon aiheuttaen geologisen mittakaavan muutoksia:

 1. ihmisen toiminnasta johtuen jopa yli puolet maa-alasta on raivattu.
 2. useimmat maailman suurista joista on padottu
 3. lannoitetehtaat tuottavat enemmän typpeä kuin kaikki ekosysteemit luontaisesti sitovat
 4. kalastus poistaa yli kolmanneksen valtamerten rannikkovesien alkutuotannosta
 5. ihmiset käyttävät yli puolet maailman helposti saatavilla olevasti makean veden valunnasta
 6. mikä merkittävintä ihminen on muuttanut ilmakehän koostumusta fossiilisten polttoaineiden ja metsien hävittämisen kautta; ilman hiilidioksidipitoisuus on noussut 40 prosentilla viimeisten kahden vuosisadan aikana, metaanin pitoisuus on yli kaksinkertaistunut.

Geologit ovat nimenneet  maapallon geologisen historian kausia. Viimeisin kausi alkoi viimeisen jääkauden loputtua noin 11 500 vuotta sitten. Geologit ovat kutsuneet tätä kautta holoseeniksi.Ihmisen voimakkaan vaikutuksen takia on otettu käyttöön nimitys antroposeeni (”Ihmisen aika”). On makuasia katsotaanko sen alkuajankohdaksi Homo sapiens -lajin kehittyminen (noin 200 000 vuotta sitten) vai industrialismin alku 1700-luvun puolivälissä.

Elämme siis antroposeenia. Jatkuu seuraavassa blogissa …


Sivuhuomautus. Viimeisin blogini Luonto, ilmasto ja nuoret jotui erään tietyn puolueen tietyn kommentoijan räävin ja alamittaisen hyökkäyksen kohteeksi. Olen alkanut tallentaa näitä matalaotsaisia kommentteja mahdollista myöhempää julkaisua varten. On turha luulla, että voi piiloutua nimimerkin taakse. Aina joku puoluetoveri kielii. Minulle oli täysi yllätys, että todella räävin nimimerkin takana piili henkilö, jota olen jopa tietyssä määrin arvostanut. En enää.

Toivon, että kommentit kohdistuvat kulloisenkin blogin aiheeseen.

 

 

 

JAA

33 KOMMENTTIA

 1. Kohtuullisen neutraali aloitus. Hiilidioksidin 40% nousu saattaa kuulostaa suurelta mutta kannattaa mainita että sen osuus ilmakehän tilavuudesta on silti vain noin 0,04% eli 405 ppm. Sen pitoisuus on myös reilusti vaihdellut eri aikakausina, ollen suurimmillaan jopa yli 5000 ppm, eli yli kymmenkertainen nykyiseen verrattuna.

 2. Olipas erittäin hyvä kirjoitus….kuka tuon on tehnyt,ja mistä se on kopsattu? .On se tuo luonto ihmeellinen,ja avaruus vielä ihmeellisempi.Melkein rupee heittämään jättiläistä.Ja minun tosiasioihin(räävittömiä?) perustuvia kommentteja saa kyllä julkaista myöhemminkin,jospa jotkut ottaa niistä opiksi,ja nähdään missä mennään.
  Mutta sensuuri näkyy pelaavan hyvin,niin vihreillä,kuin kokoomuksella.
  Ja varmaankin haukut väärää puuta.En kuulu mihinkään puolueeseen,ja tuskin edes tunnet,tai olet kuullutkaan ELitestä koskaan.En asu edes Oulun läänissä.

  • Kauas on pitkä matka. Persulähteeni tuskin harhautti minua! Jos eliitti haluaa tietää kirjoituksessani käytetyt lähteet, voin kyllä kertoa ne hänelle. Samalla suositan hänellekin Pekka Rahkon kolumnia tämän päivän (15.4.) Kalevassa.

   • Ei tule Kalevaa meikäläiselle,tulee vaan Lapin Kansa josta kyllä luin Riku Lavian kolumnin, Kuinka pieleen romantiikka voi mennä,joka varmaankin on paljon kiinnostavampi.

    Eikö muuten ole kumma juttu ettei Pölhö-Kustaa koskaan kommentoi Ervastin kirjoituksissa?

    • Kyllä Kalevan voi ostaa Lapistakin. Jospa Pölhö-Kustaa ei uskalla, mutta kyllä eliitti korvaa (?) hänet. Romantiikasta puheen ollen, olethan muistanut onnitella Sebastiania.

     • Sebastian ei kuulu minun tuttava,eikä fanituspiireihin,olisin äänestänyt Jenna Simulaa,jos olisin Oulun vaalipiirissä.

      Mutta kait sinä lähetit kuitenkin myötätuntoviestin vihreälle Anal Tynkkyselle,kun hän jäi rannalle?

     • Eliitillä on suuri huoli osoittaa, että hän ei ole Oulun vaalipiiristä ja että hän lukee Lapin kansaa. Hänellä on todellista sydämen sivistystä. Minulla on näitä hänen ”anaaliviestejä” tallessa. En muuten erottele ihmisiä (omia tai vieraita)minkään ominaisuuden perusteella. Koska eliitti on niin kaukana Lapissa, niin hänellä ei varmaan ole mitään sitä vastaan, että lähetän eliitin sydämen sivistyksestä kertovat viestit Sebastianille ja ehkäpä koko perussuomalaisten valtuustoryhmälle.

 3. Tuiran pojalta napakkaa perustietoa ilmastosta ja ilmastonmuutoksista. Ja mikä parasta ilman tarpeettomia anti/sympatiota.
  Ilmasto on nyt muuttumassa lämpimämpään suuntaan, ja ihmset ovat siitä aiheellisesti huolissaan. Toisaalta, jos ilmasto olisikin kylmenemässsä, huoli olisi vähintään yhtä suuri. Luonto ja ihminen on sopeutunut maapallon nykyiseen ilmastoon, mutta onko se ”optimaalinen”? Ehkä Tuiran poika voi tulevissa blogeissa tarkastella maapallon ilmastoa tältäkin näkökannalta?

  Sivuhuomautus; Kaleva on antanut rekisteröidyille nimimerkeille oikeuden kommentoida blogikirjoituksia. Itse arvostan tätä mahdolisuutta. Nimimerkkikirjoittajien henkilöllisyydellä ei mielestäni ole merkitystä, kommenttien sisällöllä on. Sääntöjen vastaiset kommentit palstan ylläpidon tulee poistaa. Asialliset, aiheeseen liittyvät kommentit tulee säilyttää.

  • Kyllähän blogistilla täytyy olla oikeus poistaa välittömästi matalaotsaiset, asiattomat ja loukkaavat kommentit. Kommentoijahan voi aina valittaa Kalevan toimitukselle. Jos toimitus on valittajan kanssa samaa mieltä, niin ainahan kyseessä oleva ”hengen tuote” voidaan palauttaa kaiken kansan ihmeteltäväksi.

 4. Mielipiteenvapauden kannalta on parempi toimia toisinpäin; Blogisti tai kuka tahansa muu kommentin lukenut voi tehdä palstan ylläpidolle ilmoituksen mielestään asiattomasta kommentista. Kalevan toimitus/palstan ylläpito harkintansa mukaan poistaa kommentin tai ei poista.

 5. Kauas on pitkä matka…ei sentään. Rovaniemeltä Ouluun ajaa rapiassa parissa tunnissa,ja kiitos jälleen Pölh…….Ervastille kehuista minun suuresta sydämestäni.
  Jotkut kerää postimerkkejä,toiset jotain muuta.Veikko Ervasti kerää Eliten ”anaaliviestejä”,harrastushan se on tuokin,ja onhan meitä moneksi.

  Ja viestejäni saa lähetellä vaikka Kiinan Keisarille,taikka BB-Tynkkyselle,tai Persujen puoluetoimistoon….kyllä siellä riemu repeää.

 6. Satelliittihavaintojen mukaan pallomme vihertyy, viljasatomme ovat kasvaneet merkittävästi 60-luvulta alkaen. Onko CO2:lla ja sen nousulla merkittävä vaikutus edellisiin? Yhteyttämisessä kasvit tarvitsevat mm. vettä. Väheneekö veden tarve siinä, kun CO2-pitoisuus ilmassa nouse? Mitä sanoo biologi? Huono vai hyvä? Miksi IPCC miljardisatsauksista huolimatta ei ole kyennyt rakentamaan ilmastomallia, joka kykenisi ennustamaan mennyttä tai tulevaa globaalia lämpötilaa? Onko pilvenmuodostusmekanismi aukottomasti selvitetty? Ns. pienten jääkausien syyt? Vieläkö Thmesilla luistellaan tulevaisuudessa? Ihmisen aiheuttamatien CO2-päästöjen osuus kokonaispäästöistä? Kumpi nousee ensin: lämpötila vai CO2-pit.? Planktonin vaikutus ilmastoon nyt ja tulevaisuudessa?
  Edellä esitetyt -pikaisesti raapaistu-kysymykset askarrattuvat itseäni. Olisiko hyviä vastauksia?

  • Kiperiä kysymyksiä, joihin ei pysty vastaamaan hetkessä. Tuli heti mieleeen vastakysymyksiä, mutta ei ole järkevää vastata niillä.Talletan kysymykset ja vastailen ajan mittaan blogien muodossa. Niin mitkä ovat hyviä vastauksia?

  • Hei!
   Näitä löytyy kyllä netistä. Mielestäni kyseessä on ns. ilmastodenialistien argummentointia, joka on jopa vaarallisempaa kuin ilmastonmuutokseen ihan sokeasti uskovien argumentointi. Nuorten kyseessä ollen olen niin ex-opettajana kuin ex-oppikirjailijana sitä mieltä, että nuoria ei saa aliarvioida. He ovat usein fiksumpia kuin ns. aikuiset. Nuorille pitää kertoa, miten asiat (ns. faktat) ovat. Ne saattavat olla jopa masennusta aiheuttavvia. Mutta nuorilta ei saa viedä toivoa eikä tulevaisuudenuskoa. Toisaalta tämän sukupolven päättäjillä on suuri vastuu. He eivät voi ulkoistaa tekemistä seuraavalle sukupolvelle, koska HE eivät ole aiheuttaneet ongelmia.
   Pitää kertoa niin kuin asiopiden (faktojen) uskotaan yleensä olevan, mutta pitää kertoa myös, miten ongelmia voidaan hoitaa ja jopa ratkaista eli antaa toivoa.Ihmiskunta on selvinnyt historiansa aikana kiperistä ongelmista. Jos ei mitään tehdä tai uskotaan harvalukuisia ilmastodenialisteja, niin hukassa ollaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.