Helsingin Hakaniemen halli vs. Oulun kauppahalli – Hakaniemi hakkaa Oulun

8

Kävin tässä taannoin Helsingissä. Sattuneesta syystä pistäydyin katsomassa Hakaniemen hallin väistötiloja, ns. Lasihallia. Ensimmäiseksi tuli mieleen katsellessani valoisia ilmavia tiloja, että miten on mahdollista toimia samassa maassa sen pääkaupungissa Helsingissä ja pohjoisen Skandinavian pääkaupungiksi julistautuneessa Oulussa kauppahallien väistötilojen suhteen niin eri tavoin. Onko syynä Oulun yritysynseä kaupunginhallitus?

Todettakoon Hakaniemen hallista (remontissa olevasta), että se on valmistunut vuonna 1914. Se on kaksikerroksinen. Ensimmäisessä kerroksessa on 38 elintarvikeliikettä ja toisessa kerroksessa 28 erikoisliikettä. Hallia on remontoitu viimeksi 1971. Tällöin yrittäjät joutuivat olemaan lähes vuoden työttöminä. Nykyinen remontti kestänee yli 3 vuotta etenkin jos perustuksia kannattavat puupaalut vaihdetaan teräspaaluihin. Lasihalli on todella hieno ratkaisu yli 3 vuoden remontin ajaksi.

Tietysti jututin kauppiaita. Kaikki olivat todella tyytyväisiä väistötiloihin ja kehuivat Helsingin kaupunkia yrittäjäystävälliseksi. Kerroin sitten Oulun kauppahallin remonttitilanteen. Kaikki kuuntelivat ns. monttu auki. Kerroin vielä, että Oulun hienot visiot, missiot ja strategiat vilisevät yritysystävällistä ”potaskaa”. Eräs naisyrittäjä huokasi: ”Sääliksi käy Oulun hallin pienyrittäjät, ilmeisesti Oulussa ei arvosteta pienyrittäjiä, vaikka he työllistävät suhteessa kaikkein eniten.” Taisipa livahtaa totuus naisyrittäjän suusta! Omalta kannaltani käynti Hakaniemen hallissa oli tervetullut opetus. Asioita voidaan hoitaa todella hienosti yritysystävällisesti, jos vain halutaan. Oulussa vain ei ole haluttu. Valinta sekin, mutta ei leperrellä strategioissa puuta heinää.

Käydäänpä hieman läpi, miten Kauppahallin remonttia on Oulussa junailtu. Ensin yrittäjät sanottiin irti tiloistaan –taattuun oululaiseen tyyliin: yllättäen eli yrittäjiä ei vaivauduttu informoimaan millään tavalla. Ensin vakuuteltiin, että Kauppahallin paikat kilpailutetaan remontin jälkeen. Ei vaan nyt! Yrittäjän näkökulmasta kaikki on hoidettu hutiloiden. Arkijärjen mukaan ensin olisi pitänyt hoitaa nykyiset yrittäjät, ja sitten kilpailuttaa mahdollisesti vapaaksi jäävät paikat. Mielestäni kaupungin olisi pitänyt hoitaa asia näin – inhimillisesti. Nyt pitäisi pelastaa, mitä pelastettavissa on. Mielestäni kaupungin velvollisuus on huolehtia vanhoista yrittäjistä.

Tuossa alkupuolella moitin Oulun kaupunginhallitusta yritysynseäksi. Ällistyttävää on, että kaupunginhallituksessa on kaksi jo ammoin itsensä rehvakkaasti yrittäjäpuolueiksi julistautunutta puoluetta. Kykypuolueen (kok.) penseys ihmetyttää eniten, koska kaupunginhallituksen kolmesta jäsenestä yksi on toimitusjohtaja (eläk.) ja toinen ansioitunut yrittäjä. Valtuustoryhmässä on edellisten lisäksi ainakin kolme yrittäjää. Mitäpä tuohon sanoisi: kerrankos ne puheet ja teot ovat räikeässä ristiriidassa. Keskustapuolueesta ei löydy kuin yksi yrittäjä valtuustoryhmästä (?). Yritysystävällistä puhetta on aikojen kuluessa löytynyt toiseksi eniten, mutta käytännön tekoja minimaalisesti.

Hämmästyttävää on tietysti se, että kaikki muut puolueet ovat olleet hiljaa kuin hyeenat kuutamolla. Olisi ollut kuitenkin mahdollisuus erottua ns. yrittäjäpuolueista. Vai onko viisasta olla hiljaa ja tössytellä yleispätevässä hölmöydessä. Jospa kukaan ei huomaisi! Voin vakuuttaa, että kyllä kuntalaiset (=äänestäjät) ovat valppaina. Olen haastatellut halli- ja toriasiakkaita. En ole löytänyt yhtään kuntalaista, joka ei olisi tyrmistynyt Oulun kaupunginhallituksen lievää törkeämmästä tavasta toimia Kauppahalliasiassa. Onneksi on vaaleja tulossa!

Itseäni on aina ihmetyttänyt se, että miksi Oulun Narikka (=Oulun liikekeskus) saa toimia välikätenä yrittäjien ja Oulun kaupungin välillä. Onko olemassa joku salattu syy Oulun Narikan tapaan toimia veltosti Kauppahalliasiassa.

Rehellisyyden nimissä todettakoon, että Lyly Rajala (kok.) on usein ihmetellyt Narikan roolia ja toimintaa. Kaiken kukkuraksi Hallikaisen hotellimonttu hymyilee leveästi hallin kupeella. Odottaako se vielä lisäkerrosta hotelliin? Eikö röyhkeällä vonkaamisella ole olemassa rajaa?

Kun poistuin Hakaniemen Lasihallista, niin totesin mielessäni: Kyllä Helsingin päättäjät ovat toimineet loistavasti hallin väistötilojen suhteen, ja he hakkaavat 10-0 Oulun. Oulun päättäjillä ei ole enää mitään muuta kuin hävettävää Kauppahallimme remonttikysymyksessä. Hieman voitettavaa olisi, mutta se vaatisi väistötilojen järjestämisen nykyisille yrittäjille. Katsotaan löytyykö sitä yritysmyönteisyyttä, mutta pikimmiten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAA

8 KOMMENTTIA

 1. Helsingissä remppa kestää siis 3v ja Oulussa alle vuoden. Tottakait Helsingissä pitää olla paremmat mahdollisuudet, kun on meidänkin (oululaistenkin) pääkaupunki.

 2. Kiitos hyvistä huomioista, mutta…
  ’Aloitamme urakan kilpailuttamisen lähiviikkoina. Sen jälkeen alkaa remontti, joka kestää arviolta noin vuoden. Valmista yritetään saada seuraavaksi jouluksi…’ (Kaleva 17.11).
  Eikäkö huolet narikkaan – onhan tuossa yrittäjyyskin huomioitu.

 3. Olisi melkoinen arvovalinta tukea muutamaa halliyrittäjää, kuin että annetaan ne rahat köyhille, vanhuksille ja lapsiperheille.

  • Minusta on hienoa, että puskista ampuvalta nimimerkiltä löytyy ns. sosiaalista ”omatuntoa”. Etenkin kun hän edellisessä kommentissaan antoi väärän todistuksen minusta eli suomeksi sanottuna puhui muunneltua totuutta (=valehteli). Eiköhän sovita, että grynderit hoitavat tämän homman ja raottavat pussin suutaan; onhan voitot todella suuria.
   Arvovalinta on sekin, että Kempeleen Lukija ei halua auttaa pienyrittäjiä. Helsingissä on kaikki toisin. Oulussa suuria yrittäjiä siis pitää tukea avokätisesti, vaikka he eivät tukea tarvitse.

 4. Ikävää politikointia. Ei ole oikein rakentavaa etsiä etsimällä vikoja muista oululaisista toimijoista mutta se hyväksyttänee.
  Se, että menee Helsingin yrittäjille haukkumaan omaa kaupunkiaan, kertoo jo jotain haukkujen motiiveista. Asuuko hän väärässä kaupungissa?

  • Anteeksi nyt vaan, jos kerroin tosiasiallisen tilanteen Oulun kauppahallista. Jos se on haukkumista mielestäsi, niin sille en voi mitään. En oikeastaan osannut ylistääkään oululaista päätöksentekoa. Mitä tämä kertookaan Hannun motiiveista. Muutetaan yhdessä Kempeleeseen!

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.