Evoluutio on tapahtunut tosiasia

4

Presidenttiehdokkaasta huolimatta

Laura Huhtasaari ei ole pelkästään kansanedustaja, vaan myös pätevä luokan-, uskonnon- ja erityisopettaja, sekä sivistysvaliokunnan jäsen. Huhtasaari on siis ihminen, jonka pitäisi tietää paremmin, sekä koulutuksensa että vaikutusvaltansa ansiosta. Sittemmin hänet on  nimitetty perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi – onhan hän harras halla-aholainen.

Joka tapauksessa ilmassa on  historian siipien havinaa: ensimmäisen kerran Suomessa on presidenttiehdokas, joka on kreationisti. Kreationismi on lyhyesti määriteltynä luomisusko, jonka mukaan maailma ja sen elolliset olennot ovat syntyneet luomistapahtumassa. Seuraavanlaisia ajattelun ”helmiä” oli Huhtasaaren nettisivulla jo pari vuotta sitten:

”Kehitysopin mukaan nytkin pitäisi olla kehitysvaiheessa olevia ‘puoli-apina-ihmisiä’ jossakin”  ja

”Mutta olen jo kerran sanonut, että jos sammakosta tulee prinssi se on satua, mutta jos sammakosta tulee prinssi vuosien ja vuosien päästä se onkin tiedettä.”

”Se nyt vaan on niin, että ihmiset eivät ole eläimiä, eikä eläimiä koskaan olleet. On ihan mahdoton teoria, että eläimistä tai eläimestä ajan saatossa tulisi ihminen”.

Kyllähän jo noissa ”ratkiriemukkaissa” kommenteissa on ihmettelemistä vähänkin luonnontieteellistä tietoa omaavissa

Kuka minä olen? Mistä minä tulen? Mikä ihminen on? Niin kauan kuin ihminen on pystynyt ajattelemaan ja järkeilemään, hän on ollut syvästi kiinnostunut lajinsa alkuperästä. Monet ihmisen myytit ja uskonnot pohjaavat haluun tuntea paremmin oma menneisyys. Tiedemiehillä on selkeä käsitys yleensä evoluutiosta ja myös lajimme evoluutiosta, joka tarkentuu tutkimuksen edetessä. Uusia fossiililöytöjä tehdään jatkuvasti ja dna-tekniikka on hyvänä apuna.

Huhtasaari uskoo kaikkien eliöiden luomiseen 10 000 vuotta sitten. Se tarkoittaa sitä, että hän uskoo Jumalan luoneen ihmisen ja kieltää evoluutioteorian, joka on laajalti tunnustettu teoria. ”Omilla jaloilla on seistävä. Vaikka kreationistina”, Huhtasaari kirjoittaa omilla nettisivuillaan. Kreationismi ei ole muuten mikään teoria Vai haluaako hän liittyä muiden perussuomalaisten möläyttelijöiden joukkoon? Naisia tässä valiojoukossa ei ole juurikaan esiintynyt.

1860 sai Worchesterin piispatar sai kuulla, että ihminen polveutuu apinoista. Hän huudahti: ”Hyvänen aika, apinoista! Toivotaan, ettei se pidä paikkaansa, mutta jos niin kuitenkin on, rukoilkaamme , ettei tieto siitä leviä”. Piispattaren ei olisi kannattanut olla niin huolestunut – eikä myöskään Huhtasaaren yli 150 vuotta myöhemmin. Me emme polveudu apinoista, mutta ihmisen ja ihmisapinoiden historiasta löytyy yhteinen kantamuoto, josta ihminen ja ihmisapinat ovat kehittyneet omaan suuntaansa. Nykykäsityksen mukaan lajimme on peräisin Itä-Afrikan savanneilta.

”Jokainen saa toki olla niin epärationaalinen, kun haluaa ja uskoa mihin uskoon, mutta evoluutio ei ole mikään uskonasia vaan tieteellisesti pätevä todellisuuden kuvaus siinä missä muutkin tieteelliset selitykset” (akatemiaprofessori Juha Merilä). Huhtasaaren tapaisia tuulimyllyjä pyrähtää julkisuuteen aina silloin tällöin.

Evoluutiolle nyt ja menneisyydessä löytyy suuret määrät todistusaineistoa. Nämä faktat pohjautuvat samoihin yleisiin tieteen metodiikan perusteisiin, kuin se tieto, jonka pohjalta lentokoneet saadaan lentämään, televisiokuva näkymään ja universumin ikä arvioitua ( Åbo Akademin professori Kai Lindström).

Seuraavassa maailmankuulun paleontologin Richard Leakeyn mielipiteitä. Leakeyn mielestä esi-isämme, keräilijät ja metsästäjät, eivät olleet aggressiivisia. Vasta noin 10 000 vuotta sitten ihmiseen tuli aggressiivisia piirteitä: maan ja omaisuuden kertyessä tuli halu saada niitä lisää – syntyi sotia. Leakeyn mukaan ihminen on oppinut sodan. Leakeyn haaste nykyiselle ihmiskunnalle on todella ajankohtainen: voimmeko oppia elämään ilman sotaa … ajoissa? Päästäisiinpä ensi alkuun Suomessa – ihan tietyissä piireissä – esiintyvästä vihapuheista ja vihanpidosta eroon! Meidän pitäisi ohjata lajimme luova mielikuvitus, perinteiden sosiaalisuus ja yhteistyökyky yhteiseksi parhaaksi.

Kyynikko voi saada hieman hupia Huhtasaaren nettietusivun ajatuksesta: ” Politiikassa viisaus merkitsee mielestäni kykyä hahmottaa todellisuus ja tehdä tämän realismin pohjalta hyviä päätöksiä.” Niinpä niin.

Ovatko aito uskonto ja tiede ristiriidassa? Aikoinaan kuuntelin Heinolassa silloisen arkkipiispan Mikko Juvan ja tiedemies Anto Leikolan parituntisen keskustelun kreationismista ja evoluutiosta. Kuuntelijoina Heinolan kurssikeskuksessa oli niin uskonnon kuin biologian opettajia eri puolilta Suomea. Molemmat keskustelijat korostivat sitä, että Raamattu ei ole mikään luonnontieteelinen tietoteos, vaan se kertoo syntyaikojensa uskomuksista ja se on ymmärrettävä vertauskuvallisesti. Niinpä Juva myönsi uskovansa elämän ja myös ihmisen kehittyneen, niin kuin tiede sen selittää. Ainoa ero Leikolaan oli se, että hän katsoi oikeudekseen Jumalan ohjanneen kehitystä – juuri tieteen esittämällä tavalla.

Huhtasaari ilmoittaa olevansa elämänkatsomukseltaan kristitty. Sehän on hänen oikeutensa. Mielestäni hänellä kristittynä olisi paljon opittavaa entiseltä arkkipiispalta, Mikko Juvalta. Myös käytännön politiikassa.

 

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Saatatpa olla oikeassa.

  Jutun otsikko voisi olla ehkä jotenkin osuvampi, koska tuo Huhtasaari niin kovasti korostuu jutussasi. 😉

  Itse evoluutioteorian valaiseminen on tietysti tervetullutta meille kaikille kaiken maailman kreationisteillekin. 😀😀

  Jokos muuten on selvinnyt, mikä sen kantamuodon on tähän maailmaan paiskannut ja mikä on käynnistänyt evoluutioteorian mukaisen eriytymisprosessin? Luomiskertomushan ei kai oikeastaan käsittele kantamuotoa eikä eriytymisprosesseja, vaan pikemminkin olettaa, että joku sen kantamuodonkin on luonut ja että se sama joku olisi sysännyt eriytymisenkin käyntiin.

  Puhutaankohan siis luomiskertomuksessa ja evoluutioteoriassa eri asioista? Oikeastaan ei ehkä kannattaisi kummankaan porukan selitellä, ”ettei se niin ole, vaan näin”, koska porukoilla ei ole kiistassa yhteinen ”se”.

 2. Usko on aivan jotain muuta kuin sen selittelyä.
  Jok kuvittelee selittävänsä Jumalan kuvittelee itsensä Jumalan asemaan.
  Jo ihminen, tietoisuus sinänsä, jää meille arvoitukseksi.
  Entäpä evoluutio: miksi se päättyisi ihmiseen? Ihminen in herkkä kapine rikkoutumaan, ehkäpä IT hävittää meidät tarpeettomina maapallon tuhoajina.
  Mikä oli alku, loiko sana bigbangin, muutti laajenemisen kvanttivärähtelyt erilaisuudeksi, joka sai tiivistyessään muodon? Ilman sitä ihmististä ei olisi.
  Aika-avaruutta ei ole aina ollut, ja ihmisen aika 15,7 miljardiin nähden on aikalailla tyhjänpäiväistä.
  Avaruudessa lienee kulttuureja, joiden sivistys mitataan mijoonissa ihmisen. vuosissa, meille ((Huhtasaarelle) täysin käsittämöttömiä ja käsittämättömiä ja siksi myös jäävät, enkä näe mitään syytä miksi he kiinnistuisivat maallosta Huhtasaaresta puhumattakaan.
  Sen, joka kieltää evoluution kannattaisi koetella häntäluutaan tai katsella sikiön kehittymistä, kaipa siellä kiduksetkin vilahtelevat.
  Evluution ei tarvi olla ristiriidassa keskenään, Jumalan aikaa tai huumorintajua en lähtisi muutaman tuhannen vuoden ”kulttuurilla” selittelemään.
  Täytyy olla LAPSI , joka siihen ryhtyy.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.