Aurinkoenergia tulee – oletko valmis?

0

Olimme kesäkuussa pari viikkoa Saksassa: ensin Reinin varrella Bingenissä, sitten Stuttgartissa ja Baijerissa. Tuulivoimaloita oli edelleen paljon, mutta muutaman vuoden sisällä aurinkopaneelit olivat yleistyneet. Yhä useamman talon katolla oli aurinkopaneeleita ja kokonaisia aurinkopuistoja oli useita. Saksassa vauhdittajana on ollut syöttötariffi eli takuuhinta tuotetulle sähkölle.

Saksa onkin käytössä olevan aurinkoenergiakapasiteetin perusteella maailman kolmanneksi suurin valtio Kiinan ja Japanin jälkeen (41,22 gigawattia). Suomi taapertaa todella kaukana (0,015 gigawattia), vaikka realistisia mahdollisuuksia olisi paljon parempaan. Sipilä-Orpo-Soini –trio (=SOS) tanssii kuitenkin venäläistä ydinvoimaripaskaa – Moskovasta komennettuna. Suomalainen energiapolitiikkahan on aina nojannut suuriin keskitettyihin laitoksiin, vaikka muu maailma on jo pitkään mennyt hajautettujen uusiutuvien energioiden tahtiin. Saapa nähdä, milloin valmistuu ”Iisakin kirkko” (ranskalainen Olkiluoto 3).

Energia-asiantuntijoiden mukaan aurinkoenergia tulee pitkällä aikavälillä olemaan ykkönen; ehkä vuoden 2050 jälkeen. Tämän kehityksen vuoksi ihmiskunta on menossa energian tuotannossa kohti suurta muutosta eli aurinkotaloutta. Siihen kuuluvat kaikki uusiutuvat energialähteet, kuten aurinkosähkö ja -lämpö, tuuli-, vesi- ja aaltovoima, biomassa eri muodoissaan sekä maa- ja kalliolämpö.

Siirtyminen fossiilisista polttoaineista aurinkosähköjärjestelmiin kestää useita vuosikymmeniä. Olisikin järkevää, että aurinkosähköjärjestelmiä aloitettaisiin käyttää jo nyt. Itse kukin voisi harkita aurinkopaneeleita omalle katolle.

Hyvä keino hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi on poistaa esteitä aurinko- ja tuulisähkön rakentamiselta. Esimerkiksi Saksassa ja myös Suomessa aurinkosähköjärjestelmien hinta on alan markkinoiden ja teknologian kehittymisen myötä pudonnut noin seitsemässä vuodessa peräti 80 prosenttia. Aurinkopaneelijärjestelmien hinta on siis laskenut viime vuosina huimasti, ja niistä on tullut taloudellisesti kannattavia jopa ilman tukimekanismeja.

Tämä onkin saanut yksittäiset ihmiset ryhtymään sähköenergian pientuottajiksi, ja ”Power to the People” -ajattelu yleistyy hyvää vauhtia myös Suomessa. Taustalla on ajatus, että kuluttajien omien pienvoimaloiden käyttöönotto on tehtävä mahdollisimman helpoksi.Tutkijoiden mukaan parhaita kohteita yleistymiselle ovat aurinkopaneelien rakentaminen päivittäistavarakauppoihin, toimistokiinteistöihin ja julkisiin rakennuksiin. Tässäpä sitä olisi Oulussakin tekemistä.

Aurinkotalouden professori Christian Breyer arvioi, että tulevaisuudessa kaksi kolmasosaa päivittäisestä energiatarpeesta saadaan suoraan uusiutuvista energialähteistä Aurinkoenergialla on tässä merkittävä rooli. Samalla energiantuotannosta tulee osa ihmisten arkea, koska Ihmiset tuottavat ja osittain myös käyttävät itse tuottamaansa energiaa, ja ylimääräinen energia syötetään verkon kautta muille käyttäjille. Olemme siis samaan aikaan sekä energian kuluttajia että tuottajia.

Aurinkoenergian ja yleensä uusiutuvien energioiden hyödyntämisessä on Suomessa (tyypillisesti) byrokraattisia esteitä. Niinpä kansanedustaja Hanna Halmeenpää teki 11.5.2017 kirjallisen kysymyksen uusiutuvan energian pientuotannon sujuvoittamisesta: ”Aikooko hallitus ryhtyä toimiin purkaakseen tonttien välisiä sähkönsiirron esteitä, jotka rajoittavat esimerkiksi uusiutuvaa energiaa tuottavien aurinkopaneelien tai pienten tuulivoimaloiden asentamisen muulle kuin omalle tontille, ja aikooko hallitus ryhtyä toimiin, että kaksi tai useampi kotitaloutta tai esimerkiksi maatilaa voisivat tuottaa yhdessä omistamallaan energiantuotantoyksiköllä energiaa omaan käyttöönsä ja siirtää sitä omien tonttien rajojen yli, kuten peltobiomassaa hyödyntävällä biokaasuvoimalalla tai tuulivoimalalla?”

Viisas kysymys! Aurinkoenergia tulee – kansalaiset kyllä ovat valmiita aivan kuten Saksassa, mutta haikaileeko hallitus antiikkisen, hitaan ja kalliin ydinvoiman perään. Suuri ei todellakaan ole kaunista vaan rumaa.

Hajautettu ja pieni on kaunista.

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.