Amazonia palaa – entä sitten?

29

Sademetsät, erityisesti Amazonin alue Brasiliassa, ovat korvaamattoman tärkeitä koko maapallon kannalta – monessa suhteessa. Ensinnäkin sademetsät toimivat kuin pesusieni imien itseensä sadevedet ja päästäen ne hitaasti ja tasaisen vakaasti suuriin jokiin ja ilmakehään. Näin sademetsät säätelevät ilmastoa – ei vain paikallista ja alueellista, vaan maailmanlaajuista.

Sademetsät peittävät vain noin 7 prosenttia Maan pinta-alasta. Ne ovat kuitenkin maapallon luonnon monimuotoisuuskeskuksia, joissa on suuri laji- ja yksilömäärä –arviolta kolme 3-10 miljoonaa erilaista kasvi- ja eläinlajia. Sademetsät ovat myös noin miljoonan alkuperäisasukkaan koti. Mitä tärkeintä Amazonin alue maailman suurimpana sademetsänä on tärkeä hiilinielu hidastaen näin ilmaston lämpenemistä.

Nyt on herätty eri puolilla maailmaa siihen, että Amazonin sademetsiä ovat tulipalot tuhonneet jo viikkokausia . ”Kotimme palaa, kirjaimellisesti”, totesi ranskan presidentti Macron. Tuhoutumisvauhti on käsittämätön: kesä- heinäkuussa jalkapallokentällisen verran joka minuutti. Amazonian alkuperäisestä sademetsästä on tuhottu jo viidesosa, ja joka vuosi siitä katoaa yli Pirkanmaan kokoinen alue. Muutama päivä sitten metsäpalojen savu pimensi Brasilian suurimman kaupungin São Paulon. Savu kulkeutui kaupunkiin yli 2 700 kilometrin päässä palavista metsistä.

Miksi hävitys? Brasilia sai uuden presidentin Jair Bolsonaron tammikuussa. Häntä pidetään äärioikeistolaisena. Bolsonaro pyrkii äärioikeistolaiseen tyyliin kehittämään maan taloutta ympäristön kustannuksella ja siksi sademetsää on alettu tuhota urakalla. Presidentti itse rohkaisee maanviljelijöitä ja metsureita raivaamaan metsää pelloiksi ja karjan laidunalueiksi. BBC:n mukaan paloja sytytetään myös laittomasti.

Bolsonaro muistuttaa USA:n presidenttiä: hän heittää herjaa kevyesti ja hän on avoimesti ympäristönsuojelua vastaan. Bolsonaro mm. syytti Macronia kolonialistisesta asenteesta Amazonin metsäpalojen suhteen, oman poliittisen hyödyn tavoittelusta ja sensaatiohakuisuudesta.

Sosiaalisessa mediassa on löydetty useita syitä sille, että vasta viikkojen kuluttua palojen alkamisesta on huolestuttu asiasta. Syitä on vaikea ymmärtää, koska kyse on todella vakavasta asiasta. Toisaalta on aiheellista muistuttaa mediaa siitä, että lähes päivittäin seurataan pörssikurssien heilahteluja. Elämme talouden valhemaailmassa.

Kumpi on itse kullekin yksilölle tärkeämpi: ympäristö vai talous. Joillekin todella vaikea kysymys! Bolsonaro ajattelee yksioikoisesti, että talous kasvaa, kun metsää hävitetään. ”Minua kutsuttiin ennen Kapteeni Moottorisahaksi ja nyt olen keisari Nero, joka sytyttää Amazonin tuleen.” Itseironiaa vai typeryyttä? Vielä yksi ”helmi” Bolsonarolta: 60 prosenttia Brasilian maaperästä on käyttökelvotonta, siellä on alkuperäisheimoja ja luonnonsuojelualueita. Ne pitää Bolsonaron ideologian mukaan purkaa ja hävittää, jotta Brasilia voi kasvaa taloudellisesti. Voi maailmaa, jolla on tällaisia johtajia!

Lopuksi on syytä todeta, että yksittäinen kuluttaja ei voi tehdä kovinkaan paljon. Pientä boikotointia. Kyllähän vastuu on kansainvälisellä järjestelmällä ja poliitikoilla – nimenomaan kauppaneuvottelujen kautta. Myös suomalaisilla poliitikoilla!

Mielenkiintoinen kysymys: onko Brasilian bruttokansantuote kasvanut viime ja tämän vuoden aikana?

 

JAA

29 KOMMENTTIA

 1. Tämmöstä se sosialidemokratia on.Bolsonarohan valittiin pressaksi paikallisesta sdp,stä.Surkea juttu,että sademetsiä hävitetään, mutta kukaan ei puhu esim.Venäjän metsistä jotka palavat jatkuvasti,niitä ei yritetä sammuttaakkaan ja jotka ovat maailman suurimmat,eli jopa suuremmat kuin Amazonin metsät.

  Myöskin Venäjän suuret aroalueet sitovat tutkimuksen mukaan hiilidioksidia parhaimmillaan metsiäkin enemmän.Nyt maatalouden tehostaminen uhkaa kuitenkin näiden aroalueiden monimuotoisuutta.

  Venäjän luonnonsuojelu on ehkä tämän hetken maailman suurin ympäristöhaaste.Maasta löytyy saastuneita miljoonakaupunkeja joissa asuu huomattava osa maailman kaupunkiväestöstä.

  Venäjää ympäröi valtavat ympäristövarat,mutta sen perintö on hirvittävän kammottava.

  Miksiköhän ympäristöjärjestöt eivät puutu tuohon naapurin ongelmaan joka tuhoaa maapalloa….niin miksihän?

 2. Äärioikeisto tuntuu olevan muotia teidän useimpien poliitikkojen sanastossa. Tuntuu olevan teidän suurin ”vihollinen”. Kun olen suomalainen ja en mielestäni halua ”kansainvälistymistä” liikaa ja suomen pysyvän oikeasti itsenäisenä ja päättävän omista asioista omassa maassa, niin teidän tiettyjen poliitikkojen mielestä se on äärioikeistoa. Macronille on ihan sama mitä hän sanoo. Ranskan asevoimien päällystöstäkin osa pitävät häntä petturina. Ja USAn presidentti vedetään joka asiassa myös tähän ”pahan” puolelle mukaan. Montako vuotta nykyistä presidenttiä ”haukuttu”? Eikö teitä ihmetytä yhtään että kaikki artikkelit valtamediassa on negatiivistä arvostelua? Olet varmasti ajatteleva mies V. Ervasti ja tiedät paljon asioita. Toivotan hyvää päivänjatkoa.

  • En voi sille mitään, että maailman lehdistössä Bolsonaroa pidetään äärioikeistolaisena. Teot ovat kuitenkin äärioikeistolaisia. Se on fakta eikä mielipide.

 3. Koska Bolsonaron kaltaisista ja tasoista ei julkisesti oikein voi käyttää todellista luonnehdintaa niin käytän kohteliainta mahdollista, joka kuitenkin on paikkansapitävä – markkinafundamentalisti.
  Oma paikallinen rajoittunut lyhytaikainen ’heti mulle kaikki’ kvartaalitalous ylittää ja ohittaa kaikki kestävät taloudellisetkin arvot ja tavoitteet mistään esimerkiksi sivistyksellisistä, sosiologisista, sosioekonomisista tai inhimillisistä puhumattakaan.
  Tällainen meno – käytännössä anarkokapitalistinen täysin sokea raaka riisto – on tuloksiltaan samanlainen kuin mm. neuvostokommunismin karmeat jäljet.
  Merkityksetöntä on onko Bolsonaro vasemmistolainen vai oikeistolainen, koska hän esikuntineen on maailman vaarallisimpia ihmiskunnan elämänedellytysten tuhoajia – muiden trumpistien rinnalla.
  On vapaan maailman ehdoton velvollisuus puuttua tähänkin järjettömään mielettömyyteen ja puolustaa vaikka raskaiden taloudellisin voimakeinoin elämän säilyttämistä.

 4. Ossaus:Joo varmaan on maailman vaarallisimpia nämä ”trumpistien” ”puolella” olevat.
  Ja kerro ”äärioikeistolainen” teko Ervasti,kiitos. Noin esimerkkinä. Ja maailman lehdistöä on vähän erikoinen ilmaisu koska tietyt lehdet eivät pidä Bolsonaroa äärikoikeistolaisena. No joo, tämä keskustelu ei johda mihinkään, se on selvä. Ja faktat on joskus teidän mielestä se mikä aina ei edes ole totta. Teillä on omat mielipiteenne ja minulla myös.
  Kaikki olemme joskus faktojen kanssa väärässä, voitko myöntää tämän Ervasti?

  • Niinpä niin. Faktat muuttuvat tutkimusten edetesssä. Jos oikein hiuksia halotaan, niin käytin ilmaisua ”maailman lehdistössä” en maailman lehdistö.On muuten fakta, että Amazonilla palaa ja se on tiedemiesten mielestä todella huolestuttavaa. Itse kullakin on oikeus omiin mielipiteisiin, mutta Amazonin palot eivät ole mielipide.

 5. Veikon teksti on totutusti teinimäisen paisuttelevaa mutta se on askel kohti ilmastovihreiden usein unohtaman faktan, kokonaisuuden, ymmärtämistä.
  Kiinan, Venäjän ja Intian (jokaisen) hiilidioksidipäästöt kasvavat vuosittain enemmän kuin mitä koko Suomen päästöt ovat. Vaikka Amatsonin metsäpalon päästöt ovat hiukkanen tästä, se auttaa ymmärtämään, että tuloksiin päästään vain globaalisti vaikuttamalla. Kotopuuhastelu on vain omahyväisyyden ruokkimista. Työ on tehtävä sylttytehtaalla.

 6. Väärin meni veikkoseni.Emeritus on eläkkeellä,ja täysin palvellut,minulla riittää vielä tekemätöntä työtä.Toiseksi en ole koskaan digannut kaimaasi Veikko Alexsander Vennamoa/ent.Fennander.Toki Tullineuvos oli oikeassa useassakin asiassa,mutta ääneni annoin muulle puolueelle.

  Ja helppoahan se on.En ”tiedä” itseasiassa ihan kaikkea,mutta joka asiasta jotain.

 7. Brasilian kansa elää köyhyydessä ja me länsimaat yltäkylläisyydessä. Jos jenkeissä tai Euroopassa olisi tuollainen aarre kuin sademetsä, se olisi pistetty jo aikoja sitten tehokäyttöön. Tärkeää tuota on suojella, mutta siihen pitäisi kyllä sitten meidän länkkäreidenkin laittaa kortemme ketoon, sillä me kaikki hyödymme luonnonvaraisista sademetsissä. Luovutaa niistä brasilialaisista pihveistä siellä helsinkiläisissä Michelin-ravintoloissa, luovutaan viikonloppumatkoista Aino Pennasen tyyliin sinne Berliinin yms. Euroopan kaupunkeihin, luovutaan kaukomatkoista (esim. Oulun Vihreiden kunnallispolitiikko esittelee Instagram-tilillään matkojaan Thaimaaseen) jne..

 8. Uutiset teidän mielestä siis pitäsi olla sinnepäin? Jos ”uutiset” alettaisi tekemään täysin oikeinkirjoitettuna, täysin kirjoitettuna kuin asiat todellisuudessa ovat, niin ihmiset alkaisivat ymmärtää kuin paljon heille valtamedia on valehdellut. Viitaten hiusten halkomiseen. Tutkippa Amazonin paloja useista lähteistä niin tajuat mikä on tilanne. Palot ovat vähentyneet vuosittain ja se on fakta. Ole hyvä vain.

  • Nimimerkki kirjoittaa täyttä puppua. Tähän nyt ei kannattaisi tuhlata merkkejä. Minä nyt en lue samoja lähteitä kuin pjt. Brasiliassa maanviljelijät polttavat tähän aikaan vuodesta tavallisesti maata ennen kuin viljelykausi alkaa. Brasilian avaruustutkimuskeskus INPE, joka seuraa palojen määrää satelliittidatan avulla, on kuitenkin todennut, että palojen määrä ei ole lainkaan linjassa aiemmin kuivan kauden aikana laskettujen palojen määrän kanssa.
   Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti (INPE) on havainnut tänä vuonna peräti 72 843 paloa. Viranomaisten mukaan maastopalot Brasiliassa ovat kasvaneet tänä vuonna yli 80 prosentilla. Näistä paloista yli puolet on Amazonin alueella. Jospa pjt kertoisi lähteensä. vaikuttaa sitä, että ne ovat ns. valemediasta.

 9. Taas Ervasti kirjoittaa populistimaisesti miten maailma tuhoutuu. Totuus kuitenkin on, että Amazonin sademetsissä palaa tähän aikaan vuodesta joka vuosi. Nyt huomattavasti vähemmän, kuin esim 10 vuotta sitten.

  • Taas Kempeleestä kajahtaa populistimaisesti. Tämä herranen väittää minun kirjoittaneen, miten maailma tuhoutuu. Missä ja miten? Palaa ja palaa – ja mistä syystä? Onko Amazonin alueen metsäpinta-ala lisääntynyt ja kuinka paljon?

 10. Ylen Ykkösaamussa vieraili torstaina 22.8 Suomen Brasilian suurlähettiläs, Jouko Leinonen, joka kertoi Ylen toimittajalle, että Brasilia on tehnyt valtavan työn Amazonin sademetsän suojelemiseksi ja vielä 15 vuotta sitten tuhottiin vuodessa Belgian kokoinen (noin 30 000 neliökilometriä) alue sademetsää, kun pari vuotta sitten Amazonia hävitettiin enää noin 6 000 neliökilometriä, joka on pinta-alana samaa kokoluokkaa kuin Luxemburgin valtio.

  Todellisuudessa Brasiliassa ei ole meneillään mitään maailmaa tuhoavaa sademetsien tuhoamista, vaan niiden hävittäminen on vähentynyt voimakkaasti. Tällä hetkellä metsäpaloja on hieman enemmän kuin vuonna 2018 ja metsäpalot ovat aivan normaali asia kuivan kauden aikana.

  Toki paikallisetkin tuhoavat metsiä saadakseen viljelyksiä soijalle ja lihakarjalle….jota juurikin länsimaalaiset käyttävät Kiinan ohella.Samoin ulkolaiset(länsimaiset metsäyhtiöt hakkaavat puustoa saadakseen harvinaisia puita käyttöönsä,monet näistä hakkuista ovat laittomia.Samoin länsimaiset monikansalliset kaivosyhtiöt rakentavat alueelle avolouhoksia jotka myrkyttävät ja saastuttavat sademetsän ja sen asukit.
  Varsinaisen hävityksen aloittivat länsimaat itse…Portugalilaiset siirtomaaisännät jotka tuhosivat tehokkaasti metsää juurikin rannikoseuduilta.

  Samoin metsiin rakennetaan teitä,rautateitä,vesivoimaloita,jne hakkuita ja teollisuutta ja kaivostoimintaa varten jotka pilkkovat alueita plänteiksi.Amatsonin alue on puolet Brasilian pinta-alasta ,siitä on tuhottu n. 15%,nykyinen alue on suurempi kuin länsieurooppa.

  Todellinen syy tähänkin metakkaan on ,kuten Veikkosedän tekstistäkin ilmenee hyökätä Trumpin kaveria Bolsonaroa ja hänen politiikkaansa vastaan,kun hän ajattelee maansa ja kansalaistensa etua.

  Koskahan Veke plokeilee esim. Venezuelasta ,ja sen korruptoituneesta vasemmistolaisesta Presidentti Madurosta ,joka on Chavesin perintönä ajanut maansa konkurssiin,nälänhätään,ja miljoonien ihmisten maastapakoon,tai sitten Neuvostoliiton/Venäjän luonnonhävitykseen kaikkine kauheuksineen,esim. niiden kuuluisien Laatokan kokoisten öljyjärvien esiintymisiin joita oli jo 60-luvulla.

 11. Eräs meikäläinen tuomari sanoi tähänkin asiaan sopivan totuuden. ”Ne, jotka tietävät eivät puhu eivätkä kirjoita. Ne, jotka eivät tiedä puhuvat sekä kirjoittavat.”
  Saharan hiekka-autiomaa oli soskus ihmisten asuttama ja oivallinen paikka asua. Ihminen se on, joka tuhoaa asuinympäristönsä.

  • Tästä ”viisaudesta” kuulee myös tällaista versiota: ”Ne jotka tietävät eivät puhu eivätkä kirjoita. Ne, jotka eivät tiedä puhuvat sekä kirjoittavat. Ne jotka luulevat tietävänsä, kirjoittavat suu vaahdossa. He ovat nimimerkin suojassa kirjoittavia besserwissereitä.”

 12. Paljon on virhetietoa edellisissä kommenteissa. Intiaa eikä varsinkaan Kiinaa tule näissä asioissa syyllistää, koska ne ovat viherryksen kärkimaita maailmassa. Etelä-Amerikka on kokonaisuudessaan aika paha, ehkä Chileä lukuunottamatta. Varsinainen paha poika on vuosikymmeniä ollut Indonesia. Onko siihen jo niin totuttu, kun ei paljon puhuta. Käyn melkein joka vuosi Singaporessa ja siellä on joskus niin paha savu, että ihan yskittää. Venäjä ei nyt kyllä ole niin paha kuin on annettu ymmärtää. Minua kiinnostaisi kuinka paljon enemmän viidakko tai lehtimetsät nielevät hiiltä verrattuna havumetsiin.

  Paljon on satelliittitietoa näistä asioista. Ihme, että se on aika yhdenmukaista.

  https://indianexpress.com/article/explained/india-china-tree-planting-programmes-biodiversity-forest-cover-percentage-environment-ministry-5717902/

 13. Tiedänhän minä, että vanhoille emeritusvennamolaisille ovat aina ”mukit” kelvanneet. Turha niitä on muille tyrkyttää.Eliitin ”huumori” on aina ollut omalaatuista.

 14. Kiitos Tuiran pojalle toiselta Tuiran ja suorastaan naapurin pojalta. Mietin, onko se oululainen ilmiö, että mennään asiaväittelyssä henkilökohtaisuuksiin. Minä olen yli 50 vuotta tehnyt töitä metsäteollisuuden hyväksi ja minulle on muodostunut luonnonsuojelusta sellainen näkökulma, että luonnonsuojelu ja taloudellinen hyöty voivat toimia rinnakkain. Voisin minäkin väitellä Veikon kanssa loputtomiin aiheista, joista varmasti olemme eri mieltä, mutta uskon, että antaisimme vain asioiden riidellä.

  Nostanpa yhden asian tässä muiden edelle. Kun Veikkokin tässä puhuu samaan hengenvetoon lajien kirjosta ja ilmastonmuutoksesta, niin minä väittäisin, että jälkimmäinen on ylivoimaisesti edellistä tärkeämpi. Onhan tässä aika pitkään eletty jo ilman mammuttejakin. Olen sen verran itsekäs, että jos kysymys on ihmislajin loppumisesta tai jostakin hyönteisestä, niin mieluummin annan sen hyönteisen kannan vähentyä.
  Otanpa esimerkiksi todellisen Jussi Pesosen ilmastoteon. Nimittäin UPM investoi toiseen jättimäiseen sellutehtaaseen Uruguayssa. Se on todellinen hiilensidontateko. Onhan niin, että puun hehtaarituotto eteläisessä Suomessa on viisinkertainen pohjoiseen Suomeen verrattuna, mutta eukametsän tuotto Etelä-Amerikassa on vähintään viisinkertainen parhaisiin suomalaismetsiin verrattuna. Hiilen sidonta taas on verrannollinen puun kasvunopeuteen. Kun olen näissä eukametsissä kävellyt, niin eihän niissä ole juuri muita elollisia kuin ne eukat ja nekin neliöriveissä kuin kunnon sotilaat. Ei se siis mikään metsä sanan varsinaisessa mielessä ole, mutta kylläkin tehokas hiilinielu. Niissä siis lajien monimuotoisuus kärsii, mutta hiilen nieleminen on tärkeämpää.

  Toinen juttu on se, mihin se kasvanut puu sitten käytetään. Yleensä katsotaan, että sellusta poistuu hiilidioksidi tosi nopeasti ilmaan, mutta ei se niin ole. Kuitu pakkauspapereissakin kiertää nykyisin jopa 10 kertaa ja siihen menee aikaa. Samoin jatkossa tehdään kankaita, muoveja ja puurakenteita yhä enemmän ja niissä hiili säilyy paperiakin kauemmin. Tosi tuhlausta on sen sijaan panna paperit vessan pöntöstä viemäriin.

  Hyvää jatkoa sinulle Tuiran poika ja kirjoittele näitä edelleen, niin saan luettavaa, jos töiltäni ennätän.

 15. No mihinkä ne paperit sitten pitäisi panna?Talteenko?Tosi tuhlausta on käyttää juomakelpoista vettä vessan pönttöjen huuhteluun.Miettikääpä paljonko sitä menee vuodessa/talous,ja koko yhteiskunnassa?

  Tuiran pojista tulee ensiksi mieleen ”Jake” joka juoksee junan perässä,kun hänen äitinsä lähtee Friz-sedän mukana Saksaan???

 16. Elitehän näyttää olevan valiokommentaattori. Hänelle voinee sitten vastata, että Jake oli Raksilan poikia eikä Tuiran. Ja lisäksi setä oli nimeltään Fritz.

  Kun minä olin pieni poika paljon ennen Tuiran poikien filmausta, jota sitäkin Lyseolla katselin, niin mummolassa oli tietenkin pihan perällä vedetön käymälä. Taskilan mäkitupalaisia kun olivat, niin isännällä oli oikeus tyhjentää makkilannat omalle pellolleen eikä alustalainen saanut niitä itse käyttää. Tyhjennyksestä piti vielä palkaksi antaa viinapullo. Siinäpä Elitelle mallia vedettömästä ja viemärittömästä vessasta. Käytetyt paperit kyllä pilkistelivät perunapellosta, mutta antoivat sopivaa kuohkeutta multaan.

 17. No,Fritz tai Friz,sama asia, ja onhan tuota tullut Valiostakin pistettyä monta kommenttia eri palstoille.Itse en Valion tuotteita käytä(poikotoin),koska Valio on kiero,ja kallis.Arla,Ingman ja Litlin Milbonamaito ja jäätelöt on parasta(tutkimuksen mukaan)ja paljon halvempaa kuin Valion vastaava.
  Lapsiperhe jossa maitoa menee esim. viisi litraa säästää vuodessa vähintäänkin tuhatkunta euroa käyttämällä Milbonaa.

  Oulun poikia ”Jake” oli kumminkin.Aivan sama oliko Tuirasta vai Raksilasta.Itse olin 76-vuonna Intiön poikia,eli Kainuuntien takaa Raksilan naapurista.Pioneerikomppania toimi tuolloin viimeistä vuotta kaupungin kasarmilla,ja sieltä on hyviä ja huonoja muistoja.Monesti iltaisin konkoiltiin hautuumaan läpi Reidariin,ja Saluunakin tuli tutuksi.

  Ja kyllä tuo puusee on tullut erittäin tutuksi nuoruusaikana.Meilläpäin oli tuolloin vasittu henkilö joka hevosella,kärryillä ja säiliöllä tyhjensi vessanaluset,likakaivot,jne ja voimayhtiö(Kemijoki) maksoi tuon ”lystin”.Oikeastaan vesiklosettien aikakausi alkoi meilläkin vasta noin 74-vuoden kieppeillä,ja ensin tuntui ,että uskaltaako tuohon edes istua,se tuntui vähän ensialkuun oudolta.

  Oudolta tuntui myös nuo Oulun kasarmin sahalaitaiset ovettomat vessat jotka olivat luotaantyöntävät.Muistan vieläkin ,että meni toista viikkoa,kun lopulta siihen oli pakko istahtaa.

  Ja löytyyhän meiltä vieläkin puusee tytön Pudasjärven ”rappiotilalta”,ja kohta myös pojan mökiltä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.